Dobrý pastier

Počas prípravy na Vianoce zvykneme oprášiť tradičné koledy, medzi ktoré patrí aj známy hit: „Dobrý pastier sa narodil.“ Pripomenie, že Vianoce sú o tom Dobrom pastierovi, na ktorého by sme sa mali spoliehať, či už sa nachádzame v pozícii „oviec“ alebo „pastierov“.

8668001902_f44f026795_k Ilustračný obrázok. Foto: Flickr.com/Lawrence OP

Žiaľ, skúsenosť ukazuje, ako tento obraz v praktickom živote naráža na naše ľudské limity. A pri nepríjemnej zrážke vidíme pastierov, ktorým už Biblia vyčíta, že zanedbávajú stádo a pasú samých seba. (Ez 34,8) A pozícia ovce? Tá stratila na atraktívnosti samotným obrazom, ktorý v dnešnej dobe širokých lakťov pôsobí neasertívne slabošsky. Obraz pastiera a oviec je však biblický obraz zasadený do kontextu vzťahu. Ak na to zabudneme, problémy a sťažnosti sa rýchlo nahrnú z každej strany.  

Nič to však nemení na kresťanskej viere, že termín príchodu Dobrého pastiera sa blíži, čo doslova ponúka príležitosť zaostriť smerom na východ, a to nielen geograficky, ale aj biblicky. Je totiž všeobecne známe, že Biblia slovom Východ označuje dlho očakávaného Mesiáša. Načo sa však obracať pohľadom na východ aj geograficky? Možno aj preto, že ťaživá situácia práve tam preverí a opäť viac poodhalí skutočnú tvár duchovných pastierov.

Posledné mesiace a dni ukázali, že nechýbajú ani svetlé príklady dobrých pastierov. Jeden z nich má na starosti najväčšie „stádo“ gréckokatolíkov na svete. Neustále volá po mieri, čo nedávno opäť zopakoval v rozhovore pre vatikánsky informačný portál: „Zastavte vojenské akcie, prestaňte nás zabíjať, toto bude prvý krok k skutočnému a trvalému mieru. Mier je niečo hlbšie ako absencia vojny.“ Tento pastier si už zvykol aj na nový „liturgický odev“, ako odľahčene nazýva prilbu a nepriestrelnú vestu, ktoré sa stali stabilnou súčasťou jeho šatníka. Na otázku, či je v tejto chvíli vhodné sláviť Vianoce, odpovedá rozhodne kladne.

„U nás je zvykom spievať koledy našim blížnym, najmä tým, ktorí to potrebujú, aby sme sa podelili o radosť a dobré priania. Každý si teraz kladie otázku: bude vianočná radosť, môžeme spievať alebo máme byť ticho a plakať? Povedal som áno, Vianoce budú. Máme právo oslavovať na Vianoce radosť, ktorá nepochádza z profánnej zábavy, ale z neba, pretože sa narodil Knieža pokoja.“ Po prirovnanie zachádza až do čias komunizmu a spomína na spev kolied ako na účinnú zbraň proti strachu a smútku. Hoci to budú Vianoce v chlade a tme, predsa v nich môže podľa slov vyššieho arcibiskupa jasnejšie zaznieť teplo a svetlo ich nadčasového posolstva. Hoci nepopiera veľkú ťarchu a náročnosť situácie už piatej vlny takzvaných tepelných utečencov, ktorí potrebujú pomoc. Otec Arcibiskup Sviatoslav je aj konkrétny a spomína rodinu, ktorá pri úteku z mesta Boryspiľ prebehla v noci s deťmi 23 kilometrov naboso. Je si vedomý, že nemôže pomôcť všetkým, ale vidí, že toto je teraz hlavné „dušpastierske“ poslanie pastierov. Je to dôležitá pastorácia, na ktorú neustále vyzýva a pozýva aj pápež František: pastorácia blízkosti.

Presne v duchu tejto myšlienky sa od začiatku vojny otec arcibiskup Ševčuk denne prihovára ľuďom prostredníctvom videoposolstiev. Podľa vlastných slov chce pomôcť racionalizovať strach a ponúknuť nádej pochádzajúcu z viery. A hoci si po niekoľkých týždňoch uvedomil, že už vyčerpal repertoár, o zmysluplnosti jeho konania ho presvedčilo osobné svedectvo istej panej v ťažko skúšanom meste Žytomyr, od ktorej prišla pozitívna spätná väzba: „Žijeme v neustálom strachu, bojíme sa, je dobré, že sa s nami rozprávate. (…) Nie je dôležité, čo hovoríte, dôležité je, aby ste sa s nami rozprávali.“ Príklad pastiera, ktorý je nablízku, a „páchne po ovciach“.

Žiaľ, pohľad na východ odkrýva aj obrazy iných pastierov. Aj tí majú na starosti svoje „stáda“. Lenže títo pastieri sa pokúšajú o absurdnú vec: kamarátstvo s vlkom. A táto absurdita následne plodí ďalšie a ďalšie, ktoré zúboženým ovciam, mierne povedané, neprospievajú – metafyzická vojna, šírenie viery mečom, za násilie rovno do neba, teória „silného stráda“… Niekto asi nepochopil biblický obraz Dobrého pastiera. Alebo si nakreslil svoju vlastnú karikatúru.

A čo robí na Vianoce Dobrý pastier Ježiš? Začína od začiatku. Neprichádza ako pastier – terminátor, ale ako zraniteľný Emanuel, teda ako Boh, ktorý je s nami, je nám celkom blízky. Na túto blízkosť by nemali zabúdať dnešní „pastieri“. Známy výklad tejto metafory preto niesol veľavravný názov: Pastier, ktorý sa stal ovcou… Dobrý pastier začína ako ovca a každému pastierovi tak ukazuje, kde má začať a kam sa neustále vracať. A tento referenčný bod by nemal uniknúť ani nám ostatným pri biblickom obraze Dobrého pastiera. Hodí sa aj do dnešného sveta širokých lakťov? V každom prípade uprostred neho vytvára nový svet – svet širokých sŕdc.   


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok