Elitní ruskí mariňáci utrpeli na Ukrajine ťažké straty. Z nepodareného útoku obvinili velenie

Viaceré proruské vojenské kanály informujú o ťažkých stratách ruskej námornej pechoty v obci Pavlivka v Doneckej oblasti. Mariňáci obvinili z nevydareného útoku svoje velenie.

Ruské tanky pod paľbou. Reprofoto - Twitter Ruské tanky pod paľbou. Reprofoto - Twitter

Mariňáci Tichomorskej flotily (155. námorná pechotná brigáda z Vladivostoku a 40. brigáda z Petropavlovsk-Kamčatskij) spustili 2. novembra ofenzívu na ukrajinskú posádku v dedine Pavlivka juhozápadne od Donecka, aby sa zmocnili kontroly nad kľúčovou zásobovacou trasou.

O štyri dni neskôr príslušníci 155. brigády informovali o približne 300 zabitých, zranených a nezvestných v dôsledku „starostlivo“ naplánovanej ofenzívy „veľkých veliteľov“, ktorí ich uvrhli do neprehľadnej ofenzívy. Svojho bezprostredného veliteľa, ako aj veliteľa ruského Východného vojenského okruhu Rustama Muradova vinia z toho, že ich donútili k postupu na Pavlivku „v záujme svojich správ a vyznamenaní“, a to napriek strategickej nevýhode, píše denník The Moscow Times.

Tieto informácie odhaľuje list, ktorý mariňáci poslali Olegovi Kožemiakovi, gubernátorovi Prímorského kraja na Ďalekom východe, odkiaľ pochádzajú.

List zverejnil na sociálnej sieti Telegram ruský vojnový reportér a propagandista Kremľa Alexandr Sladkov, informuje Rob Lee z amerického Výskumného inštitútu pre zahraničnú politiku (FPRI).

Mariňáci píšu o nemožnosti sprostredkovať veleniu informácie o vysokých a zbytočných stratách v radoch vojakov a zničenej technike. Žiadajú Kožemiaka, aby kontaktoval ministerstvo obrany, nech vyšle komisiu na okamžitú analýzu situácie.

Kožemiako síce nariadil vyšetrenie sťažnosti, pričom ale hovoril o možných „dezinformáciách“ zo strany ukrajinských spravodajských služieb.

Kanál BlueSauron zverejnil snímky z bezpilotných lietadiel zobrazujúce útoky ruskej armády na Pavlivku a okolie, ktoré Ukrajinci odrazili.

Zábery z útoku na kolónu ruských tankov zverejnil aj kanál Ukraine-Russia war.

Moskovský propagandista Vladlen Tatarskij dokonca tvrdí, že 155. a 40. brigáda utrpeli v Pavlivke väčšie straty, než mali v oboch čečenských vojnách.

Prokremeľský vojenský telegramový kanál Rybar k situácii napísal: „Súdiac podľa prichádzajúcich správ, naša ofenzíva na vuhledarskom fronte (útok na Pavlivku) prebieha, mierne povedané, nie veľmi dobre. Nezaváňa to ani vysokým operačným umením, ani priemerným.“

Žiadajú Putina o záchranu

O „bezprecedentnej sťažnosti elitnej ruskej námornej brigády“ píše aj ukrajinský novinár Jurij Butusov. Na svojom telegramovom účte pripomína, že ruská propaganda najprv ohlásila dobytie Pavlivky, ale ukázalo sa, že to bola lož.

„A elitní ruskí námorníci žiadajú Putina o pomoc a vyhlasujú, že nedôverujú náčelníkovi generálneho štábu ozbrojených síl RF Gerasimovovi a svojim veliacim generálom Muradovovi a Achmedovovi. A toto sú niektoré z najlepších ruských bojových brigád. Mobilizácia nedokázala vyriešiť problém nízkej bojaschopnosti ruských vojsk. S dobrým riadením, spravodajskou prevahou a kvalitou môžu Ukrajinci úspešne rozbiť akékoľvek ruské jednotky,“ konštatoval Butusov.


Ďalšie články