Rusi tvrdia, že sa blížia k dobytiu strategického Soledaru. Ukrajinci hovoria o ich odrazení

Ukrajinskí vojaci v kryte v Soledare. Foto: Profimedia Ukrajinskí vojaci v kryte v Soledare. Foto: Profimedia

Zo Soledaru v Doneckej oblasti prichádzajú rozporuplné informácie o situácii. Kým Rusi informovali, že už dobývajú budovu mestskej administratívy, ukrajinská strana tvrdí, že má mesto pod kontrolou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nedeľňajšom príhovore označil mestá Bachmut a Soledar za najkrvavejšie miesta na frontovej línii. Situáciu označil za zložitú, ale poznamenal, že ukrajinská armáda presúva posily na obranu oboch miest.

„Bachmut sa napriek všetkému drží. A hoci väčšinu mesta zničili ruské údery, naši vojaci tam odrážajú neustále pokusy o ruskú ofenzívu,“ konštatoval. „Soledar sa drží, aj keď je tam ešte väčšia deštrukcia a je to veľmi ťažké“, citovala Zelenského agentúra Ukrinform.

Soledar leží severovýchodne od Bachmutu, ktorý je momentálne považovaný za hlavné bojisko na Ukrajine. Pred vojnou v tomto mestečku žilo okolo 10-tisíc obyvateľov.

Boj zblízka

Ako píše agentúra Unian, Ukrajinci posledných osem dní vedú v Soledare nepretržitý boj zblízka. Odvoláva sa aj na ukrajinského novinára Jurija Butusova, podľa ktorého sa Rusom síce podarilo dostať do zástavby, ale Ukrajinci majú mesto pod kontrolou.

Butusov okrem toho tvrdí, že miestni obyvatelia sa snažia žiť normálne, dokonca chodia na prechádzky so psami. „Neustále počuť buď výbuchy, alebo streľbu z ručných zbraní. V rozbitom meste bojujú útočné skupiny na vzdialenosť 20 – 30 metrov, pohybujú sa od domu k domu s pripravenými zbraňami, pretože nepriateľ sa tam neustále snaží zakliniť. Šokom sú miestni obyvatelia, niektorí sú na dvore so psom v čase, keď zo všetkých strán hvízdajú guľky a kropia steny,“ napísal Butusov na sociálnej sieti Telegram.

Podotkol, že ľudia, ktorí v meste ešte zostali, žijú vďaka pomoci humanitárnych organizácií a pomoci ukrajinských vojakov.

„Ruské jednotky pokračujú v útokoch na Soledar každý deň od 27. decembra. Putinove trestné prápory z Vagnerovej skupiny a ruské výsadkové jednotky sa snažia dobyť toto mesto, ktoré bráni 46. výsadková brigáda. Je ťažké opísať slovami, ako jasne a profesionálne bojujú výsadkári, ako sa každý z nich neustále a nepretržite venuje boju,“ píše Butusov.

Ukrajinci podľa neho nepotrebujú sympatie, ale skôr granáty, míny, drony, komunikačné systémy, tanky či raketomety. Rusi, ako uvádza, majú obrovské straty, čo ich však nezastaví a snažia za každú cenu postúpiť vpred.

„Rusko potrebuje politický úspech, chce dobyť toto ukrajinské mesto, aby ukázalo, že mobilizácia umožnila Putinovi zvrátiť vývoj vojny. A straty v Soledare neberú Rusi do úvahy. Nepriateľ momentálne postupuje do mesta z troch strán. Väčšina Soledaru je pod našou kontrolou, ale nepriateľovi sa podarilo vniknúť do zástavby,“ povedal novinár. Zdôraznil, že „naši bojovníci potrebujú náležitú podporu“.

Pod taktovkou vagnerovcov

Ako informuje ruská agentúra Ria Fan, bojovníci ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny zvádzajú v súčasnosti tvrdé boje o budovu mestskej administratívy v Soledare.

Agentúra pripomenula, že mnohé médiá predtým uvádzali, že boje o Soledar zvádzajú rôzne ruské vojenské formácie. Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin to však označil za lož.

„V médiách kolujú rôzne falošné informácie o účasti rôznych vojenských formácií na dobytí Soledaru. Chcem zdôrazniť, že Soledar dobývajú výlučne jednotky Vagnerovej skupiny. A pre tých, ktorí tieto informácie šíria, navrhujem navštíviť centrum Soledaru, kde bojovníci Vagnerovej skupiny urputne bojujú o budovu mestskej administratívy,“ uviedol Prigožin.

Agentúra TASS zas citovala hovorcu luhanských separatistických milícií Ivana Filiponenka, podľa ktorého ukrajinské jednotky zo Soledaru masívne utekajú.

„V Soledare vidíme masívny útek nepriateľa z mestských oblastí. Hlavnú obranu ukrajinských jednotiek v tomto sektore tvorila 61. samostatná mechanizovaná brigáda. Podľa našich spravodajských údajov veliteľ brigády s prezývkou Lyžiar poveril podriadených veliteľov práporov, aby večer a v noci zorganizovali ústup zostávajúcich a preživších jednotiek z mesta,“ povedal Filiponenko.

Poznamenal, že Ukrajinci plánovali opustiť Soledar čo najdiskrétnejšie, „aby nevzbudzovali pozornosť iných jednotiek nasadených v rovnakej zóne zodpovednosti“. „Útek jednotiek však nezostal nepovšimnutý. A existujú prípady rastúcej paniky,“ doplnil.

Tvrdenia ukrajinských predstaviteľov, že nové sily budú čoskoro presunuté na bachmutský front, najmä do Soledaru, sú podľa Filiponenka snahou presvedčiť svoje vlastné sily, že sa v tomto sektore uskutočňuje plánovaná rotácia, čím chcú „zabrániť masívnemu úteku, do ktorého sa už pretavil tento organizovaný ústup“.

„Nuž, toto je ich bežná prax – do poslednej chvíle presviedčať svojich vojakov, že nie sú obkľúčení a neustupujú. A nakoniec sa ukáže, čo sa už stalo, že tieto jednotky sa ocitnú v obkľúčení a buď sa vzdajú, alebo budú úplne zničené, “ dodal Filiponenko.


Ďalšie články
121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

Niektorí prívrženci republikánskeho favorita Donalda Trumpa navrhujú, aby USA obnovili podzemné jadrové testy, odvolávajú sa totiž na obavy z Číny, Ruska, Severnej Kórey či Iránu, ktoré rozvíjajú svoje jadrové programy. Ak sa Trump po novembrových prezidentských voľbách vráti do Bieleho domu, Washington „by mal prvýkrát od roku 1992 otestovať spoľahlivosť...
Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Jeden z najväčších omylov, ktoré sa v našej šialenej dobe stali široko zdieľanou dogmatikou, spočíva vo viere, že Progresívne Slovensko je hlavným súperom vlády Roberta Fica. Táto ideologicky radikálna strana je pre stranu Smer v skutočnosti kotvou, ktorá mu zabezpečuje bezpečie dlhodobého a neohrozeného vládnutia. V tábore voličov bývalej...