Inštitút, ktorý získal 1,7 miliardy eur od Orbána, otvára pobočku v Bruseli. Únii chce dať alternatívu

Už o necelé dva týždne otvorí priamo v Bruseli svoju novú pobočku maďarský think tank Mathias Corvinus Collegium. Európskym občanom chce priniesť alternatívu v čase veľkej kultúrnej polarizácie. Mathias Corvinus Collegium v nedávnej minulosti získal obriu investíciu vo výške jedného percenta maďarského HDP.

241717727_392208988943372_5047795333051639075_n-e1631254776612 Viktor Orbán na pôde Mathias Corvinus Collegium. Foto: Facebook

Maďarský národno-konzervatívny premiér Viktor Orbán sa chystá Bruselu vrátiť požičané. Aj tak by sa dal interpretovať príbeh, o ktorom v utorok v tieni sporov s Európskym parlamentom a Európskou komisiou informoval web Politico.

MCC Brusel, čo je pripravovaná pobočka think tanku Mathias Corvinus Collegium so sídlom v Budapešti, totiž avizoval, že priamo v srdci eurobloku plánuje poskytnúť alternatívu pre kultúrne polarizovanú Európu.

Mathias Corvinus Collegium v minulosti získalo miliardy forintov práve od vlády terajšieho maďarského premiéra.

Riaditeľ: Protimaďarské nálady sú na vzostupe

V komentári pre Politico maďarsko-kanadský akademik a riaditeľ nového think tanku Frank Furedi uviedol, že chce podporovať „zrelú, premyslenú diskusiu o kultúrnom napätí, ktoré prevláda na kontinente“. Argumentoval, že od znovuzvolenia Orbána počas jari sú protimaďarské nálady na vzostupe.

„Na rozdiel od mnohých iných v Európe maďarská vláda vedome obhajuje národnú suverenitu. Nebráni sa presadzovaniu tradícií a hodnôt svojho ľudu vrátane kresťanstva a je jednoznačne nepriateľská voči názorom, ktoré uprednostňujú odmietanie dedičstva európskej minulosti,“ uviedol tiež Furedi.

„Kultúrni bojovníci zo Západu Maďarsko nenávidia z jednoduchého dôvodu, že sa odvážilo spochybniť ich post-tradicionalistický svetonázor poháňaný politikou identít,“ pokračoval.

V príspevku tiež napísal, že si je vedomý toho, že Maďarsko nie je bez problémov a že demokracia v jeho krajine je ohrozená. Toto ohrozenie však nevníma vo vláde Fideszu, ale v absencii serióznej a zodpovednej politickej opozície.

Furedi v telefonickom rozhovore pre Politico povedal, že už pracuje na projekte s názvom Čoho sa Európania obávajú a plánuje publikovať každoročný takzvaný Fear Barometer – ktorý načrtne problémy, ktoré „znepokojujú ľudí v rôznych Európskych krajinách“.

Frank Furedi. Foto: Facebook

Kritici sú v strehu

István Ujhelyi, maďarský opozičný socialistický europoslanec, povedal, že tento krok je v súlade so „strategickým budovaním, ktoré Fidesz robí už dlho s cieľom vytvoriť v Bruseli protiúniovú, krajne pravicovú politickú silu“. Podľa neho je škoda, že v MCC sa stal v tomto ohľade nástrojom.

Medzi kritikov sa pridala aj Katalin Csehová, členka maďarskej opozičnej progresívnej strany Momentum. Tá povedala, že Fidesz investoval mnoho do vytvárania „alt-right intelektuálneho sveta okolo svojich politík“.

Štartuje sa už o dva týždne

V súčasnosti MCC Brusel zamestnáva na Rue des Poissonniers v Bruseli hŕstku ľudí vrátane dvoch výskumníkov, administratívnych pracovníkov a riaditeľa komunikácie, podľa ktorého sa očakáva, že počet zamestnancov sa už v budúcom roku zdvojnásobí.

Centrum plánuje oficiálne otvoriť 15. novembra úvodnou konferenciou s diskusiami o budúcnosti Európy. Podľa Furediho budú rečníci a účastníci pochádzať z krajín ako Poľsko, Taliansko, Spojené kráľovstvo a, samozrejme, Maďarsko.

Študenti kolégia. Foto: Facebook

Gigantická investícia

Mathias Corvinus Collegium je vysoká škola pokročilých štúdií, ktorú založili v roku 1996. Pôvodne bola zameraná na študentov vysokých škôl v oblasti umenia a spoločenských vied. Slúži ako študentský domov, štipendijný program a súkromná vzdelávacia inštitúcia. Neudeľuje žiadne tituly, ale poskytuje doplnkovú odbornú prípravu študentom, ktorí už absolvovali vysokoškolské štúdium.

Denník New York Times v roku 2021 priniesol správu o tom, že MCC Orbán pridelil financie vo výške v prepočte 1,7 miliardy dolárov (zhruba rovnako v eurách), čo je asi jedno percento HDP celej krajiny. Kritici toho času hovorili o krádeži verejných financií.


Ďalšie články