Moderátor ruskej RT navrhoval topiť ukrajinské deti. Dostal dištanc

Ruská televízia RT prerušila spoluprácu s moderátorom Antonom Krasovským, ktorý navrhoval topiť ukrajinské deti. Informovala o tom na svojej stránke samotná televízia. Ukrajina hovorí o podnecovaní genocídy a žiada celosvetový zákaz RT.

Anton Krasovskij: Reprofoto: RT Anton Krasovskij: Reprofoto: RT

Krasovského vyjadrenia zazneli počas minulotýždňovej relácie, ktorej hosťom bol spisovateľ žánru science fiction Sergej Lukjanenko. Ten rozprával o tom, ako mu v roku 1980 v nemocnici v Užhorodskej oblasti na západe Ukrajiny miestne deti hovorili, že „Ukrajinu okupujú Moskovčania“ a ak by to tak nebolo, ich život by bol lepší.

Krasovskij na to reagoval slovami: „Mali tie deti utopiť v Tysyne… Jednoducho tie deti utopte, utopte ich… Hodiť ich do rieky so silným prúdom.“ Keď Lukjanenko namietal, Krasovskij dodal: „Strčiť do chatrče a upáliť.“

RT uvádza, že šéfka RT Margarita Simonianová na sociálnej sieti Telegram v mene celého tímu Krasovského slová odsúdila a zrušila mu zmluvu, „pretože ani ja, ani zvyšok tímu RT si nemôžeme pripustiť ani pomyslenie na to, že jeden z nás je schopný šíriť takýto nezmysel“.

Jeho slová označila za „divoké a nechutné“.

„Možno Anton vysvetlí, čo spôsobilo jeho dočasné šialenstvo a ako to vyšlo z jeho úst. Je ťažké uveriť, že Krasovskij úprimne veril, že tie deti by mali utopiť… Deťom Ukrajiny, ako aj deťom Donbasu a všetkým ostatným deťom želám, aby sa to všetko čo najskôr skončilo a mohli opäť v pokoji žiť a študovať – v jazyku, ktorý považujú za svoj rodný,“ dodala.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri vyzval na celosvetový zákaz RT.

„Vlády, ktoré ešte nezakázali RT si musia pozrieť tento úryvok. To je to s čím súhlasíte ak povolíte RT fungovať vo vašich krajinách. Agresívne podnecovanie genocídy (túto osobu za to postavíme pred súd), ktoré nemá nič spoločné so slobodou slova. Zákaz RT na celom svete!“

Krasovskij je provojnový komentátor, na ktorého Európska únia uvalila sankcie. Prvýkrát sa dostal do medzinárodného povedomia začiatkom roku 2010 ako aktivista za práva LGBT. Počas televíznej relácie v roku 2013 priznal, že je gej, pričom vyjadril nesúhlas s ruským zákonom o „propagácii homosexuálov“. Kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina aj jeho predchodcu Dmitrija Medvedeva a západné médiá ho za to chválili. To viedlo k tomu, že písal pre denník The Guardian a vystupoval v iných amerických a britských médiách. Podľa RT je Krasovskij HIV pozitívny.

V pondelok sa Krasovskij ospravedlnil s tým, že sa „cíti trápne“. „No stáva sa to, sedíš vo vysielaní, necháš sa uniesť. Prosím o odpustenie všetkých, ktorých to šokovalo… Dúfam, že mi prepáčite,“ napísal na sociálnej sieti Telegram.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie už dostal žiadosť, aby preveril moderátorove vyjadrenia.


Ďalšie články