Fíni chcú zistiť, prečo im mladí ľudia zomierajú na drogy najviac v Európe

Drogy, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay

Fínsko za posledné tri roky zaznamenáva prudký nárast úmrtí, ktoré priamo súvisia s užívaním drog. Obeťami sa pritom čoraz častejšie stávajú maloleté osoby. Alarmujúce čísla neušli pozornosti tamojších úradov. Tie si kladú za cieľ dopátrať sa príčiny.

V krajine tisícich jazier, ktorá obsadzuje popredné priečky v hodnoteniach najúspešnejších národov na svete, sa v ostatných mesiacoch čoraz viac skloňuje tematika úmrtí, ktoré zapríčinili drogy. Čísla sa tam značne vymykajú európskemu priemeru.

Priemerný vek obyvateľa tejto škandinávskej krajiny, ktorý zomrie v dôsledku užívania drog je 34 rokov. Vo zvyšku Európy z rovnakého dôvodu zomierajú ľudia v priemere o desať rokov starší.

Nórsky inštitút zdravia a sociálnej starostlivosti (THL) publikoval údaje, z ktorých vyplýva, že vlani vo Fínsku zomrelo na predávkovanie sa drogami 206 ľudí. Až 76 percent z nich bolo pritom mladších ako 25 rokov. Týmito negatívne vysokými číslami sa tak Fínsko radí k európskej špičke.

Tamojšie úrady situáciu monitorujú. Podniknúť prvé kroky v súvislosti s vysokou úmrtnosťou na drogy sa podujalo tamojšie Centrum pre vyšetrovanie nehôd. Zamerať sa chce na takzvané náhodné úmrtia súvisiace s drogami s tým, že z vyšetrovania vopred vylučuje úmrtia spôsobené násilím.

Odporúčaniami chceme úmrtiam predchádzať

Spomínané centrum si za cieľ vytýčilo identifikovať bezprostredné faktory, ktoré prispievajú k týmto úmrtiam. Posvieti si na miestne autority a chce sa ich pýtať, aké kroky podnikli, aby úmrtiam predišli. Zaujímať ho bude napríklad aj to, akú podporu od nich človek mohol získať a ako by takáto podpora pomohla pri predídení jeho smrti v spojitosti s návykovými látkami.

I keď je popri viacerých univerzitách a spomínanom inštitúte (THL) do výskumu zapojená i fínska polícia, centrum upozorňuje, že sa nebude pri výskume zaoberať otázkami trestno-právnej zodpovednosti či spôsobenými škodami a ujmami. Zaujímať ho budú predovšetkým prevencia a odporúčania.

Desaťtisícové mestečko – rekordér, ktorý tému zviditeľnil

Smutným rekordérom je v tomto ohľade malé mestečko Mänttä-Vilppula, ktoré má niečo vyše desaťtisíc obyvateľov. Len počas uplynulej jesene v ňom zomreli v priamej súvislosti s drogami až štyria ľudia.

„To je mnoho na miesto tejto veľkosti. V pomere k počtu obyvateľov by to znamenalo 263 úmrtí v Helsinkách alebo 98 úmrtí v Tampere (Helsinky majú 631-tisíc a Tampere 226-tisíc obyvateľov – pozn. red.),“ bil na poplach decembrový článok na webe fínskej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej stanice Yle (Yleisradio Oy).

V tomto meste sa podľa kompetentných situácia stále zhoršuje, mladí dospelí sa čoraz viac uchyľujú k drogám a miestni sa obávajú, že tento trend bude pokračovať.

Mestečko tak vzbudilo celonárodnú pozornosť a zaznievajú aj hlasy, ktoré volajú po razantnejších opatreniach na celonárodnej úrovni.


Ďalšie články