Legenda o disku. Ako prišiel priekopník ťažby bitcoinu o milióny eur

Jedenkrát, možno dvakrát v živote som sa musel hrabať v kontajneri, pretože som niečo omylom vyhodil. Nepríjemná skúsenosť, pri ktorej sa snažíte pred susedmi a okoloidúcimi tváriť maximálne nenápadne. Časový rámec máte daný – do najbližšieho príchodu smetiarov.

Na snímke reklamný plagát kryptomeny bitcoin na budove v Hongkongu. Foto: TASR/AP Na snímke reklamný plagát kryptomeny bitcoin na budove v Hongkongu. Foto: TASR/AP

No čo ak ste do toho kontajnera vyhodili niekoľko stoviek miliónov eur? James Howells je istým druhom legendy. V roku 2009 mal 24 rokov a spolu s ďalšími kamarátmi ťažil týždeň kryptomenu bitcoin. Tá vznikla v januári 2009 a išlo o vysoko obskúrnu záležitosť úzkej kryptokomunity. V istých momentoch Howellsovej ťažby bolo na sieti dokonca len 5 ťažiacich počítačov.

Howells vyťažil 7 500 bitcoinov, ktoré boli prakticky bez hodnoty, a na túto epizódu viac-menej zabudol. V polovici roka 2013 omylom do smetí vyhodil disk s privátnym kľúčom k týmto bitcoinom. Trvalo mu pár týždňov, kým si uvedomil, čo sa stalo. Bitcoin práve zažíval svoj prvý veľký boom. Z hodnoty zhruba 100 dolárov v lete 2013 jeho cena do konca roka vystúpila až na tisíc dolárov. Howells bol zrazu „skoro“ milionár. Milióny ležia pod tonami odpadu na smetisku neveľkého waleského mesta Newport.

Dnešná hodnota jeho disku sa pohybuje v stovkách miliónov eur a Howells sa už dekádu snaží nájsť spôsob, ako sa k nemu dostať. Možný výnos už umožňuje zvažovať nasadenie priemyselných riešení, napríklad v podobe „preosiatia“ celej skládky. Za tie roky sa spojil s rôznymi investormi a technológmi. Umelá inteligencia má skenovať smeti na dopravníkovom páse, obnovu disku konzultoval so spoločnosťou, ktorá získala dáta po výbuchu raketoplánu Columbia, dohodol si tím environmentalistov na zníženie ekologického rizika.

No už deväť rokov naráža na odpor mesta, od ktorého potrebuje povolenie. Spočiatku ho ignorovali, nemajúc potuchy o bitcoine. Časom sa problémom stali najmä údajné ekologické hrozby z otvárania uzavretých častí skládky a riziko, že disk sa nenájde. Zatiaľ nepomohlo ani to, že Howells ponúkol Newportu 25-percentný podiel na výnosoch.

Ak by ste nožnicami rozstrihali milión eur v bankovkách, poliali ich farbou či vyprali v práčke, vo väčšine krajín by ste dostali za ne nové a prišli by ste maximálne o poplatok. V prípade bitcoinu neexistuje žiadna centrálna autorita, na ktorú sa v prípade straty privátneho kľúča obrátiť. Z tohto pohľadu sú zákony bitcoinu podobné prírodným – môžete ich spoznať, môžete sa na ne hnevať, ale neohnete ich.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články