Tisíce ruských vojakov smerujú do Bieloruska. Na ich technike sa vyníma nový biely znak

Rusi zaútočili v pondelok na ukrajinskú metropolu Kyjev kamikadze bezpilotnými lietadlami. Zasiahli aj obytnú budovu, pod troskami ktorej zostali ľudia. Panuje podozrenie, že aj v tomto prípade útočili drony iránskej výroby. Do Bieloruska medzitým prichádzajú tisíce ruských vojakov.

Ruské obrnené vozidlá sú naložené na železničnej stanici v ruskej Rostovskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou v stredu 23. februára 2022. Foto: TASR/AP Ruské obrnené vozidlá sú naložené na železničnej stanici v ruskej Rostovskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou v stredu 23. februára 2022. Foto: TASR/AP

„Výbuchy v Kyjeve. Na hlavné mesto zaútočili kamikadze drony. Rusi si myslia, že im to pomôže, ale takéto činy sú ako agónia. Čo najskôr potrebujeme viac systémov protivzdušnej obrany. Viac zbraní na obranu oblohy a zničenie nepriateľa,“ napísal na Twitteri vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko spresnil, že cieľom útokov bola štvrť Ševčenkivskyj, ktorá zahŕňa historické staré mesto aj vládne úrady.

„V dôsledku útoku kamikadze bezpilotných lietadiel došlo k výbuchu v obytnej budove vo štvrti Ševčenkivskyj v hlavnom meste. V súčasnosti sa z nej podarilo zachrániť 18 ľudí. Podľa predbežných informácií zostávajú pod troskami dvaja obyvatelia,“ informoval Kličko na Twitteri.

Útoky kamikadze dronmi hlásila v noci aj Odeská oblasť. Podľa tamojšieho gubernátora Maxyma Marčenka samovražedné drony zneškodnila protivzdušná obrana.

Geraň 2/Šáhid-136

Ruské drony Geraň 2 sú podľa viacerých zdrojov v skutočnosti iránske bezpilotné lietadlá Šáhid-136. Irán však popiera, že by dodával Rusku akékoľvek zbrane. Kremeľ to vôbec nekomentuje.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján podľa televízie CNN tvrdí, že „vyzbrojovanie každej strany krízy predlžuje vojnu, preto sme nepovažovali a nepovažujeme vojnu za správnu cestu ani na Ukrajine, v Afganistane, Sýrii či Jemene“.

Európska únia sa medzitým snaží získať dôkaz o zapojení Iránu do vojny na Ukrajine a podľa nemenovaných diplomatov by sa mohla v tejto súvislosti rozhodnúť uvaliť na Teherán nové sankcie.

Balistické rakety

Ukrajina hlásila v posledných týždňoch množstvo útokov iránskymi dronmi. Objavili sa však správy, že Teherán chce dodať Rusom aj balistické rakety.

„Podľa amerických a spojeneckých bezpečnostných predstaviteľov Irán posilňuje svoj záväzok dodávať zbrane pre ruský útok na Ukrajinu, pričom tajne súhlasil s poskytnutím nielen útočných bezpilotných lietadiel, ale aj toho, čo niektorí predstavitelia označili za prvé rakety zem-zem iránskej výroby určené na použitie proti ukrajinským mestám a vojenským pozíciám,“ uvádza vo svojom článku denník The Washington Post.

S odvolaním sa na spravodajské informácie, ktoré boli v posledných dňoch zdieľané s ukrajinskými a americkými predstaviteľmi, denník uvádza, že Irán chce dodať Rusom svoje balistické rakety krátkeho doletu Fatíh-110 a Zolfaghar.

Rusi v Bielorusku

Do Bieloruska medzitým začali prichádzať prvé vlaky s ruskými vojakmi z regionálnej bojovej skupiny, informoval v nedeľu na Twitteri Valerij Revenko, šéf oddelenia medzinárodnej vojenskej spolupráce na bieloruskom ministerstve obrany. Podľa neho presun vojakov potrvá „niekoľko dní“ a celkovo ich dorazí do Bieloruska necelých 9 000.

Bieloruské ministerstvo obrany už v sobotu informovalo o príchode prvých ruských vojakov. Tamojší prezident Alexandr Lukašenko minulý týždeň avizoval, že spolu s Rusmi nasadia na západných hraniciach Bieloruska spoločnú bojovú operačnú skupinu. Zároveň obvinil Litvu, Poľsko a Ukrajinu, že poskytujú výcvik bieloruským „radikálom“ na teroristický útok. Na Západe panujú obavy, že bieloruské jednotky by sa mohli pridať k ruským na Ukrajine.

Záhadný znak

Zároveň sa objavili zábery ruskej vojenskej techniky v Bielorusku, na ktorej sa vyníma záhadný biely „taktický znak“. Teda číslo 2 vo vnútri trojuholníka.

V úvodných fázach ruskej invázie na Ukrajinu zaujalo pozornosť svetovej verejnosti písmeno „Z“, ktorým Rusi označovali časť svojej vojenskej techniky. Ruská vojenská mašinéria využila „Z“ na propagandu a ruskí civilisti ho vnímali ako znak podpory invázie.

Situácia na fronte

Najnovší vývoj situácie na fronte opisuje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa správy ISW niekoľko ruských zdrojov informovalo o obnovených ukrajinských útokoch v chersonskom smere. Ukrajinské zdroje zas informovali o nadpriemernom dennom ostreľovaní a raketových útokoch Rusov.

Podľa ukrajinských zdrojov ruská okupačná administratíva v meste Cherson posilňuje opatrenia proti ukrajinským partizánom a urýchľuje úsilie o evakuáciu kľúčových materiálov a jednotiek z Chersonu na Krymský polostrov. Ukrajinci zároveň obvinili Rusov z klamstva, že za posledných niekoľko dní dobyli niekoľko obcí pri meste Bachmut v Doneckej oblasti. Kyjev tvrdí, že jeho sily stále držia svoje línie.

Podľa ISW musí Ukrajina znovu získať určité špecifické oblasti, ktoré sú v súčasnosti okupované Ruskom, aby si zabezpečila dlhodobú bezpečnosť a ekonomickú životaschopnosť. „Schopnosť Ukrajiny brániť sa proti budúcemu ruskému útoku si vyžaduje oslobodenie väčšiny území v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Ekonomické zdravie Ukrajiny si vyžaduje oslobodenie zvyšku Záporožskej oblasti a veľkej časti Doneckej a Luhanskej oblasti vrátane aspoň niektorých území, ktoré Rusko obsadilo v roku 2014. Bezpečnosť Ukrajiny by sa podstatne zlepšila oslobodením Krymu, čo by tiež prospelo schopnosti NATO zabezpečiť si svoje juhovýchodné krídlo,“ dodal ISW.


Ďalšie články