Vyvrheľ Assange je skôr hrdina ako zloduch. Vplyvné západné médiá vyzývajú, aby ho nestíhali

Začiatkom decembra sa stalo niečo, čo sa dá vysvetliť len predvianočnou atmosférou a pohnutím mysle smerom k väčšej ľudskosti, ktoré dokáže v ľuďoch vyvolať advent. Päť významných médií – New York Times, Guardian, Spiegel, Le Monde a El País – vyzvalo prezidenta USA Josepha Bidena, aby upustil od trestného stíhania Juliana Assangea. Tento austrálsky novinár a internetový vydavateľ je už trinásty rok postavený mimo zákon, z toho deväť rokov nepriamo a posledné tri roky priamo vo forme ťažkého väzenia a obmedzený na slobode.

Demonštranti v Londýne, ktorí podporujú oslobodenie Juliana Assangea. Foto: Profimedia.sk Demonštranti v Londýne, ktorí podporujú oslobodenie Juliana Assangea. Foto: Profimedia.sk

Pri spätnom pohľade sa zdá byť čoraz jasnejšie, že nebol stíhaný za sexuálne delikty, ako sa písalo pred dvanástimi rokmi. Je trestaný za zverejnenie tajných dokumentov o amerických vojnách na Blízkom východe a o americkej zahraničnej politike. WikiLeaks obnažili americké vedenie vojny a dokázali niektoré vojnové zločiny, ktoré dnes nikto fakticky nespochybňuje.

Assange je obviňovaný z ohrozovania konkrétnych životov (informátorov v nebezpečných krajinách) svojou bezohľadnou politikou zverejňovania všetkého, čo znepokojuje Biely dom alebo Pentagón. Jeho úhlavní nepriatelia, ako napríklad Trumpov riaditeľ CIA Mike Pompeo, ho obviňujú, že zo svojej stránky robí „neštátnu spravodajskú službu“ nepriateľskú voči Spojeným štátom. Takže aj USA ho môžu považovať za nepriateľa štátu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.