Minulý rok nám exspirovalo viac než trištvrte milióna vakcín proti covidu. Platiť budeme aj za ich likvidáciu

Ilustračné foto: TAIlustračné foto: TASR/Martin BaumannSR/Martin Baumann Ilustračné foto: TASR/Martin Baumann

V roku 2022 nakúpilo Slovensko až príliš veľa očkovacích látok proti covidu. Státisíce stratili účinnosť v skladoch, alebo sme ich darovali. Ministerstvo zdravotníctva rokuje o znížení počtu ďalších objednaných dávok.

Začiatkom tohto týždňa Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) uviedlo, že na Slovensku sa vlani podalo 852 065 vakcín proti ochoreniu COVID-19. Na porovnanie, rok predtým to bolo sedemnásobne viac (6 359 116). 

Záujem o očkovanie klesá. Ešte v polovici augusta Štandard informoval, že nám v skladoch exspirovalo 189-tisíc mRNA vakcín Spikevax od výrobcu Moderna. Ministerstvo zdravotníctva na svoju obranu uvádzalo, že sa snažilo podobným situáciám predísť tým, že očkovacie látky presúvalo z miest, kde bol o ne nízky záujem, tam, kde sa ľudia chceli nechať zaočkovať. Nestačilo to.

Milión liekoviek sme darovali, ďalšie to ešte len čaká

Keď už bolo jasné, že Slováci o očkovacie látky nestoja, rezort ich daroval rozvojovým štátom. Počas roka 2022 išlo o viac ako jeden milión dávok. „Viac ako 900-tisíc dávok sme darovali prostredníctvom iniciatívy COVAX rôznym krajinám takzvaného tretieho sveta, ako napríklad Tanzánia alebo Guyana. Ďalej sme darovali bilaterálnym spôsobom do Belize viac ako 100-tisíc dávok,“ spresnil rezort pre Štandard.

Z epidemiologického aj morálneho hľadiska ide o správny krok. Zaostalejšie štáty si nemohli nákup vakcín dovoliť a pre nízku preočkovanosť predstavovali podľa odborníkov riziko pre vznik nového variantu SARS-CoV-2. Z finančného hľadiska je však Slovensko v strate. Očkovacie látky síce našli využitie, ale nie na Slovensku a to, čo sme za ne zaplatili, sa už do štátnej pokladnice nevráti.

Navyše, Lengvarského rezort aktuálne pripravuje darovanie ďalších liekoviek. Prostredníctvom iniciatívy COVAX má do Egypta a Brazílie poputovať takmer jeden milión dávok a bilaterálne viac ako 800-tisíc vakcín do Srbska a Kazachstanu.

Cena sa určuje len z uniknutých dokumentov

Nebude jednoduché zistiť, o koľko miliónov eur sme tým prišli. Rezort neurčil, aké vakcíny a v akom počte sme darovali. Navyše, ani ich cena nie je známa.

Zmluvy za blok úniových štátov podpísala v roku 2020 Európska komisia. Tá sa dohodla so spoločnosťami BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson a Novavax. Členské štáty len vymenovali spoločný vyjednávací tím siedmich delegátov. To, aké ceny dohodli, je obchodným tajomstvom.

Keď dvaja výrobcovia mRNA vakcín v lete 2021 zvýšili ceny pre EÚ, podľa denníka Financial Times stúpla cena Pfizeru z 15,5 na 19,50 eura za liekovku. Dávka Moderny mala zasa zdražieť z 19 na 21,6 eura. Či sú tieto sumy pravdivé, nevedno. Podľa uniknutých údajov belgickej štátnej tajomníčky pre rozpočet Evy De Bleekerovej sme pôvodne nakupovali Pfizer a Modernu o niečo lacnejšie – konkrétne malo ísť o dvanásť a osemnásť eur za kus. Jej tweet však už nie je k dispozícii a podľa Bleekerovej bol len „chybou na strane komunikačného tímu“.

Podľa občanov aj niektorých europoslancov utajený nákup vakcín porušuje princíp transparentnosti EÚ. Od konca októbra 2022 sa tým zaoberá aj Európska prokuratúra (EPPO). Tá podľa nemeckého denníka Welt pravdepodobne vyšetruje zmluvu o nákupe 1,8 miliardy dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 za približne 35 miliárd eur z mája 2021. Tú mali uzavrieť po súkromnej komunikácii prostredníctvom SMS správ medzi predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom.

