Heger: Legislatíva na zlepšenia podmienok homosexuálov príde začiatkom budúceho roka

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) bol hosťom relácie TA3 V politike.

Eduard Heger. foto: TASR/Jaroslav Novák Eduard Heger. foto: TASR/Jaroslav Novák

Legislatíva týkajúca sa zlepšenia podmienok párov žijúcich v spoločnej domácnosti by mohla prísť v úvode ďalšieho roka na vládu, predpokladá premiér. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike doplnil, že vláda situáciu nepodceňuje a rieši ju na viacerých úrovniach. Jednou je podľa jeho slov zlepšovanie bezpečnosti a druhou riešenie radikalizácie na školách.

„Legislatívu minister spravodlivosti pripravuje, je to otázka týždňov, kedy príde s návrhom,“ povedal premiér a poukázal na legislatívny proces a lehoty. Avizuje dohodu v koalícii upraviť majetkové práva práva osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Dôležité je podľa neho pozrieť sa aj na jednotlivé životné situácie, aby sa táto otázka dala lepšie pochopiť. Poukázal i na potrebu celospoločenskej, nielen politickej diskusie.

Deklaroval, že vláda situáciu nepodceňuje. „Aj na strane polície sa robia kroky, zobrali sme to s plnou vážnosťou, aby sa každý občan cítil bezpečne,“ povedal. Poukázal na radikalizáciu spoločnosti a potrebu prevencie. Skonštatoval, že po vražde na Zámockej ulici v Bratislave komunikoval aj s partnermi v zahraničí. Myslí si, že Európska únia (EÚ) ako celok dokáže dosahovať lepšie výsledky aj pri rokovaniach s globálnymi sociálnymi sieťami.

Extrémizmus a šikana v školách sa vraj riešia

Dodal, že v otázke škôl a vzdelávania sa prijali opatrenia z hľadiska metodiky k extrémizmu a šikane. Hovorí o potrebe implementácie metodiky do praxe. Zdôraznil význam zlepšenia komunikácie aj na úrovni žiak a učiteľ, ale aj s rodičmi detí. Minister školstva Ján Horecký sa podľa slov premiéra snaží do kurikulárnej reformy tieto veci ešte viac implementovať.

Čo sa týka vyjadrení politikov, opätovne apeloval na váženie slov. „Emócie sú z objektívnych príčin vybičované,“ povedal a poukázal na dlhotrvajúcu pandémiu ochorenia COVID-19 či vojnu na Ukrajine a s tým súvisiacu krízu. „Je to emočne náročné,“ dodal. Zdôraznil, že aj preto je dôležité, aby verejní činitelia išli príkladom vo vyjadreniach.

Premiér sa chce s lekármi dohodnúť

Premiér tiež poprosil lekárov, aby vyšli v ústrety vláde, ktorá rieši zdravotníctvo ako prioritu, a stiahli svoje výpovede. Rozumie ich vyčerpanosti a požiadavkám, deklaroval pripravenosť podpísať s nimi memorandum na riešenie situácie v zdravotníctve. Kolaps zdravotníctva označil za najhorší možný scenár.

„Nechcem vyvíjať tlak na lekárov. Práve, naopak, odo mňa išla prosba. Prosím, vidíte, že táto vláda pracuje pre zdravotníctvo tak, ako žiadne iné za posledných 17 rokov. Dajte nám šancu, stiahnite výpovede, poďme zdravotníctvo spoločne budovať ďalej,“ vyhlásil premiér.

Vyjadreniam lekárov rozumie tak, že ich platy už nie sú problém, a treba pracovať na ďalších veciach pre zlepšenie zdravotníctva na Slovensku. Deklaroval pripravenosť dohodnúť sa a poukázal na plán obnovy. Zdravotníctvo a školstvo sú podľa jeho slov prioritou. „Neviem z roka na rok urobiť všetko,“ podotkol a poukázal na jednotlivé míľniky, napríklad na výstavbu nemocníc.

Opozícia sa vraj bojí o beztrestnosť jej predstaviteľov

Premiér sa vyjadril aj k opozičnému návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) v súvislosti s migráciou. Verí, že parlament ministra neodvolá. Za návrhom na odvolávanie Mikulca vidí obavu opozície o beztrestnosť jej predstaviteľov. Trvá na tom, že polícia zvláda situáciu a že problém treba riešiť na vonkajších hraniciach Schengenu. Hovorí o potrebe pomôcť a posilniť maďarsko-srbskú hranicu, nie zaviesť kontroly na našej hranici s Maďarskom. Tvrdí, že sa na tom zhodli aj s Českom.

Čo sa týka menšinovej vlády a jej fungovania, odmieta, že by jeho kabinet vládol spolu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu a Štefana Kuffu. Skonštatoval, že ak by to bola pravda, nedochádzalo by k blokovaniam parlamentu. Ocenil pritom aj postoj nezaradených poslancov Miroslava Kollára, Tomáša Valáška a Martina Klusa, ktorí podporili niektoré vládne návrhy. Za najbližšieho partnera na parlamentnej scéne naďalej považuje SaS, s ktorou chce mať dobré vzťahy. Verí, že takto spoločne ako menšinová vláda dovládnu do konca volebného obdobia. Rovnako verí, že aj najbližšie parlamentné voľby dopadnú v prospech demokratických strán.

Pomoc domácnostiam

Pomoc domácnostiam s cenami energií predstaví vláda začiatkom decembra, keď bude známa cenová regulácia na ďalší rok zverejnená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

„Začiatkom budúceho mesiaca ako každý rok vychádzajú cenové rozhodnutia. Predstavíme ceny pre domácnosti tak, aby to zvládli, budú ich mať zastropované na celý rok,“ zdôraznil. Pripomenul, že návrh rozpočtu na budúci rok je postavený prioritne na energetickej pomoci. Okrem domácností aj podnikom, verejnému sektoru či niektorým nadmerne ohrozeným skupinám.

Práve preto Heger verí, že parlament rozpočet schváli. „Je to čistá pomoc ľuďom, za toto každý politik musí zahlasovať a verím, že aj zahlasuje. Neviem si predstaviť, že by niekto nezahlasoval za pomoc ľuďom. Nie je to žiadne vydieranie,“ dodal.

Predseda vlády podporil aj kritizovaný návrh na dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) iba pre niektoré oblasti cestovného ruchu, ako sú lyžiarske strediská či akvaparky. Predložený bol uplynulý týždeň v parlamente ako pozmeňujúci návrh, nakoniec bolo hlasovanie o ňom presunuté na ďalšiu schôdzu.

„My pomáhame všetkým, čo sa týka energií, dávame strop pre všetky podnikateľské subjekty. Akurát vidíme, že vleky, akvaparky a podobne spotrebujú energie výrazne viac. Strop, ktorý sme nastavili, je pre nich nepostačujúci a hovoria, že budú musieť vypnúť,“ upozornil Heger s tým, že ak sa to stane, hotely či reštaurácie tiež nebudú mať návštevníkov.

„Chceli sme im priniesť inú schému, nedalo sa to, tak sme to chceli riešiť zníženou DPH. Verím, že sa nám podarí nájsť spôsob, ktorý zvládneme,“ doplnil. Vzťahovať túto pomoc na osobu predsedu parlamentu a koaličnej Sme rodina Borisa Kollára je podľa neho neférové. „Stredísk máme na Slovensku výrazne viac ako jedno, ktoré je Borisa Kollára,“ dodal premiér.

(tasr, est)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac