Projekt so vztýčeným pohlavím? Macronová údajne francúzskej exministerke kultúry predstavila bizarnú podobu Notre-Dame

Francúzska prvá dáma Brigitte Macronová vraj bývalej ministerke kultúry Roselyne Bachelotovej ukázala vážne mienený návrh na obnovu jednej z požiarov zničených veží parížskej Katedrály Notre-Dame, ktorý mal podobu "vztýčeného pohlavia" a zlatých gulí.

Katedrála Notre-Dame v Paríži Na snímke plamene a dym z Katedrály Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži. Foto: TASR/AP

Bachelotová pôsobila ako ministerka v niekoľkých francúzskych vládach, naposledy v kabinete prezidenta Emmanuela Macrona ako ministerka kultúry. Začiatkom januára vydala memoáre, v ktorých spomína na svoje úradovanie v čele rezortu kultúry práve počas Macronovej vlády.

Vo svojej knihe popisuje aj proces renovácie požiarom poškodenej Katedrály Notre-Dame v Paríži. Nová podoba tretej veže, ktorú požiar zničil úplne, bola predmetom kvetnatých diskusií. Bachelotová presadzovala rekonštrukciu do pôvodnej historickej podoby.

„Nezabudnem na prvú schôdzu Národnej komisie pre architektúru a dedičstvo, kde som 9. júla vyhlásila, že veža Notre-Dame musí byť rekonštruovaná identicky v súlade s Benátskou chartou,” píše v knihe exministerka kultúry. Benátska charta je medzinárodná listina, ktorá definuje základné postupy pri obnove pamiatok.

Elyzejský palác však zastával odvážnejšie podoby rekonštrukcie. Prvá dáma údajne Bachelotovej na obede ukázala vážne myslený návrh na rekonštrukciu katedrály v podobe vztýčeného penisu a zlatých gulí. „Elyzejský palác sníva o „architektonickom geste“ a mňa obviňuje z tvrdohlavosti. Neľutujem tento odpor, keď mi o niekoľko dní neskôr na obede Brigitte Macronová ukazuje projekt zakončený akýmsi vztýčeným pohlavím, ktoré dole obopínajú zlaté gule…,“ píše Bachelotová.

Pasáž knihy zverejnil deň pred jej vydaním na Twitteri novinár RTL France William Galibert.

Macronová návrh ukázala, no nepresadzovala

Hoci Macronová architektonický návrh Bachelotovej naozaj ukázala, jej kancelária vyhlásila, že to nebol jej nápad a že „tento projekt pani Macronová nepodporila“. Informuje o tom denník La Depeche.

Bývalá ministerka kultúry na otázky o jej tvrdení v knihe napokon uviedla, že prvá dáma tento projekt v skutočnosti nepresadzovala. Bachelotová však v knihe nepíše, že by sa Macronová od neho pri obede nejako dištancovala.

Podľa zistení denníka La Depeche vraj predmetný projekt pozostával z takmer identickej obnovy veže Katedrály Notre-Dame, ktorá by bola dole ozdobená päťdesiatkou zlatých gulí „inšpirovaných ružencom“. To, či by podoba návrhu skutočne pripomínala falus so zlatými guľami, známe nie je, keďže návrh nebol zverejnený.

Ničivý požiar

Príčina ničivého požiaru, ktorý katolícky symbol Francúzska zachvátil v apríli 2019, sa doteraz neobjasnila. Predpokladá sa, že by mohla súvisieť s vtedy prebiehajúcou rekonštrukciou. Pri požiari nikto nezomrel.

V súčasnosti pokračujú práce na obnove katedrály, ktoré by jej mali vrátiť pôvodnú podobu. Hotové by mali byť v roku 2024.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok