Prečo za Argentínu nehrá viac černochov? Pýtal sa Washington Post. Nie sme film od Disneyho, reagovala tamojšia strana

Argentína - Francúzsko Futbalisti Argentíny sa tešia po výhre po finálovom zápase Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Americký denník Washington Post zaujímalo, prečo v argentínskej futbalovej reprezentácii nepôsobí viac černochov. Jej imidž belošskej krajiny je totiž podľa neho postavený na viacerých mýtoch. Odpoveď dostal priamo z Južnej Ameriky.

Argentínski futbalisti sa stali tretíkrát v histórii majstrami sveta. V nedeľňajšom finále v katarskom Lusaile zvíťazili nad obhajcami titulu Francúzmi 4:2 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase sa zápas skončil 2:2 a po predĺžení bol stav 3:3. Argentína pretavila šiestu finálovú účasť na zisk tretieho titulu po rokoch 1978 a 1986.

Málokto z tunajších pozorovateľov však vie, že v súvislosti s pôsobením argentínskych futbalistov na šampionáte sa v niektorých médiách riešila aj iná oblasť ako ich nadštandardný výkon – ich rasa.

Primálo černochov?

Jeden z najväčších amerických denníkov Washington Post totiž ešte pred niekoľkými dňami uverejnil článok, v ktorom už v samotnom titulku lamentoval nad tým, prečo Argentína na majstrovstvách sveta nemá viac černošských hráčov.

Autorka textu Denise Edwardsová z Texaskej univerzity v El Paso v ňom poukazuje na viaceré takzvané mýty, ktoré podľa jej mienky nedostatočne vysvetľujú neprítomnosť Argentínčanov čiernej farby pleti.

Menuje tie, podľa ktorých boli tamojší černosi „potravou pre delá“ počas vojen v 19. storočí, sobášenie černošiek s bielymi mužmi v dôsledku mužských strát na životoch v týchto vojnách či vypuknutie epidémie žltej zimnice v roku 1871.

Tieto mýty ale podľa nej iba zakrývajú podstatu a tvrdí, že „v skutočnosti nie je len myšlienka Argentíny ako bieleho národa nepresná, ale jasne hovorí o dlhšej histórii vymazania černochov v samom srdci sebaurčenia krajiny“.

Podľa autorky bola Argentína úspešná vo vybudovaní si imidžu bielej krajiny najmä za pomoci viacerých rozhodnutí vrcholných politických predstaviteľov ešte v 19. storočí. Politické elity krajiny sa zaviazali podporovať imigráciu bielych Európanov, ktorá sa dostala aj do vôbec prvej ústavy.

Prečo? Nie sme film od Disneyho

Myšlienky o absencii černochov v argentínskom národnom mužstve neostali bez odozvy. Článok s nadpisom Prečo Argentína nemá na majstrovstvách sveta viac čiernych hráčov? totiž na Twitteri okomentovala aj tamojšia politická strana La Libertad Avanza. „Pretože sme krajina, nie Disney film,“ odvetila.

Strana, respektíve koalícia, vznikla v Buenos Aires a mieša libertariánstvo, konzervativizmus a antikomunizmus. Prvýkrát sa o dôveru uchádzala v parlamentných voľbách v roku 2021 a získala tretie miesto so 17 percentami hlasov v hlavnom meste. Vedie ju ekonóm a poslanec Javier Milei.


Ďalšie články