Nemeckým húfniciam na Ukrajine chýbajú náhradné dielce. Utrpí tým aj opravárenský závod na Slovensku

V dôsledku nedostatku náhradných dielcov pre nemecké ťažké zbrane dodané na Ukrajinu sa zrejme zbrzdí aj sprevádzkovanie opravárenského strediska na Slovensku. Tento projekt minulý týždeň ohlásila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová a potvrdili slovenské orgány.

Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic Samohybná húfnica typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000).

Nemecko dodalo Ukrajine celkovo 14 samohybných húfnic PzH 2000, viaceré z nich sú však v súčasnosti mimo prevádzky. Príčinou sú výpadky v dodávkach náhradných dielcov. Podľa informácií nemeckého magazínu Spiegel ich totiž spolkové ministerstvo obrany neobjednalo včas.

Veľká časť nemeckých delostreleckých systémov dodaných Ukrajine si už vyžaduje opravu. Podľa zdrojov na nemeckom ministerstve obrany vystrelia Ukrajinci denne z húfnic tristo granátov, čo tieto delostrelecké systémy značne opotrebúva.

Nedávno previezli do Litvy na opravu šesť nemeckých húfnic. Potrebné náhradné dielce však nemala k dispozícii ani nemecká armáda, ani výrobca. Technici v Litve tak museli jednu z húfnic rozobrať na súčiastky.

Ako píše Spiegel, súčasný nedostatok náhradných súčiastok pre nemecké húfnice nie je prekvapujúci. Oddelenie obstarávania Bundeswehru totiž ešte koncom leta vyzvalo ministerstvo obrany, aby schválilo objednanie náhradných dielcov pre húfnice a salvové raketomety Mars II, keďže ide o špeciálny materiál s dlhými dodacími lehotami. Osobitný štáb Bundeswehru pre Ukrajinu však doteraz žiaden takýto príkaz nevydal.

https://standard.sk/277331/nemecko-zriadi-na-slovensku-stredisko-pre-opravu-zbrani-dodanych-ukrajine/


Ďalšie články