Pád kryptoburzy FTX nie je o bitcoine

V roku 2011 skrachoval broker MF Global, prostredníctvom ktorého klienti obchodovali komodity a deriváty. Jon Corzine, vtedajší šéf spoločnosti a jeden z veľkých donorov Obamovej administratívy, podľahol pažravosti a rizikové talianske štátne dlhopisy s vidinou rýchleho zisku nakupoval aj z peňazí svojich klientov.

Ilustračné foto: Profimedia.sk Ilustračné foto: Profimedia.sk

To sa v slušnej kapitalistickej spoločnosti nerobí. Účty klientov majú byť segregované od peňazí brokera. To znamená, že broker by mal vedieť vyplatiť 100 percent peňazí svojich klientov aj v prípade, že on sám skrachuje. Špekulácia nevyšla a pravda vyplávala na povrch. Škody dosiahli 1,6 miliardy dolárov. Veľká časť z nich sa nakoniec klientom uhradila.

Nepamätám si, že by vtedy niekto v súvislosti s krachom MF Global hovoril o tom, že za to môže americký dolár. Naopak teraz, keď padla tretia najväčšia kryptoburza sveta, počúvam zo všetkých strán o tom, ako za to môžu krytpomeny. Vraj je to koniec bitcoinu.

Nie je to problém bitcoinu, ale ďalšieho Jona Corzinea. Ten dnešný sa volá Sam Bankman-Fried a tiež si kupoval kamarátov vo Washingtone. Držať veľký zostatok na burze je proti samotnej podstate bitcoinu a toho, prečo táto kryptomena vznikla. Každý, kto je v bitcoine dlhšie ako od posledného cenového vrcholu pozná mantry ako: „Nie sú to tvoje privátne kľúče, nie sú to tvoje coiny,“ alebo: „Tretie strany sú bezpečnostné diery.“

Zrejme aj v tomto prípade ide o klasický podvod, na ktorý netreba počítač ani blockchain. Vyšetrovanie je ešte len na začiatku, ale vyzerá to tak, že burza FTX robila to, čo MF Global. Proti pravidlám využívala peniaze klientov na svoje podnikanie. Požiadavky na vyplatenie vkladov preto nevedela uspokojiť. Podnikala na frakčných rezervách ako komerčná banka, no bez toho, že by jej kryla chrbát sociálna poisťovňa komerčných bankárov – centrálna banka.

Napriek tomu pád burzy FTX bitcoin, samozrejme, ovplyvní. Spustil v kryptosektore ťažko predikovateľnú vlnu strát, bankrotov a likvidácii, ktoré znižujú cenu kryptomien a testujú odolnosť subjektov. Keby išlo len o takýto akútny stresor, pravdepodobne by to skončilo lepším a odolnejším trhovým prostredím na konci tohto čistiaceho procesu. No straty veľkého množstva ľudí a investičných celebrít, ako je známy americký futbalista Tom Brady, zrejme povedú k legitimizácii prísnejšej regulácie sektora, ktorá už tak či onak ležala nachystaná v zásuvke. Ak má byť bitcoin alternatívou voči monopolným, štátnym peniazom, musí ale prežiť aj prichádzajúcu regulačnú smršť.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články