Slovenská vlajka nie je ruská. Na Australian Open majú manuál, ako rozoznať zakázané symboly

profimedia-0751642266 Muž v tričku „Z“ sleduje štvrťfinálový zápas mužskej dvojhry medzi Srbom Novakom Djokovičom a Rusom Andreyom Rublevom. Foto: Profimedia.sk

Zákaz zobrazovania ruských a bieloruských vlajok na tenisovom turnaji Australian Open neprechádza hladko. Miestna polícia napríklad vypočula štyroch ľudí, ktorí sa po zápase Novaka Djokoviča na virálnom videu prezentovali viacerými proruskými symbolmi. Pozornosť vyvolal aj tenistov otec Srdjan, ktorý pózoval s fanúšikom oblečeným v provojnovom tričku. Bezpečnostní pracovníci medzitým dostali manuál, ako (ne)povolené symboly rozoznať. Objavila sa v ňom aj vlajka Slovenska.

Na úvodnom tenisovom grandslame roka Australian Open pred niekoľkými dňami zakázali v hľadisku zobrazovanie ruských a bieloruských vlajok v súvislosti s agresiou proti Ukrajine.

Organizátori zareagovali na incident zo zápasu 1. kola dvojhry medzi Ukrajinkou Katerynou Baindlovou a Ruskou Kamillou Rachimovovou, počas ktorého sedeli na tribúne fanúšikovia s ruskou vlajkou a v tričkách s podobizňou prezidenta Vladimira Putina.

Zákaz prišiel krátko nato, ako sa voči správaniu Rusov ohradil ukrajinský veľvyslanec v Austrálii a na Novom Zélande Vasyl Myrošnyčenko, ktorý verejné zobrazenie vlajky „dôrazne odsúdil“ a vyzval kompetentných na to, aby uplatňovali pravidlo neutrality.

Ruské veľvyslanectvo v Austrálii vtedy zasiahlo a označilo to za „ďalší príklad neprijateľnej politizácie športu“.

Napriek zákazu sa proruské symboly na Australian Open ocitli v centre pozornosti aj v stredu. Stalo sa tak vďaka skupine fanúšikov po štvrťfinálovom zápase medzi Srbom Novakom Djokovičom a Rusom Andrejom Rubľovom.

Tí v blízkosti štadióna v Melbourne ukázali viaceré symboly vrátane ruskej vlajky s prezidentom Vladimirom Putinom, vlajky samozvanej Doneckej ľudovej republiky či trička s písmenom Z, ktoré je znakom „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine, ako Rusi vojnu nazývajú. Popritom skandovali heslá ako „Srbsko, Rusko“.

„Nemám čo povedať,“ napísala na Twitteri v súvislosti s týmito zábermi ukrajinská hráčka Lesia Tsurenková, ktorá vypadla v prvom kole austrálskeho turnaja.

Portál Daily Mail informoval, že v súvislosti s provokáciami polícia austrálskeho štátu Victoria vypočula štyroch ľudí, ktorí sa údajne okrem iného vyhrážali pracovníkom bezpečnostnej služby.

O osobitnú kontroverziu sa postaral aj otec tenisovej hviezdy Srdjan Djokovič, ktorého odfotografovali po boku fanúšika so znakom Z a s vlajkou s podobizňou šéfa Kremľa Vladimira Putina. Ide o toho istého muža, ktorého možno vidieť na zázname vyššie. Portál Radio France Internationale s odvolaním sa na noviny Melbourne Age informoval, že Srdjan Djokovič okrem toho po srbsky vyhlásil: „Nech žije Rusko“.

https://standard.sk/311482/djokovicov-otec-pozoval-s-priaznivcami-putina-nech-zije-rusko-vyhlasil/

Prevádzkovateľ proruského austrálskeho účtu na platforme YouTube Simeon Bojkov, ktorý video s Djokovičovým otcom zverejnil, vyzval ruských priaznivcov, aby nabehli do Melbourne Parku, kde sa zápas odohral, protestujúc proti zákazu vlajok a symbolov.

„Teraz ide o česť a dôstojnosť. Toto je útok na česť a dôstojnosť. Toto nemá nič spoločné s vojnou. Ruskému impériu zakázali vlajku. Tennis Australia, hádajte čo? Veľa šťastia, keď impérium vráti úder,“ uviedol vo videoodkaze.

Tím Novaka Djokoviča sa zatiaľ k incidentu nevyjadril.

Foto: YouTube

Na rovnakého fanúšika sa zameral aj ukrajinský tenista Alex Dolgopolov. Ten sa na Twitteri opýtal, či od organizátora dostane „doživotný zákaz“ vstupu minimálne na všetky tamojšie podujatia.

Vzhľadom na to, že proruská symbolika je pomerne obsiahla, pracovníci bezpečnostnej služby dostali manuál na rozoznanie symbolov, ktoré sú zakázané a ktoré, naopak, povolené, no podobajú sa na prvú skupinu. Zaujímavosťou je, že medzi povolenými symbolmi sa nachádza aj slovenská vlajka. Obe odlišuje iba štátny znak.

Najväčším slovenským prekvapením na turnaji je Renáta Jamrichová, ktorá postúpila už do štvrťfinále dvojhry junioriek. V doterajších troch zápasoch nielenže nestratila ani jeden set, ale dokopy povolila súperkám iba desať gemov.

Foto: Internet

Ďalšie články