Bitka o Cherson sa začína. Ústup Rusov bola zrejme ilúzia

Rusi sa pripravujú na obranu ukrajinského mesta Cherson a správy o ústupe sú ilúziou, ktorú sami vytvorili. Povedal to šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky. Hovoril aj o budúcnosti Krymského mosta a nástupcovi ruského prezidenta.

specnaz Ruskí vojaci na Ukrajine. Foto: Twitter

Rusi začali minulý týždeň s evakuáciou obyvateľov Chersonu, „zložitosť“ situácie priznala aj armáda a štátne médiá pripravovali verejnosť na možný pád mesta, ktoré je vstupnou bránou na Moskvou anektovaný Krym, ako sme písali tu.

Ponuka pre mužov v Chersone

V pondelok sa však objavili správy, že proruské úrady začali formovať v Chersone jednotky územnej obrany.

„Pre všetkých mužov, ktorí si želajú zostať v Chersone, a to napriek zvýšenej bezpečnostnej hrozbe v dôsledku akcií ukrajinských nacionalistov, bola vytvorená možnosť pripojiť sa k jednotkám územnej obrany mesta,“ uvádza sa vo vyhlásení vojensko-civilnej administratívy. Podľa nej vojaci naďalej zabezpečujú bezpečnosť v meste a obyvatelia môžu kedykoľvek prejsť na ľavý breh Dnepra: lode odchádzajú z riečnej stanice každý deň.

Ilúzia ústupu

Okrem toho zaznela v pondelok informácia, že ruskí vojaci z mesta neodchádzajú. Náčelník Hlavnej správy rozviedky Ministerstva obrany Ukrajiny Kyrylo Budanov v rozhovore pre denník Ukrajinská pravda potvrdil, že Rusi privážajú do mesta nové vojenské jednotky, aby posilnili tamojšiu skupinu.

Veliteľ ruských inváznych síl na Ukrajine Sergej Surovikin možno podľa Budanova pripravuje pôdu na zmiernenie reakcie ruskej spoločnosti v prípade „kapitulácie alebo straty“ mesta, ale zatiaľ sa nedá povedať, že „práve teraz utekajú z Chersonu“.

„Nie, nič také neexistuje,“ konštatoval.

„V mnohých aspektoch ide o informačnú operáciu a manipuláciu… Navyše sa takzvané okupačné orgány sťahujú. Všetci tí, ktorí nechodia, sú prevážaní, vážne zranených ľudí vyvádzajú. Snažia sa čo najrýchlejšie prepustiť tých, ktorí môžu vyjsť z nemocníc po vlastných, a viesť túto bláznivú informačnú kampaň o tom, že ,záleží nám na ľuďoch‘. Vytvárajú ilúziu, že všetko je preč. A zároveň tam, naopak, privádzajú nové vojenské jednotky a pripravujú ulice mesta na obranu,“ zdôraznil Budanov.

Podľa jeho slov Rusi chápu, že ak ukrajinské sily prevezmú kontrolu aj nad priehradou Kachovka, „budú musieť (Rusi) urobiť veľmi rýchle rozhodnutie“ alebo veľmi rýchlo opustiť mesto.

Vysvetlil, že priechod cez priehradu je pre Rusov momentálne jedinou plne funkčnou dopravnou tepnou. A bez tohto priechodu sa môžu dostať do podobnej situácie, v akej sa ocitli na jar ukrajinské jednotky v Mariupole.

„Keď tomu všetkému rozumejú, pripravujú pôdu pre to, aby sa v prípade potreby mohli odtiaľ veľmi rýchlo dostať. Teraz sa však nepripravujú na odchod, pripravujú sa na obranu,” varoval šéf vojenskej rozviedky.

Krymský most

Hovoril aj o budúcnosti Krymského mosta, ktorý sa stal nedávno terčom bombového útoku.

„Krymský most je symbol, ktorý bude zničený. Keď sa Krym vráti (Ukrajine), tento most prestane existovať. Túto dopravnú tepnu naozaj nikto nepotrebuje.“

Putinov nástupca

Za pravdepodobného nástupcu šéfa Kremľa Vladimira Putina považuje prvého námestníka riaditeľa kancelárie ruského prezidenta Sergeja Kirijenka, ako aj ministra poľnohospodárstva Dmitrija Patruševa, syna Nikolaja Patruševa, ktorý je tajomníkom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.

Exprezident Dmitrij Medvedev nemá podľa neho šancu. Čo sa týka Patruševa mladšieho, je to predovšetkým jeho otec, kto ho chce vidieť ako prezidenta.

Jadrové zbrane

Na otázku, či Rusi použijú jadrové zbrane, ak by začali strácať Cherson a ďalšie veľké mestá, Budanov odvetil: „Je to vždy reálne, keďže náš sused je trochu chorý a má jadrové zbrane. Ale hrozba je rovnaká ako pred tromi mesiacmi, ôsmimi mesiacmi a dvoma rokmi. Je to rovnaké.“

Bitka špeciálnych jednotiek

K možnému vývoju situácie v Chersone sa vyjadril vo vysielaní stanice Espreso TV aj generálmajor Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) v zálohe Viktor Jahun, informoval portál odessa-journal.com.

„V Chersone zostávajú veľmi špecifické ruské jednotky. Sú to výsadkári a námorníci, ktorých posilňujú mobilizovaní vojaci. A to naznačuje, že nepriateľ chce podniknúť nejaké zaujímavé veci, nehovorím, že Stalingrad, skôr pouličné boje, aby zatiahol Ukrajinu do konfrontácie na dlhý čas a využil svoje špecifické znalosti,“ uviedol.

Poznamenal, že Rusi evakuovali obyvateľov Chersonu, takže o týchto jednotkách nebudú k dispozícii žiadne informácie. Rusi sa podľa neho prezlečú do civilu, aby vstúpili do tyla ukrajinských síl a podnikli sabotáže.

„Niektorí naši bojovníci, ktorí boli vycvičení v Spojenom kráľovstve, študovali, ako vyčistiť veľké mestá a bojovať vo veľkých konglomerátoch. Preto nevylučujem, že tieto jednotky vyčistia náš Cherson od nepriateľských gangov, pretože bude ťažké nazvať ich vojakmi,“ dodal Jahun.


Ďalšie články