V pochybnom tendri oslovili firmy okolo oligarchu Norberta Bödöra

Norbert B. na Najvyššom súde SR. Foto: Martin Baumann/TASR Norbert B. na Najvyššom súde SR. Foto: Martin Baumann/TASR

Investigatívny novinár Ján Kuciak napísal necelý rok pred smrťou prelomový článok. Opísal v ňom, ako súťažili firmy okolo oligarchu Bödöra sami so sebou. Úspešné boli u exministrov za Smer Ľubomíra Jahnátka a Petra Žigu. Po tomto článku sa mal Kuciakovi jeden človek od bödörovcov vyhrážať.

„Keď písal o bödörovcoch, tak sa mu nejaký pán, tuším Strápek, vyhrážal, že si zistí, kde študuje a bude mať problém,“ povedal Kuciakov kolega Marek Vagovič na súdnom pojednávaní vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Marek Strápek bol majiteľom spoločnosti BEST STAV a pred dvomi rokmi zomrel. Ide o jednu z firiem okolo oligarchu Bödöra, ktoré získali dotácie a štátne zákazky za niekoľko miliónov eur.

Denník Štandard teraz zistil, že podobný scenár, keď sa firmy okolo bödörovcov točili okolo jednej zákazky, sa odohral aj v roku 2015.

Bödörov človek

Spoločnosť AZ green works je úspešná pri získavaní štátnych zákaziek. Vlastní ju Radomír Vailing, ktorého meno sa spomínalo aj v Kuciakovom článku.

Vailing bol aj riaditeľom nitrianskeho hotela Zlatý Kľúčik, ktorý je spájaný s Norbertom Bödörom.

Prepojené firmy

Podľa zistení denníka Štandard Vailingova firma AZ green works vyhrala v roku 2015 tender v Národnom poľnohospodárskom a potravinárskom centre (NPPC), ktoré spadá pod ministerstvo pôdohospodárstva. V tom čase bol ministrom Ľubomír Jahnátek (Smer).

NPPC podpísalo so spoločnosťou AZ green works zmluvu na 167-tisíc eur. Zákazka sa týkala odstránenia havárie striech budov Výskumného ústavu potravinárskeho. V zmluve sa uvádza, že spoločnosť AZ green works na zákazke spolupracovala s nitrianskou firmou IZOLFOL.

Podľa zistení denníka Štandard pri tejto zákazke oslovilo NPPC šesť firiem. Okrem AZ green works medzi nimi boli aj spoločnosti BEST STAV a ALSPO SK.

Radomír Vailing, majiteľ spoločnosti AZ green works, bol v čase verejného obstarávania zároveň konateľom spoločnosti BEST STAV. Firmu BEST STAV v minulosti spoluvlastnila manželka Norberta Bödöra Petra.

Do roku 2014 bol spoločníkom ALSPO SK Pavel Šopík, ktorý podľa zistení denníka Štandard pôsobil s Vailingom vo viacerých spoločnostiach. V rokoch 2012 až 2014 dokonca Šopík spoluvlastnil firmu AZ green works spolu s Vailingom. V čase zákazky však už Šopík v spoločnosti ALSPO SK nefiguroval. Jediným spoločníkom bol Tomáš Geier.

Navyše v čase verejného obstarávania sídlili spoločnosti AZ green works a ALSPO SK v rovnakej budove. Do roku 2014 tam sídlila aj spoločnosť BEST STAV. Budova patrí bezpečnostnej službe Bonul, za ktorou stojí Miroslav Bödör. Firma AZ green works v tejto budove sídli dodnes.

Infografika: Zákazka v potravinárskom centre a firmy okolo oligarchu Bödöra. Zdroj: denník Štandard

Podľa zistení denníka Štandard v tom istom roku uzavrela AZ green works s NPPC aj ďalšiu zmluvu na 33-tisíc eur. Išlo o podlimitnú zákazku a týkala sa rekonštrukcie priestorov potravinárskeho centra a sťahovania pracoviska laboratórnych činností.

Spoločnosť ALSPO SK už neexistuje. Jej vtedajší spoločník Tomáš Geier na otázky denníka Štandard neodpovedal. Nereagoval ani Radomír Vailing zo spoločnosti AZ green works. Pokúšali sme sa kontaktovať aj firmu BEST STAV. Na telefónnom čísle firmy nám však povedali, že firma už nevyvíja svoju činnosť, pretože konateľ a spoločník Marek Strápek pred dvomi rokmi zomrel.

Potravinárske centrum: Všetko bolo zverejnené

NPPC uviedlo, že spoločnosť AZ green works bola v prípade prvej zákazky – za 167-tisíc eur – vybratá ako úspešný uchádzač v súlade s výzvou na rokovanie, ktorú NPPC zverejnilo. Išlo o mimoriadnu udalosť, ktorú NPPC nemohlo predvídať a vzhľadom na časovú tieseň nemohlo postupovať ako pri podlimitnej zákazke s využitím elektronického trhoviska.

