Poslanec Taraba: Budeme hlasovať za pád vlády

Poslanec Tomáš Taraba. Foto: Jakub Kotian/TASR Poslanec Tomáš Taraba. Foto: Jakub Kotian/TASR

Pre krajinu by bolo podľa neho najlepšie, aby sa s opozíciou na termíne predčasných volieb dohodla samotná vláda. Vyriešilo by to schválenie rozpočtu, predišlo chaosu po páde vlády a SaS by nemohla hrať svoje hry, hovorí poslanec Tomáš Taraba, ktorého skupina poslancov má kľúčový význam pre väčšinu v parlamente, a to opozíciu aj koalíciu.

SaS a Hlas predkladajú do parlamentu vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera. Bez vás opozícia nemá väčšinu, ako budete vy a poslanci kuffovci hlasovať?

Budeme hlasovať za vyslovenie nedôvery, ale treba k tomu niečo doplniť. Nie som naivný a neverím strane SaS. Myslím si, že im nejde o predčasné voľby. Ide im o nastolenie úradníckej vlády alebo o to, aby sa do vlády vrátili, sami o tom hovoria ako o možnosti. Zároveň treba povedať, že to krátke fungovanie Hegerovej menšinovej vlády ukázalo, že vláda nevníma politickú realitu. Videli sme to pri hlasovaní o odvolávaní ministra Mikulca, kde do poslednej minúty „lámali“ svojich vlastných poslancov, aj keď Mikulcova pozícia je neudržateľná aj v ich vlastných radoch. Druhá vec je škandalózna dohoda s lekármi, kde sa vláda nechala povydierať bez toho, aby sa spýtali opozície, čo sme ešte ochotní podporiť, keďže na to sami nemajú väčšinu. Pri takom vážnom rozhodnutí ich nezaujímalo, či to bude priechodné. Ak má takto Hegerova vláda fungovať, potom sa jej mandát naplnil. Takže je jasné, že budeme hlasovať za pád takejto vlády. Na druhej strane, sme v polčase debát o druhej dôležitej veci, pád vlády musí byť spojený s termínom predčasných volieb, SaS musí zabudnúť, že jej v rukách zostane nejaký žolík, s ktorým by sa pokúsila o niečo iné ako predčasné voľby.

Na predčasné voľby sa spýtam za moment, teraz ešte raz jasná odpoveď: Znamená to, že budete hlasovať za pád vlády alebo sú ešte možné nejaké rokovania s vašou trojicou?

Ak príde na hlasovanie vyslovenie nedôvery, budeme hlasovať za pád vlády. Ak by však SaS nechcela urobiť dohodu o predčasných voľbách, potom si myslím, že by sme mali urobiť dohodu o predčasných voľbách s vládou. Hegerova vláda by potom dovládla v zložení, v akom je. Myslím si, že aj táto alternatíva je na stole. Zhodiť len vládu a dať priestor Progresívnemu Slovensku z Prezidentského paláca by bolo naivné. V tomto prípade by však musela byť aktívna vláda a s predčasnými voľbami by muselo súhlasiť aj OĽaNO.

Keď príde do parlamentu vyslovenie nedôvery vláde a ak by dovtedy neprebehlo rokovanie, kde by ste sa dohodli s Matovičom o termíne predčasných volieb, čo je ťažko predstaviteľné, ako budete hlasovať?

Budeme hlasovať za pád Hegerovej vlády. Ak do toho dňa nepríde na dohodu s vládou, budeme hlasovať za jej pád.

A to platí aj v prípade, ak sa dovtedy v opozícii spolu so SaS nedohodnete na predčasných voľbách? Aj bez takej dohody podporíte pád vlády?

Zatiaľ sa nič také nedeje, SaS o dohode na predčasných voľbách zatiaľ hovoriť nechce, otvorili len otázku pádu vlády. Do štvrtka, keď sa má o páde vlády hlasovať, takáto debata musí prebehnúť. Od SaS čakáme, že pád vlády nemôže viesť ku chaosu a snahe o mocenskú výmenu, aby sa vrátili do vlády. Podstatné je, že táto vláda sa musí za svoje vládnutie zodpovedať, a ak nedôjde do štvrtka k dohode s vládou na predčasných voľbách, budeme hlasovať za pád vlády.

Sulík na tlačovke povedal, že ak padne vláda, možnosti sú tri, rekonštrukcia vlády podľa výsledku volieb, úradnícka vláda alebo predčasné voľby.

