Lokálnu súťaž krásy miss v Spojených štátoch vôbec prvýkrát vyhral biologický muž

Lokálnu ženskú súťaž krásy miss v americkom štáte New Hampshire vôbec prvýkrát vyhral biologický muž, ktorý sa identifikuje ako žena. Informovala o tom lokálna odnož americkej televíznej stanice CBS.

miss2 Brian Nguyen v červených šatách v strede. Foto: Twitter

Tínedžer Brian Nguyen, ktorý má 19 rokov, konkrétne uspel v súťaži Miss Greater Derry 2023, vďaka čomu mu nielen prináleží korunka, ale aj samotný titul a predovšetkým štipendium.

„V 100-ročnej histórii Miss America som sa oficiálne stala prvou transrodovou držiteľkou titulu v rámci Miss America Organization,“ oznámil Nguyen na Instagrame.

„Som poctená, že som bola korunovaná za vašu novú Miss Greater Derry 2023 a s nadšením vám všetkým ukážem, čo mám v rukáve. Toto bude úžasný rok,“ dodal ďalej na sociálnej sieti.

Štipendijný program Miss Greater Derry založili ešte v 80. rokoch minulého storočia a podľa CBS ide o predstupeň Miss New Hampshire a napokon aj súťaže Miss America.

Zatiaľ čo niektorí používatelia na sociálnych sieťach Nguyenovu výhru oslavovali, iní súťaž intenzívne kritizovali pre to, že obrala o štipendium mladú ženu, ktorej je z povahy veci určené.

„Ženy: musíte byť štíhle, mať dobré prsia, pekné nohy, krásnu tvár a príjemnú osobnosť. Za splnenie podmienok vám môžeme dokonca poskytnúť štipendium. Pokiaľ nie ste Brian. Potom môžete byť akoukoľvek ženou, akou chcete,“ napísala na Twitteri feministická autorka Sophie Walkerová.

Nedávno odvolací súd so sídlom v San Franciscu v súvisiacom prípade rozhodol, že organizátorov súťaže Miss United States of America [nemýliť si s Miss America ani Miss USA, pozn. red.] nemožno nútiť, aby akceptovali transrodové osoby po tom, čo ich jedna z nich zažalovala pre podozrenie z diskriminácie.

Pravidlom tohto podujatia totiž je, že súťažiace musia byť ženy, ktoré mali nežnejšie pohlavie už pri narodení.

„Vo všeobecnosti sa chápe, že súťaže krásy sú navrhnuté tak, aby vyjadrovali ‚ideálnu víziu amerického ženstva‘,“ napísal obvodný sudca Lawrence VanDyke podľa agentúry Reuters.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Brían Nguyen (@missgreaterderrynh)


Ďalšie články