Maďarsko má potraviny na prídel. Orbánov plán o zastropovaní cien sa rúca

Viktor Orbán. Foto: Facebook Viktor Orbán. Foto: Facebook

Orbánov plán, ktorý má ochrániť obyvateľstvo pred infláciou, dostáva trhliny. Obchodníci začali niektoré základné potraviny predávať na prídel a ich ceny rapídne stúpajú.

Miera inflácie dosiahla v novembri v Maďarsku 22,5 percenta, čo ju v Európe radí medzi jednu z najvyšších. Zároveň takúto úroveň nedosiahla u našich južných susedov od pádu komunizmu v 90. rokoch. Maďarský minister pre hospodársky rozvoj Márton Nagy predpokladá, že inflácia do konca tohto roka dosiahne vrchol až na úrovni 25 percent.

Premiér Viktor Orbán chcel cenovými stropmi na pohonné látky a potraviny pomôcť Maďarom prečkať zdražovanie. Maďarská centrálna banka však tvrdí, že tieto opatrenia pôsobili presne opačne. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Cenový strop na pohonné látky musel Orbánov kabinet začiatkom decembra zrušiť, pretože vznikol problém s nedostatokom palív. Maďarská vláda zastropovala aj ceny niektorých konkrétnych druhov potravín ako mlieko, múka, cukor, olej, vajcia, zemiaky či niektoré druhy mäsa (rovnako ako na Slovensku sa to netýka všetkých druhov chleba a pod.) a tento strop dokonca predĺžila do konca apríla 2023.

Potraviny na prídel

Podobne ako predtým pri palivách, aj regulácia cien potravín spôsobuje ich nedostatok v regáloch, na čo zareagovali aj predajcovia. Napríklad supermarket Aldi v dôsledku nárastu predvianočného dopytu nariadil, že každý kupujúci si môže kúpiť najviac jeden kilogram zemiakov a jeden liter mlieka.

S podobnými obmedzeniami prišli aj ďalšie obchodné reťazce ako Spar, Lidl či Tesco. Niektorí občania si začali klásť otázky, či zvládnu uvariť a napiecť tradičné maďarské jedlá, ktoré nesmú chýbať na vianočných stoloch.

„Prišla som, lebo sused mi povedal, že tu majú mlieko. Zvyčajne sa nedá kúpiť a už dlho som nikde nevidela vajcia. Neviem, ako budem piecť na Vianoce,“ cituje Bloomberg ženu, ktorá nakupovala v budapeštianskom obchode Aldi.

Regály s potravinami v Maďarsku stále zásobujú – aj keď mnohé ešte drahšími alternatívami k cenovo zastropovanému tovaru, ktorý je obmedzený, píše Bloomberg. Napríklad cena práškového cukru, ktorý kabinet na rozdiel od kryštálového cenovo nelimitoval, vzrástla v porovnaní s februárom o 122 percent. O niečo menej sa to prejavilo aj pri tých druhoch kravského mlieka, ktoré sa nedostali do zoznamu zastropovaných potravín.

Aj napriek regulácii potraviny v priemere za rok zdraželi o polovicu

Najvýraznejšie zdražovanie registrujú maďarskí štatistici v novembri v kategórii energetických komodít (elektrina, plyn) a palív, kde sa ceny medziročne zvýšili o 65,9 percenta. Ceny potravín vzrástli v tomto mesiaci o 49 percent, čo je viac ako dvojnásobok priemeru EÚ.

https://standard.sk/288425/madarsko-ukazalo-ze-cenove-stropy-su-neudrzatelne-neriesia-podstatu-problemu/

Guvernér Maďarskej národnej banky György Matolcsy tento mesiac zákonodarcom povedal, že cenové stropy treba „okamžite“ odstrániť, aby sa inflácia dostala pod kontrolu. „Ak bude táto hospodárska politika pokračovať, stratíme desaťročie, budeme čeliť stagnácii a stagflácii,“ povedal. „Stále tomu môžeme zabrániť – budúci rok to už nedokážeme,“ dodal.


Ďalšie články