Čo prinesie v ekonomike rok 2023

Veľkých investorov na Wall Street rovnako ako babičku v najzapadnutejšej dedine bude zaujímať, ako veľmi ich bude v budúcom roku hrýzť inflácia. V tejto súvislosti mám dobrú a zároveň zlú správu.

Ursula von der Leyenová Klaus Schwab Zakladateľ a výkonný predseda Svetového ekonomického fóra Klaus Schwab (vľavo) a na monitore predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas svojho vystúpenia na Svetovom ekonomickom fóre, ktoré sa konalo formou videokonferencie v nemeckom Kolíne nad Rýnom 26. januára 2021. Foto: TASR/AP

Dobrou správou je, že tempo inflácie sa v budúcom roku zmierni. Zlá správa znie, že ceny ďalej porastú tempom, ktoré bolo v posledných rokoch len ťažko predstaviteľné. Zatiaľ čo za celý rok 2022 tempo inflácie v Česku dosiahne v priemere za celý rok zhruba 15 percent, v budúcom roku to bude okolo 10 percent.

Prvá polovica roku 2023 sa odohrá v duchu dvojcifernej inflácie, v druhej polovici roka tempo inflácie zoslabne na jednociferné hodnoty. Rast cien budú ďalej živiť drahé energie. Štátne cenové stropy budú znamenať len čiastočnú úľavu. Drahšie energie sa potom budú čoraz viac prepisovať do všetkého tovaru. A drahšie potraviny pocíti každý z nás.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.