Trans muži v ženských športoch nemajú výhodu, je to pre dobro všetkých, tvrdí mimovládka ACLU

Ilustračný obrázok. Foto: reprofoto/Youtube Transrodový športovec v seriáli South Park. Foto: reprofoto/Youtube

Pokiaľ biologickí muži súťažia v ženských športových kategóriách, nemajú neférovú výhodu. Taký názor hlása vplyvná ľudskoprávna mimovládna organizácia ACLU, ktorá sa podľa svojich slov snaží vyvrátiť mýty o transrodových športovcoch. Tvrdí, že nechať športovať mužov (ktorí sa považujú sa ženy) so ženami je pre dobro všetkých.

Americká nezisková organizácia Únia amerických občianskych slobôd (ACLU) sa rozhodla „búrať mýty“ o transrodových športovcoch. Na sociálnej sieti napísala, že mladí transrodoví ľudia v športoch sú pod útokom zo strany legislatív amerických štátov.

Americký prezident Joe Biden pritom len nedávno podpísal dekrét s názvom Prevencia a boj proti diskriminácii rodovej identity alebo sexuálnej orientácie. Podľa dokumentu nemôže byť transrodovým ľuďom odopretý prístup na školské toalety, šatne či športové súťaže opačného pohlavia.

Napriek tomu má ACLU za to, že zákazy účasti pre mužov (ktorí sa považujú za ženy) v čisto ženských disciplínach je „diskriminačné, poškodzujúce a nevedecké.“ Ponúka preto užívateľom sociálnej sieti Twitter 4 „fakty“, ktoré majú vyvrátiť mýty o transľuďoch v športe.

Biologické rozdiely nič neznamenajú

Prvý bod znie, že „trans dievčatá sú dievčatá“. ACLU argumentuje, že určenie pohlavia na základe biologických charakteristík a špecifického vzhľadu je mýtus. Rovnako je podľa organizácie mýtus aj to, že existujú len dve pohlavia.

„Biologický rod a pohlavie nie sú dvojaké. Neexistujú určené hranice hormónov, častí tela alebo chromozómov, ktoré zdieľajú všetci ľudia špecifického pohlavia alebo rodu,“ píše ACLU a v ďalších bodoch sa snaží vyvrátiť „mýty“ o rozdielnej stavbe tela mužov a žien.

Podľa mimovládky nemajú biologickí muži neférovú výhodu oproti biologickým ženám, pretože koniec koncov, každý športovec má rozdielnu úroveň atletických schopností. Konštatujú preto v tretej časti svojho zoznamu, že účasť biologických mužov v ženskom športe „bude pre dobro všetkých“.

Na vine je vraj belošská nadradenosť

V štvrtom „fakte“ reaguje ACLU na návrh bývalého hráča americkej NFL (National Footbal League) Marcellusa Willeyho, ktorý hovorí, že by transrodové osoby mohli mať svoje vlastné športové kategórie či družstvá.

Organizácia je presvedčená, že samostatné tímy pre transrodových ľudí budú mať negatívny efekt na ich psychické a fyzické zdravie. „Snaha vylúčiť podskupiny [sic] dievčat zo športu môže podkopať skupinovú jednotu,“ hovorí ACLU.

Mimovládka okrem toho taktiež žaluje americký štát Idaho, ktorý zakázal účasť mužov (ktorí sa považujú za ženy) v ženských športových družstvách. „Je to čistá diskriminácia,“ opísala toto rozhodnutie ACLU v petícii proti spomínanému zákazu. Skutočnosti, že muži sú lepší atléti a že pohlavie je binárne (dvojaké) sú podľa právnika a člena ACLU Chasea Strangia zakorenené v belošskej nadradenosti a nenávisti k ženám.


Ďalšie články