Orbán: O konci vojny na Ukrajine rozhodnú Američania

Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že Ukrajina môže proti Rusku bojovať len dovtedy, kým ju Spojené štáty budú podporovať zbraňami a peniazmi. Uviedol tiež, že v záujme Maďarska je zachovanie suverénnej Ukrajiny, ale nie prerušenie ekonomických vzťahov s Moskvou.

Foto: Viktor Orbán/FB Foto: Viktor Orbán/FB

Podľa Orbána nestojí jeho vláda na správnej ani nesprávnej strane dejín, ale na „maďarskej strane dejín”. Konflikt na Ukrajine nevníma ako „maďarskú vojnu”, a preto Kyjevu pomáha len humanitárne, nie vojensky. Uviedol to v rozhovore pre maďarský denník Magyar Nemzet.

Orbán ďalej tvrdí, že Ukrajina môže ďalej bojovať, len kým ju budú Američania podporovať. „Ak Američania budú chcieť mier, bude mier,” hovorí. Zároveň však dodáva, že od Ukrajiny nemožno očakávať, že sa vzdá časti svojho územia pre európsky mier, energetickú bezpečnosť a blahobyt. „Môžeme sa ale sami rozhodnúť, do akej miery ich podporíme,” pokračuje maďarský predseda vlády.

Vyjadril sa tiež, že je v maďarskom záujme zachovať suverénnu Ukrajinu, aby Rusko nepredstavovalo bezpečnostnú hrozbu pre Európu. Dodáva však, že nie je v maďarskom záujme vzdať sa všetkých ekonomických vzťahov s Ruskom. „Na tieto otázky sa pozeráme cez maďarskú optiku, nie cez iné,” uviedol.

Ak by nevyhral voľby, bolo by Maďarsko vo vojne?

Orbán tiež tvrdí, že ak by sa v Maďarsku po tohtoročných parlamentných voľbách chopila moci opozícia, zatiahla by krajinu do vojny. „Nikto by nemal pochybovať o tom, že keby v apríli vyhrala ľavica, už by sme v tom boli po krk,” hovorí líder strany Fidesz.

Dodal, že Maďarsko je jedinou európskou krajinou, ktorá sa udržala mimo konfliktu na Ukrajine. „Maďari za to na jar hlasovali prevažnou väčšinou,” uviedol Orbán.

Keby vianočný anjel zmazal sankcie, ceny energií by okamžite klesli

Na margo rastúcich cien energií Orbán uviedol, že „ak by sa vianočný anjel práve teraz rozhodol zrušiť sankcie, ceny energií by v okamihu klesli”.

Orbán si tiež myslí, že ak by sa zrušili energetické sankcie, klesla by aj miera inflácie. Tvrdí, že jeho vláda má plán, ako si s ňou poradiť, a že sa v nasledujúcom roku zníži na jednociferné číslo.

Ostrá reakcia Kyjeva

Na slová maďarského premiéra už zareagovala Ukrajina. „Vyhlásenia maďarského premiéra ukazujú patologické pohŕdanie Ukrajinou a ukrajinským ľudom, ktorý čelí ruskej agresii, a tiež jeho vlastnú politickú krátkozrakosť,” uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničia.

Ukrajinský rezort diplomacie ďalej tvrdí, že Orbán nepriamo vyzýva na porážku Ukrajiny. „Maďarský líder by si mal položiť otázku, či chce mier. Ak je odpoveď áno, musí využiť svoje úzke vzťahy s Moskvou, aby zastavila svoju agresiu voči Ukrajine a stiahla svojich vojakov,“ dodalo ministerstvo.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok