Nemecká ministerka chce odstrániť biblické citáty z berlínskeho paláca. Vyjadrujú vraj dominantné postavenie kresťanstva

Nemecká ministerka pre kultúru a médiá Claudia Rothová chce z berlínskeho zámku odstrániť staré citáty z Biblie a kresťanské symboly. Ministerka zo strany Zelených tvrdí, že symboly sú nekozmopolitné a chce ich prepísať iným textom.

FgkmyKbacAAdA9k Nápis na berlínskom paláci Humboldt forum. Foto: Twitter/Cityreport24

Kresťanské symboly a biblické citáty na berlínskom paláci Humboldt Forum sa dostali do nemilosti nemeckej ministerky pre kultúru a médiá zo strany zelených Claudie Rothovej. Rothová si myslí, že nápisy sú nevhodné, lebo ich nepovažuje za kozmopolitné a chce ich nahradiť inými. Ministerstvo už podľa nej na novom návrhu pracuje. Informoval o tom nemecký denník Bild.

„Pracujeme na umeleckom projekte, ktorý by na zrekonštruovaný nápis dočasne naniesol alternatívne, komentujúce a reflektujúce texty,“ uviedla Rothová na otázku opozičnej parlamentnej frakcie CDU/CSU o odôvodnení tohto kroku. Ale to, akú podobu by mali texty mať, Rothová už nespresnila. 

Dotknuté citáty pritom boli rekonštruované len v roku 2020. Pôvodne ich vybral pruský kráľ Friedrich Wilhelm IV., ktorý vládol v rokoch 1840 až 1861. Panovník nechal palác postaviť v roku 1845 a nechal naň umiestniť kríž a biblický citát.

„Nie je spásy v nikom inom, (…) ako v mene Ježišovom, na slávu Boha Otca. Aby sa v mene Ježiša sklonilo každé koleno; tí, ktorí sú na nebi i na zemi i pod zemou,“ znie nepohodlný citát.

Ministerka versus arcibiskup

Podľa Rothovej citáty vyjadrujú ,,nárok na dominanciu kresťanstva,” keďže vyzývajú na pokľaknutie iba pred Kristom, nie pred rímskym cisárom.

S Rothovou však nesúhlasí berlínsky arcibiskup Heiner Koch, ktorý tvrdí, že ide o nepochopenie textu. ,,Ľudia sa majú klaňať iba Bohu, a nie vzdávať túto poctu akejkoľvek pozemskej moci,“ vysvetľuje Koch interpretáciu biblického citátu pre Bild.

Od citátov sa v minulosti dištancovala napríklad Nadácia Humboldtovho fóra, ktorá v paláci pôsobí. Vedľa kupoly na strešnej terase umiestnila tabuľku s týmto textom: „Všetky inštitúcie Humboldtovho fóra sa výslovne dištancujú od nároku kresťanstva na výlučnú platnosť a nadvládu, ktorý nápis vyjadruje.“

Strastiplná história paláca

Ako sme už spomínali vyššie, palác nechal postaviť Friedrich Wilhelm IV. v roku 1845. Päť rokov po konci druhej svetovej vojny ho podľa portálu CNE nechali predstavitelia komunistickej Nemeckej demokratickej republiky vyhodiť do vzduchu, lebo podľa nich symbolizoval nemeckú monarchiu. Na jeho mieste postavili Palác republiky.

Po páde železnej opony a zjednotení Nemecka v roku 1991 sa opäť okolo paláca viedli diskusie o jeho symbolizme, tentoraz zaniknutého východného Nemecka. Po tom, čo sa v jeho konštrukciách našiel azbest, padol verdikt ho zbúrať a namiesto neho postaviť kópiu pôvodného paláca, ktorá tam stojí doteraz.

Dnes však palácu hrozí, že pre ideológiu opäť zmení svoju podobu.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac