Neviete zohnať lieky? Poradíme vám, v ktorých lekárňach ich majú a ako si ich objednať

Štandard prináša zoznam webov a internetových lekární, kde si môžete na jednom mieste zistiť dostupnosť liekov a zarezervovať si ich, ak sa vám ich nepodarí kúpiť v kamenných predajniach.

Zdravotná sestra na oddelení klinickej onkológie A, ktoré je súčasťou II. Onkologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave. Foto: Michal Svítok/TASR Zdravotná sestra na oddelení klinickej onkológie A, ktoré je súčasťou II. Onkologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave. Foto: Michal Svítok/TASR

V lekárňach už celé mesiace chýba viacero liekov. Príčiny sú rôzne: energetická kríza, zvýšené náklady na výrobu, nedostatok personálu, meškanie dodávok vstupných surovín vrátane účinných látok či mimoriadne situácie, ako napríklad pandémia COVID-19 alebo vojenský konflikt na Ukrajine. Všetky tieto faktory spôsobili vyšší dopyt po určitých liekoch a zároveň priniesli obmedzenia pri distribúcii liekov.

Ministerstvo zdravotníctva nedokáže situáciu zmeniť. Môže len vyradiť liek zo zoznamu kategorizovaných liekov, ak nie je dostupný na trhu v dostatočnom množstve počas šesťdesiatich po sebe nasledujúcich dní.

Chýbajú lieky pre deti, sirupy proti kašľu aj pastilky na bolesť hrdla

Druh nedostupných medikamentov sa stále mení. V súčasnosti chýbajú najmä detské formy liekov proti bolesti a horúčke. Rodičia to nahrádzajú drvením tabletiek pre dospelých, ktoré podávajú deťom s trochou nápoja.

Nedostupné sú aj niektoré sirupy pre dospelých: napríklad proti suchému kašľu. Nedostať ani pastilky a spreje na bolesť hrdla. Počas epidémie chrípky ide o veľmi nežiaduci jav.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zverejňuje a denne aktualizuje informácie o prerušeniach, zrušeniach a obnoveniach dodávok na svojej webovej stránke. Lekári by si preto mali pred predpísaním lieku pozrieť, či je dostupný, a ak nie, pokúsiť sa nájsť vhodnú alternatívu.

Weby, na ktorých si možno lieky zarezervovať

Ak si chcete kúpiť voľnopredajné lieky na liečbu symptómov, ako horúčka, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, kašeľ či bolesť hrdla, je dobré poznať lekáreň, kde sú liečivá dostupné alebo sa dajú objednať.

Na to môže slúžiť napríklad web Zásoby liekov. Registrácia zaberie najviac dve minúty. Po vyhľadaní sa zobrazia najbližšie lekárne, v ktorých sa dá potrebný produkt kúpiť. Farmaceutov tam môžete kontaktovať alebo si liečivo rovno zarezervovať, ak máte e-recept.

Dobre poslúži aj stránka Sieť zdravia. Stačí napísať názov lieku a vašu lokalitu. Systém následne vygeneruje okolité lekárne, v ktorých medikament dostať aj s ich otváracími hodinami. Liečivo si možno aj rezervovať.

Treticu uzatvára internetový obchod eTabletka, kde si okrem liekov môžete kúpiť aj zdravotnícke pomôcky, kozmetiku a drogériu či veterinárne produkty.