Gyimesi pritvrdil: Nepodporím vládu, v ktorej bude sedieť Rastislav Káčer

György Gyimesi. Foto: Jaroslav Novák/TASR György Gyimesi. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Cesta k získaniu 76 podpisov pre novú vládu môže byť zložitejšia, ako sa uplynulý týždeň zdalo. Boris Kollár trvá na predčasných voľbách ako podmienke na podpore novej vlády a poslanec Gyimesi sa pustil do kritiky Eduarda Hegera. Svoj podpis už podmieňuje odchodom Káčera z vlády.

Nedeľné vystúpenie poslanca Györgya Gyimesiho (OĽaNO) vyvolalo otázky, či bude patriť k novej koaličnej 76-ke, ktorú zostavuje Eduard Heger a Jaroslav Naď (obaja OĽaNO). Hneď v úvode relácie V politike sa Gyimesi ospravedlnil podnikateľom a občanom za dva Hegerove výroky. Ten prvý sa týkal vysokých faktúr za energie, čo Gyimesi označil za chybu Hegerovej vlády. Ešte tvrdší bol jeho druhý výrok, kde sa ospravedlnil za Hegerove slová, že „občania musia trpieť vysoké ceny energií, lebo je to investícia do Ukrajiny“.

Na Gyimesiho výrok zareagoval Eduard Heger, ktorý povedal, že tento výrok je „hrubá lož“.

Heger napísal: „Vždy opakujem a jasne zdôrazňujem, že za infláciu a energetickú krízu v Európe je zodpovedná len jedna osoba, a tou je Vladimir Putin. Opakovane tiež hovorím, že je potrebné Ukrajine pomáhať. […] Nikdy sa neznížim k tomu, aby som zbieral lacné politické body očividnými klamstvami.“

Celý status si možno pozrieť tu:

Ako presne zneli slová Eduarda Hegera z relácie O päť minút dvanásť týždeň predtým?

Heger naozaj vyššie ceny energií nazval investíciou do Ukrajiny, v relácii s českým premiérom Fialom povedal: „Investícia do Ukrajiny, ktorú dnes znášame v podobe vyšších cien energií, v podobe nejakej tej humanitárnej a finančnej pomoci, je investícia dlhodobá. Naša opozícia, žiaľ, ponúka len investíciu krátkodobú,“ aby pokračoval ďalej svojimi úvahami o vojne.

Ak sa poslanec z klubu OĽaNO ospravedlňuje za svojho premiéra, ktorý jeho výrok nazýva „hrubou lžou“, aj keď ide o pravdivé konštatovanie a Heger to naozaj povedal, veští to hlbší problém.

Ten vidieť aj z Gyimesiho ďalšieho komentára, ktorým nepriamo reagoval na Hegera aj svojich kolegov, ktorí sa hlásia k novej 76-ke. Gyimesi s neskrývanou iróniou napísal: „Čo vlastne tí ľudia podpisujú? Ako znie otázka? Či chceš byť naďalej poslancom Národnej rady?“

Gyimesi sa pýta: „Čo by som mal teda podporiť? Že budem 76-ty prilepený na stoličke?“ Aby si odpovedal: „V poslednom období sa toho stalo tak veľa, že momentálne nedokážem neprincipiálne sľúbiť, že v budúcnosti budem neoblomne podporovať niečo, o čom dnes neviem, čo je.“

Foto: Gyimesi/FB

Spýtali sme sa ho preto, či má nejaké konkrétne podmienky, ktorými podmieňuje svoju podporu rodiacej sa väčšine, respektíve či sa už rozhodol, že novú vládu nepodporí.

Gyimesi pre Štandard reagoval: „Podmienok mám viacero. Niektoré som už komunikoval cez víkend, ako napríklad prijatie zákona o postavení národnostných menšín či rozšírenie zákona o používaní jazyka národnostných menšín na kraje. Mimochodom, obidva záväzky vyplývajú z programového vyhlásenia vlády. Zároveň však mám problém aj s ministrom Káčerom a jeho pôsobením.“

Spýtali sme sa preto, či to znamená, že nepodporí novú Hegerovu vládu, ak v nej bude aj minister zahraničných vecí Káčer.

Gyimesi odpovedal: „Nepodporím vládu, v ktorej bude sedieť Rastislav Káčer.“

Keďže Káčer má, naopak, podporu Hegera, ale aj prezidentky Čaputovej, zdá sa, že cesta k takzvanej novej 76-ke je opäť zložitejšia. Téme sa budeme aj naďalej venovať.


Ďalšie články