Signatári petície chcú odpojiť ruskú ambasádu od plynu, vody či elektriny

314375590_431602295811343_6651023692844902056_n Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Bratislave. Foto: Facebook/Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku

Internetová petícia, ktorá je reakciou na rozsiahle bombardovanie energetickej infraštruktúry na Ukrajine zo strany Ruska, žiada odpojiť od energií všetky budovy vo vlastníctve Ruskej federácie na Slovensku.

,,Poďme zhasnúť ruskú ambasádu v Bratislave” je názov petície, ktorá sa inšpiruje českou iniciatívou Dárek pro Putina.

Autori petície reagujú na bombardovanie elektrární, teplární či vodární na Ukrajine, ktoré ruská armáda zintenzívnila po útoku na Kerčský most zo začiatku októbra, spájajúci Krym s pevninským Ruskom.

,,Táto nová fáza vojny prináša katastrofické a navyše každodenné dôsledky na život civilného obyvateľstva,” píše sa v sprievodnom texte petície. Rusko sa podľa autorov petície rozhodlo definitívne ,,zlomiť Ukrajinu tmou a mrazom”. Chcú preto, aby ruskí diplomati a zamestnanci ruského štátu ochutnali ,,vlastnú medicínu”.

Petíciu zatiaľ podpísalo vyše tisíc ľudí. Virtuálne podpisy, pre ktorých zaregistrovanie stačí zadať meno a overiť si e-mail, zbiera facebooková stránka Aktuálne o Ukrajine.

Stránka sa nápadom na petíciu inšpirovala v Česku. Projekt Dárek pro Putina je zameraný na finančnú a materiálnu podporu Ukrajiny. Iniciatíva na svojom webe uvádza, že vyzbierala už vyše 284 miliónov korún (vyše 11,6 milióna eur).

V rámci projektu sa Česi nedávno zložili na tank či dron českej výroby pre ukrajinskú armádu.

Za iniciatívou stojí Veľvyslanectvo Ukrajiny v Česku, český podnikateľ Dalibor Dědek a česká politička a jadrová fyzička Dana Drábová. Všetky vyzbierané zdroje idú priamo na adresu ukrajinského veľvyslanectva.


Ďalšie články