Hrubá čiara za pandémiou by bola hrubá chyba

Hoci Rudolf Zajac, člen tímu, ktorý vypracoval štúdiu o vysokej nadúmrtnosti na COVID-19 na Slovensku, poskytol médiám niekoľko rozhovorov, táto štúdia zostala relatívne na okraji záujmu. Ide pritom o prvú vedeckú prácu, ktorá sa z nejakého uhla snaží analyzovať a hodnotiť priebeh pandémie na Slovensku, pričom sa nezaoberala hlbšie jej medicínskou stránkou. 

Oèkovanie proti chrípke Ilustračná foto: TASR/DPA.

Na základe dát zo Slovenska a z niekoľkých podobne veľkých štátov a z ich porovnania štúdia vyvodila faktory, ktoré stáli za „fatálnym“ nezvládnutím druhej a tretej vlny pandémie. Väčšinu týchto faktorov pripísala na vrub stavu slovenského zdravotníctva a chybám vlády Igora Matoviča. Zmieniť však treba aj to, že Zajac vo svojich mediálnych výstupoch pripísal nemenšiu vinu opozícii, ktorá si podľa neho zvolila odpor proti očkovaniu ako hlavný politický program.

Samotná štúdia však nič také nezmieňuje. Tá v tomto ohľade uvádza medzi negatívnymi faktormi iba „nejednoznačnú podporu očkovania niektorými členmi parlamentu“. A to je dosť veľký rozdiel, či politik odpovie novinárom, že on osobne sa zaočkovať nedal, alebo či aktívne vyzýva ľudí, aby sa nedali očkovať, čo žiadny relevantný slovenský politik neurobil. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.