„Záujem zúčastniť sa rokovania prejavili iba tri hospodárske subjekty, a to AZ green works, REMOS Zvolen a HAS GROUP. Na základe predložených cenových ponúk bola prijatá najnižšia cenová ponuka uchádzača AZ green works,“ uviedla Sylvia Cabadajová z NPPC.

Aj v prípade druhej zákazky – za 33-tisíc eur – predložila spoločnosť AZ green works najnižšiu cenovú ponuku.

Na otázku, či nevidelo NPPC problém v tom, že oslovené firmy AZ green works, BEST STAV a ALSPO SK sú navzájom prepojené, NPPC uviedlo, že osoby, ktoré verejné obstarávanie riešili, už v NPPC nepracujú.

„Vychádzala som len z dokumentov, ktoré boli v archíve. Všetko bolo riadne zdokumentované ako aj zverejnené na verejne dostupnom portáli,“ povedala Cabadajová z NPPC. Ďalej dodala, že NPPC je s vykonanými prácami zo strany AZ green works spokojné.

Písal o nich Kuciak

Zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak opísal podobnú schému, kedy mali firmy okolo oligarchu Bödöra súťažiť sami so sebou.

V roku 2016 predložila Bödörova firma Pivnica Radošina tri žiadosti o projektovú podporu od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). A trikrát aj uspela. Celkovo jej agentúra pridelila 2,65 milióna eur. PPA spadá pod ministerstvo pôdohospodárstva, ktorému v tom čase šéfoval Ľubomír Jahnátek (Smer).

V prvom prípade vyčlenila PPA na prístavbu penziónu Pivnica Radošina sumu 678-tisíc eur. V druhom prípade sľúbila takmer milión eur na investície do nového strojového vybavenia. O dva mesiace neskôr získala Bödörova firma ďalšiu dotáciu – takmer milión eur na vinársku halu.

„K tomu sa vôbec neviem vyjadriť. Viem od Vás, že tá pivnica dostala nejaký projekt. To riešila PPA, musíte sa pýtať jej,” reagoval Jahnátek.

Pôdohospodárska platobná agentúra tvrdila, že projekty prešli štandardným posudzovaním. Či k nim malo nové vedenie agentúry výhrady, už PPA nepovedala.

Podľa Kuciaka mala z pridelených dotácií pre Pivnicu Radošina profitovať aj ďalšia firma blízka Norbertovi Bödörovi spoločnosť BEST STAV. Tá súťažila so spoločnosťou ALSPO SK, ktorú vtedy riadil obchodný partner Radomíra Vailinga – bývalého konateľa spoločnosti BEST STAV.

Spoločnosť Pivnica Radošina však tvrdila, že zákazku nakoniec nerealizovali a s PPA podpísali dohodu o ukončení zmluvy.

Rovnaký scenár – to znamená, že firma BEST STAV získala zákazky v konkurencii navzájom prepojených firiem – sa pritom opakoval viackrát.

Podľa Kuciakových zistení BEST STAV štyrikrát uspela napríklad vo verejných obstarávaniach Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP). Ten spadá pod ministerstvo životného prostredia, ktoré riadil Peter Žiga (vtedy Smer).

SVP sa v troch prípadoch vyhol otvorenej súťaži. V dvoch prípadoch oslovil firmu Bystrická stavebná, ktorú v tom čase ovládal Vailing.

Vailingova firma AZ Garden sa objavila aj v súťaži od SVP za 1,2 milióna eur. Súťaž napokon vyhrala spoločnosť BEST STAV, ktorá súťažila s AZ Garden a Eiffage Construction.

Remišová: Štát ako zlatá baňa

Vailingova spoločnosť AZ green works bola úspešná aj v prípade obstarávania štátneho podniku Hydromeliorácie. Vyhrala dve súťaže za približne deväť miliónov eur. Napriek tomu, že súťažné ponuky boli vyhodnotené už v roku 2016, dodnes neboli podpísané žiadne zmluvy.

V roku 2018 poukázala Veronika Remišová (vtedy OĽaNO) na firmy s prepojeniami na oligarchu Bödöra, ktoré získali od štátneho Transpetrolu zákazky za 20 miliónov eur.

K týmto firmám patrila aj spoločnosť AZ green works, ktorá podľa centrálneho registra zmlúv získala v Transpetrole zákazky za 523-tisíc eur. Jej majiteľ Vailing tam uspel aj s ďalšou svojou firmou B&R Construction, ktorá získala podľa centrálneho registra zmlúv zákazky za vyše 4,1 milióna eur.

„Pre niektorých podnikateľov je štát zlatá baňa. Ich biznis model je založený najmä na obchodoch so štátom, k čomu potrebujete samozrejme aj dobré vzťahy,” uviedla Remišová.


Ďalšie články