Desiatky tisíc Rusov a Ukrajincov žijú spolu na Tureckej riviére. Reportáž, ako to tam vyzerá a čoho sa boja Turci

Exkluzívna reportáž New York Times sa venuje fenoménu usadenia sa desaťtisícov Rusov a Ukrajincov v Antalyi na južnom pobreží Turecka v nádeji, že sa vyhnú následkom ruskej vojny na Ukrajine a začnú nový život. Autori si všímajú dopady tohto javu na miestny život, najmä na lokálny trh s nehnuteľnosťami a popisujú aj vzájomné spolužitie Rusov a Ukrajincov v ich novej tureckej domovine.

The waterfront at the resort town of Antalya, Turkey, Dec. 20, 2022. (Sergey Ponomarev/The New York Times) Nábrežie v letovisku Antalya, Turecko, 20. december 2022. Foto: Sergey Ponomarev/New York Times

Zmrzlinár rozoberal, ako veľmi vojna na Ukrajine zmenila jeho okolie. Do Antalye, letoviska v južnom Turecku, sa presťahovalo toľko Rusov, že miestne rodiny sa začali vysťahovávať z ich domovov, lebo ich vytlačili z trhu. Ruské pracovné priestory, kadernícke salóny a iné podniky používali na propagáciu svojich služieb nápisy v ruštine.

A v parku, kde pracoval zmrzlinár, mali Rusi jasnú prevahu nad Turkami – rozhojdávali svoje deti na hojdačkách na detskom ihrisku, z lavičiek v parku viedli videokonferencie so vzdialenými miestami a, našťastie, kupovali veľa zmrzliny.

„Akoby sme sa jedného rána zobudili a už sme nepočuli žiadne turecké slová. Všade je to ruština,“ povedal 23-ročný predavač Kaan Devran Ozturk. „Turci sa cítia ako cudzinci vo vlastnej krajine.“

Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila, že z oboch krajín uteká obrovské množstvo ľudí a desaťtisíce z nich skončili v tomto historickom meste na Tureckej riviére, kde sa usádzajú, kým doma zúri konflikt.

Tržnica v Antalyi. Foto: Sergey Ponomarev/New York Times

Sú medzi nimi ľudia, ktorí sa vyhýbajú odvodom z oboch strán vojny, a Rusi, ktorí sa dostali do nemilosti svojej vlády, ako aj tí, ktorí sú proti vojne alebo sa obávajú ekonomických problémov doma a využili otvorené hranice Turecka a relatívne jednoduché požiadavky na pobyt, aby začali nový život v teplejšom a slnečnejšom podnebí.

Hoci Rusi už dlho prichádzali na letné dovolenky na pláže v Antalyi a niektorí tu žili celoročne, tohtoročný prílev dramaticky zvýšil ich počet a ich prítomnosť vo štvrtiach, kde ich predtým nebolo tak často vidieť.

Do Turecka priniesli veľa potrebnej zahraničnej meny, ktorá pomáha udržať jeho ekonomiku nad vodou, ale ich noví tureckí susedia reptajú na prudko rastúce ceny bývania a pýtajú sa, ako dlho tu títo noví obyvatelia zostanú, pretože by mohli zmeniť sociálnu štruktúru.

„Keďže sa už usadili, je ich vidieť,“ povedal Ismail Caglar, šéf asociácie nehnuteľností v Antalyi. „Prechádzajú sa po pláži so svojimi deťmi. Sadnú si s nimi do kaviarne. Sú všade.“

Povedal, že veľkosť tohtoročného prílevu spôsobila strojnásobenie cien bývania a umožnila ruským realitným maklérom účtovať majiteľom nehnuteľností, najmä Rusom, prehnané poplatky, a vyradiť tak tureckých konkurentov.

Kaviareň a pracovný priestor pre Rusov v Antalyi. Foto: Sergey Ponomarev/New York Times

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.