Meloniová ohlásila vojnu za hotovosť. Riskuje zrážku s Bruselom, ale aj národnou bankou

Italian Prime Minister Meloni meets NATO Secretary General Stoltenberg in Rome, Italy - - 10 Nov 2022 Giorgia Meloniová v Ríme 10. novembra 2022. Foto: Profimedia.sk

Konzervatívna talianska premiérka Giorgia Meloniová chce ostať konzervatívna aj pri forme používania peňazí. Svojimi návrhmi, ktoré obraňujú platby v hotovosti, však znepokojuje nielen Banku Talianska, ale aj Európsku úniu. Hľadať kompromisy je však ochotná.

Obmedzovanie hotovostných platieb je jedným z leitmotívov ekonomického života na starom kontinente, prevažne v jeho západnej časti. Zďaleka pritom nie je reč iba o prevodoch obrích súm v bankovníctve, ale bez karty neraz nepochodíte napríklad ani pri návšteve kaviarne.

Veľká časť obyvateľov je pritom na tento trend veľmi citlivá. Spotrebiteľom prekáža napríklad strata anonymity, malým obchodníkom zas existencia poplatkov za každú jednu transakciu.

Tlak na prechod do bezhotovostného režimu neobchádza ani Taliansko, neslávne známe masívnou prítomnosťou sivej a čiernej ekonomiky. Nový národnokonzervatívny kabinet premiérky Giorgie Meloniovej sa však tejto zmene vytrvalo bráni.

Zrušenie pokút a vyšší hotovostný limit

Jednou z hlavných Meloniovej politík v novom návrhu štátneho rozpočtu pre rok 2023 je totiž plán, ktorý má pomôcť malým podnikom vyhnúť sa poplatkom za transakcie kartou.

V snahe pomôcť malým obchodníkom premiérka tiež stanovila plány na zvýšenie zákonného limitu pre hotovostné transakcie z tisíc na päťtisíc eur a zároveň zrušenie pokuty pre maloobchodníkov, ktorí odmietajú bezhotovostné platby za transakcie do 60 eur.

Meloniová podľa britského denníka Telegraph chápe transakčné poplatky ako skrytú daň pre ekonomiku, z ktorej profitujú banky a prekáža jej takisto možnosť špehovať občanov.

Nielen karty prinášajú riziko, zdôrazňujú kritici

Meloniovej plavba proti prúdu dráždi niektorých vysokých predstaviteľov na domácej pôde, ktorí upozorňujú, že odmietanie prechodu na bezhotovostný režim stojí silne zadlženú taliansku vládu viac ako 100 miliárd eur ročne vo forme daňových únikov.

Fabrizio Balassone, ekonóm talianskej centrálnej banky, tento týždeň v parlamente povedal, že obmedzenie používania hotovosti a podpora platieb kartou by „predstavovali prekážku pre viaceré formy zločinu a (daňových) únikov“.

Alessandro Santoro, daňový expert z Univerzity Miláno-Bicocca, síce priznáva, že s používaním elektronických platieb pre podniky sú spojené určité náklady, no upozorňuje, že v skutočnosti sa nedávno znížili.

„Ako zdôraznila Banka Talianska, existujú aj náklady na hotovosť. Len sa zamyslite nad bezpečnostnými nákladmi a rizikami, ktoré podstupujete tým, že máte vo svojom obchode veľa peňazí,“ narážal napríklad na možnosť lúpeže.

Digitalizáciu žiada aj Brusel

Meloniovej obrana hotovosti môže viesť aj ku konfliktu s Európskou úniou. Brusel totiž Talianom prisľúbil 200-miliardový balík z fondu obnovy aj pod podmienkou digitalizácie ekonomiky a potlačenia daňových únikov, ktoré sú platbami v hotovosti, prirodzene, uľahčované.

Pripomeňme, že Meloniovej predchodca v úrade a exprezident Centrálnej európskej banky Mario Draghi s cieľom vyjsť v ústrety požiadavkám Únie zaviedol do praxe pokuty pre maloobchodníkov, ktorí odmietali prijímať platby kartou. V súčasnosti sú talianski obchodníci povinní akceptovať digitálne platby za akúkoľvek transakciu bez ohľadu na to, aká je nízka. V opačnom prípade im hrozí pokuta vo výške 30 eur plus štyri percentá z hodnoty transakcie.

Podvodník vraj bude podvádzať aj tak

Pravicová politička však svoje ťaženie vytrvalo bráni. „Je nepravdivé, že možnosť používať hotovosť podporuje daňové úniky,“ uviedla vo videu zverejnenom v nedeľu na sociálnych sieťach. „Človek, ktorý sa tomu chce vyhnúť, sa vyhne aj tak…Paradoxne, čím nižší je hotovostný strop, tým je pravdepodobnejší únik,“ doplnila podľa Financial Times.

Meloniová vo videu tvrdila, že taliansky limit tisíc eur na akékoľvek hotovostné transakcie „znevýhodňuje našu ekonomiku“ v porovnaní s inými európskymi krajinami, ktoré mali vyššie hotovostné stropy alebo takéto limity vôbec nezaviedli, ako napríklad Nemecko či Rakúsko.

„Sme na európskom trhu a hotovostný strop má zmysel len vtedy, ak ho má každý,“ povedala. „Tí, ktorí majú hotovosť na míňanie, možno cudzinci, radšej idú do iných krajín, pretože v Taliansku to nie je umožnené,“ doplnila.

Meloniová však pripustila, že svoje vlastné návrhy môže oslabiť za predpokladu, že bude čeliť tlaku eurokratov. „Samozrejme sa o tom diskutuje s Európskou komisiou, pretože otázka elektronických platieb je jednou z otázok (plánu obnovy EÚ), takže to musíme vidieť,“ povedala.

Rekordéri z Apeninského polostrova

Taliansko je v súčasnosti jedným z najčastejších používateľov hotovosti v Európe a krajinou s najvyšším počtom malých podnikov, čo je z hľadiska prechodu na digitálne peniaze veľmi výbušná kombinácia.

Dokonca aj po pandémii, ktorá zrýchlila prechod na bezhotovostný režim, tvorili papierové peniaze a mince až tri štvrtiny transakcií v Taliansku v porovnaní iba s 15 percentami v Spojenom kráľovstve. Priemerný Talian vykonal v minulom roku kartou len 114 transakcií v porovnaní s priemerom EÚ, ktorý je 172. Najviac transakcií tohto druhu vykonal ročne priemerný Dán, a to až 400.


Ďalšie články