Za Lengvarského šafárenia zmizol milión eur zo Zdravotníckej implementačnej agentúry. Minister na otázky neodpovedá

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: TASR/Jaroslav Novák Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Agentúra, ktorá mala manažovať zdravotnícku časť plánu obnovy, získala milión eur. Ten sa však neuvádza v účtovníctve a minulý rok skončila agentúra v strate vyše tisíc eur.

Z plánu obnovy má prísť do slovenského zdravotníctva vyše 1,5 miliardy eur. Manažovať ich mala Zdravotnícka implementačná agentúra (ZIA), ktorej na to ministerstvo financií v marci 2021 vyplatilo milión eur.

Píše o tom denník SME. Táto finančná transakcia sa nenachádza v účtovníctve ZIA, pre SME informáciu potvrdil bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) a aj vtedajší štátny tajomník Peter Stachura.

Hoci agentúra dostala na rozbeh milión eur už v marci 2021, fungovať začala až o tri mesiace neskôr a výberové konanie na jej šéfa bolo potom v septembri. Medzitým totiž došlo pre kauzu nákupu ruskej vakcíny Sputnik V k odvolaniu Krajčího. Po výmene ministra sa podľa Krajčího aj Stachuru agentúra zámerne nerozvíjala.

Za rok 2021 eviduje ZIA podľa Finstatu príjmy len necelých 115-tisíc eur. Náklady dosiahli takmer 116-tisíc, takže skončila v strate vyše tisíc eur. Na otázky SME, kde skončilo zvyšných viac ako 885-tisíc eur, ministerstvo zdravotníctva neodpovedalo.

Podivuhodná voľba manažérky

Implementačná agentúra sa zviditeľnila aj kontroverzným vedením.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v auguste tohto roku bez uvedenia dôvodu odvolal predchádzajúceho riaditeľa Slavomíra Udiča.

Na jeho miesto vymenoval Petru Svobodovú. Tá bola manažérkou Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) za Juraja Kožucha počas tretej vlády Smeru. Kožucha pritom obžalovali v kauze Dobytkár, kde mal brať úplatky od uchádzačov o bruselské dotácie na pôdu.

Svobodová z PPA odišla po zmene vedenia agentúry v roku 2021 a podľa zistenia portálu aktuality.sk dostala odstupné vo výške 27-tisíc eur. Okolnosti jej odchodu sa líšia. Lengvarský tvrdí, že Svobodová odišla z PPA na vlastnú žiadosť. Súčasný šéf PPA Jozef Kišš však povedal SME, že Svobodovú vyhodil kvôli tomu, že mala väzby na ľudí z Kožuchovej éry.

Aj bývalý hovorca PPA Ladislav Ďurkovič minulý rok v otvorenom liste tvrdil, že práve Svobodová bola šéfkou celej organizácie, mala pod sebou kontrolné mechanizmy a bránila väčšej transparentnosti.

Lengvarského rezort sa obhajoval tým, že Svobodová je na funkciu vhodná, lebo pozná fungovanie a procesy v agentúre. V ZIA totiž v minulosti pôsobila. Proti vymenovaniu Svobodovej spočiatku namietal premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý si v tejto súvislosti chcel pozvať na stretnutie Lengvarského, ale neskôr od svojho zámeru upustil.

Ďalšie tri milióny napriek neplneniu funkcie

Za Svobodovej šéfovania dostala agentúra na svoje fungovanie ďalšie takmer tri milióny eur. Peniaze prišli v septembri tohto roku, keď už bolo jasné, že ZIA zlyháva vo svojej základnej funkcii – riadení projektov z plánu obnovy. Nestihla posúdiť projekty ohľadom výstavby a rekonštrukcie veľkých štátnych nemocníc.

„Ukazuje sa, že z tohto zle nastaveného plánu obnovy v zdravotníctve by mohla najviac profitovať hlavne najväčšia finančná skupina. Ak by som mal parafrázovať jeden citát, tak by som povedal: netvrdím, že plán obnovy a reforma nemocníc bol dopredu nastavený podľa potrieb a záujmov finančných skupín, ale ak by to tak bolo, nevyzeralo by to inak,“ skonštatoval v máji pre Štandard predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

https://standard.sk/203460/lengvarsky-chce-postavit-styri-az-pat-nemocnic-nemame-vsak-projekty-a-nevieme-kde-by-mali-stat/

Dnes je isté, že z pomalosti štátu profituje súkromník. Podľa ďalšieho zistenia denníka SME Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach a Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici nemajú pripravené projekty a do aktuálnej výzvy o 212 miliónov eur určených na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc sa neprihlásili.

V Banskobystrickom aj Košickom kraji tak stratila finančná skupina Penta, ktorá vlastní sieť nemocníc Svet zdravia, konkurenciu. Keďže vlastní projekt nemocnice Michalovce, ktorý môže replikovať, mieni vybudovať nové nemocnice v Rimavskej Sobote a Humennom.

Lengvarský a Krajčí sa navzájom obviňujú

Nedávno Lengvarského rezort obvinil zo zlyhania štátu exministra Krajčího, ktorý vraj „trestuhodne nevenoval pozornosť príprave projektov štátnych nemocníc, sabotoval ponuku štátnej rakúskej agentúry a výzvu v hodnote 212 miliónov eur smeruje za veľmi zvláštnych podmienok do nemocníc prvého a druhého typu, hoci by sa o ňu boli schopné uchádzať viaceré projekty štátnych nemocníc vyššieho typu“.

Ten obvinenia odmieta. „Je smutné, že vlastnú neschopnosť alebo zámer nepodporiť štátne nemocnice a zjavnú ‚nadinformovanosť‘ súkromných poskytovateľov sa snaží súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva zakryť hľadaním imaginárneho vinníka, mňa Mareka Krajčího, ktorý za necelý rok popri boji s pandémiou vybojoval 1,5 miliardy eur pre slovenské zdravotníctvo, ako minister, prirodzene, bojoval za štátne nemocnice a rozbehol všetky reformy, ktoré terajšie vedenie len dokončuje alebo deformuje v prospech viacerých hráčov na poli zdravotníckeho biznisu,“ uviedol exminister.

Ministerstvo podľa neho nenapĺňa viaceré úlohy z balíka európskych peňazí. „Procesy meškajú takým spôsobom, že je ohrozené plnenie míľnikov, potenciálne zlyhanie projektov a nemožnosť čerpať prostriedky plánu obnovy,“ priblížil.

https://standard.sk/273684/marek-krajci-v-kancelarii-som-mal-odpocuvacie-zariadenie/

Dodal, že to ohrozuje nielen reformné financie, ale najmä diskriminuje pacienta, ktorý čaká na potrebnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť garantovanú štátom. „Namiesto hľadania imaginárnych vinníkov by malo teda ministerstvo intenzívne pracovať a zachrániť, čo sa počas mandátu tejto vlády ešte zachrániť dá,“ doplnil Krajčí.

Agentúra končí

Zlyhanie ZIA neostalo bez odozvy. Ministerstvo zdravotníctva nedávno informovalo, že agentúra v prvom štvrťroku 2023 ukončí svoju činnosť, lebo rezort „chce efektívnejšie riadiť projekty v rámci plánu obnovy“.

Prečo teda dostala agentúra pred tromi mesiacmi takú štedrú finančnú podporu, je nejasné. Do konca fungovania ju povedie kontroverzná Svobodová, ktorá však tentoraz nedostane odstupné.

(tasr, est)


Ďalšie články