..my tie prvé dve možnosti odmietame. Riešením sú iba predčasné voľby. Vo vláde sedia ľudia, ktorých pozícia je neudržateľná, ako v prípade ministra vnútra Mikulca. Namiesto rečí o skladaní vlády potrebujeme dohodu na predčasných voľbách. Najlepšie by bolo, keby s tou iniciatívou prišla samotná vláda, vyriešil by sa tým aj rozpočet a ďalšie veci. Inak je veľká pravdepodobnosť, že vo štvrtok vláda padne. 

Na vyvolanie predčasných volieb je potrebných 90 hlasov, ťažko si predstaviť podporu 47 poslancov OĽaNO aj niektorých nezaradených bývalých poslancov OĽaNO. To znamená, že je potrebná dohoda celej opozície vrátane SaS a strany Sme rodina. Prebiehajú o tom už v kuloároch diskusie?

Boris Kollár už o tom sem-tam niečo verejne povie. Predčasné voľby spomínal, ak by nebola dohoda s lekármi, ak by neprešiel rozpočet, myslím si, že Sme rodina vníma vec realisticky. Dnes sú preto na stole len dve možnosti, pád vlády s nejasným vývojom, keďže je ťažké identifikovať, čo SaS vlastne chce, ukázali to aj pri hlasovaní o nedôvere Mikulcovi, vnútri sú rozdelení. Druhá možnosť sú predčasné voľby. Smer povedal, že rozpočet podporí, ak bude dohoda na predčasných voľbách, tým by sa vyriešilo viacero vecí naraz. Nerozumiem trochu Hlasu, že sa takto bratríčkuje so SaS a nedali si podmienku termín predčasných volieb za podpisy na zvolanie schôdze o nedôvere Hegerovi. Ale ak ide o stranu Sme rodina, chápu politickú realitu a nepochybujem, že by boli ochotní sa o predčasných voľbách rozprávať a dohodnúť.

Otázkou je, samozrejme, aj strana SaS, nielen preto, že neboli jednotní pri Mikulcovi, ale inak hovoria aj o tom, čo by malo prísť po páde vlády. Sulík posiela vládu do čerta a hovorí o troch rovnocenných možnostiach, kde sú aj predčasné voľby, Kolíková na tlačovke o predčasných voľbách nehovorila, naopak, zdôraznila, že k nim dôjsť nemusí, že môže vládnuť nová politická alebo úradnícka vláda. Pritom ak by chýbalo 7 hlasov bývalých Za ľudí a hlasy poslancov OKS, tak v parlamente nemôže vzniknúť 90 hlasov za predčasné voľby. [Súčet poslancov OĽaNO, Za ľudí, štyroch nezaradených, ktorí podporujú vládu, a tejto skupiny je 61, s OKS 64 hlasov, pozn. red.]

Presne tak to je. Videli sme to aj pri Mikulcovi. Myslím si, že Kolíková a spol. by sa radi vrátili do vlády, Sulík už možno aj preferuje predčasné voľby, ale nemá pod kontrolou celý poslanecký klub. Preto je stokrát lepšie, aby sa na termíne predčasných volieb dohodla vláda s opozíciou, pričom krajina by do volieb fungovala normálne. Sulík nevedel manažovať vládnu krízu, keď v nej bol, teraz nebude vedieť manažovať celoštátnu krízu, ktorú chce vyvolať.

O vás občas niekto špekuluje, že nebudete hlasovať za pád vlády, ak nemáte istý vstup do parlamentu po voľbách. Hrá to pri vašom hlasovaní nejaký význam alebo už máte nejakú dohodu o vstupe na kandidátku inej strany v predčasných voľbách?

Absolútne to nehrá rolu. Môj život nie je závislý od politiky a nikdy ani nebol. Veci robím z presvedčenia, druhá vec je, že novinári sa o moju budúcnosť báť nemusia, politických ponúk na koalíciu so stranou Život máme viac ako dosť. Treba sa pýtať, čo je dobré pre Slovensko, a to je teraz odpoveď na to, ako bude krajina fungovať do termínu predčasných volieb. Preto by SaS nemala dostať bianko šek, stačí si spomenúť, čo sa stalo Smeru, keď iniciatívu po demisii premiéra Fica prebral prezident Kiska a z Fica chcel urobiť štatistu. Preto sa treba pokúsiť o dohodu na termíne volieb.

Kedy by bol najlepší termín predčasných volieb?

Hraničný termín je september 2023. Cez prázdniny u nás nezvyknú bývať voľby, takže buď pred nimi, alebo najneskôr v septembri. 


Ďalšie články