Trištvrte milióna vakcín sa znehodnotilo v skladoch

O koľko miliónov eur prišli slovenskí daňoví poplatníci darovaním vakcín, určiť nevieme. Dokážeme však aspoň približne vyčísliť, koľko peňazí sme v uplynulom roku stratili ich exspirovaním.

Podľa rezortu zdravotníctva nám v roku 2022 skončilo nevyužitých 752 810 očkovacích látok – takmer presne o stotisíc menej, než sme ich v danom roku využili. Konkrétne:

  • 188 900 dávok od výrobcu Moderna,
  • 186 910 od výrobcu Pfizer/BioNTech,
  • 377 000 od výrobcu Novavax.

Ak rátame s tým, že exspirované dávky od Moderny sme nakupovali už za zvýšenú cenu 21,6 eura, prepočtom mohli prísť slovenskí daňoví poplatníci o viac než štyri milióny eur. Skončenie účinnosti vakcín od spoločnosti Pfizer nás mohlo stáť 3 644 745 eura. A keďže cena Nuvaxovidu sa odhaduje na 17,5 eura, stratiť sme mohli ďalších 6 597 500 eur.

Dokopy je to za tri typy ampuliek viac než štrnásť miliónov eur.

Len raz sa nám podarilo na liekovkách zarobiť. Dáni od nás začiatkom roka 2021 kúpili 200 070 vakcín Comirnaty od Pfizeru. Keďže sme ich predali ešte pred zdražovaním, keď jedna liekovka stála okolo 15,5 eura, zinkasovať sme mohli zhruba 3 100 000 eur. Presná suma sa bez potvrdených informácií vyrátať nedá.

Platiť sa bude aj za likvidáciu liekoviek

Ministerstvo upokojuje, že podobná situácia v nasledujúcich týždňoch nehrozí. Aktuálne nedisponujeme žiadnymi zásobami vakcín, ktorým by skončila účinnosť do marca 2023. „Najskorší termín exspirácie vakcín očakávame až v apríli 2023, pokiaľ ich exspiráciu dovtedy nepredĺžia,“ píše tlačové oddelenie.

Na archívnej snímke v nemeckom Gerlingene žena naťahuje z ampulky do injekčnej striekačky vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/DPA

Výdavky nám však vzniknú v inom ohľade. Liekovky budeme musieť zlikvidovať. Objednávku na to vykonala spoločnosť Unipharma – prvá slovenská lekárnická akciová spoločnosť so sídlom v Bojniciach.

„Aktuálne pripravujeme verejné obstarávanie na likvidáciu vakcín. Náklady na ňu, ktoré budú vyčíslené po verejnom obstarávaní, je potrebné vnímať ako nevyhnutnú cenu za udržiavanie ‚poistky‘ v podobe strategických zásob, ktoré sú pre členské štáty zárukou, že budú mať vždy k dispozícii dávky, ktoré potrebujú na to, aby zvládli vývoj ochorenia COVID-19,“ vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva.

Na ilustráciu, keď nám v roku 2010 ostalo nevyužitých viac ako 900-tisíc vakcín proti prasacej chrípke, denník Pravda vyčíslil ich zlikvidovanie pravdepodobne na viac ako 17-tisíc eur.

Rokujeme o znížení počtu objednaných dávok

Ešte pred koncom prvého polroka 2022 dalo desať európskych štátov najavo, že treba otvoriť očkovacie zmluvy, lebo tie sa uzatvárali v začiatkoch pandémie a pre miernejší omikron variant dopyt po vpichoch klesá. 

S konzorciom Pfizer/BioNTech sa momentálne realizujú na úrovni Európskej komisie rokovania o tom, aby sa zazmluvnený objem vakcín dodal v dlhšom období rokov 2023 až 2025. To by malo korelovať s reálnou potrebou jednotlivých členských štátov a ich absorpčných schopností.

Slovenská republika má na základe zmluvných vzťahov ešte z rokov 2020 a 2021 objednaných okolo šesť miliónov dávok.

„Ministerstvo zdravotníctva sa snaží zvýšiť flexibilitu zmlúv na dodávky vakcín a aktívne pracuje na znížení počtu objednaných dávok. Európska komisia v mene členských štátov pokračuje v prebiehajúcich rokovaniach so spoločnosťami, ktorých cieľom je dosiahnuť v tejto veci dohodu. Ak nebude možné spotrebovať všetky doručené liekovky do exspirácie, Slovenská republika sa bude usilovať o darovanie/predaj vakcín iným krajinám,“ konštatuje tlačové oddelenie ministerstva zdravotníctva.


Ďalšie články