Transrodoví študenti budú mať zákaz použiť toaletu opačného pohlavia, žiada návrh zákona v Arkansase

Transrodové toalety v USA, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Transrodové toalety v USA, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Používaniu toaliet opačného pohlavia zo strany transrodových študentov v americkom štáte Arkansas čoskoro odzvoní. Nový zákon im zakáže použiť WC pre iné pohlavie, než s akým sa narodili. Porušenie zákona budú nasledovať sankcie.

Snemovňa štátu Arkansas zväčša kontrolovaná konzervatívnymi republikánmi zákon s veľkou pravdepodobnosťou schváli už v stredu. Ten vyžaduje od verejných škôl, aby zakázali všetkým ľuďom používať toaletu určenú inému pohlaviu než aké majú v rodnom liste.

„Každé dieťa v našej škole a každej škole má právo na súkromie a cítiť sa bezpečne v školských toaletách,“ povedala minulý týždeň na pojednávaní o návrhu zákona zástupkyňa Mary Bentleyová. Zákon predložil výbor štátnej snemovne.

Nová legislatíva vymedzuje aj ďalšie detaily: jej platnosť sa vzťahuje aj na miesta, kde ľudia „môžu byť v rôznom štádiu vyzliekania“ v spoločnosti iných. Tieto miesta zahŕňajú okrem toaliet sociálne zariadenia, šatne či sprchy.

Za porušenie finančné následky

V návrhu zákona sa uvádza, že „dozorcovia, riaditelia alebo administratívni vedúci verejnej školy (alebo verejne spravovanej školy), u ktorých sa zistí, že nedodržiavajú zákon, dostanú v nasledujúcom fiškálnom roku zníženie platu o 15 percent“.

Členka školskej rady v meste Conway Linda Hargisová sa vyslovila v prospech návrhu zákona: „Naše deti majú právo cítiť sa vo svojom priestore pohodlne a bezpečne,“ povedala Hargisová. „Bez tohto zákona by sme vytvorili dokonalú smršť,“ dodala.

Kritika od LGBT organizácie

Kritika od LGBT aktivistov na seba nenechala dlho čakať. Cathryn Oakleyová, hlavná poradkyňa kampane za ľudské práva jednej z najväčších LGBT organizácií v krajine, už bije na poplach.

„Pre štáty, ktoré v tejto chvíli prijímajú takéto zákony platí, že v skutočnosti spochybňujú federálnu vládu,“ uviedla Oakleyová.

Na federálnej úrovni má totiž mandát progresívna administratíva prezidenta Joea Bidena.

WC, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com

Ďalší kritici hovoria o „porušovaní práv transrodových študentov“, iní vyžadujú, aby mohli mať „aspoň osobitné toalety“.

Ďalšia ambícia arkansaských konzervatívcov

Popri novej legislatíve majú tamojší republikáni aj plán stať sa vôbec prvým americkým štátom, ktorý obmedzí takzvané drag šou. V nich vystupujúce takzvané drag queens sú spravidla muži, ktorí sa prezliekajú za ženy a radi verejne vystupujú.

Podporovatelia tejto aktivity argumentujú, že ide o zábavu s umeleckým motívom, možno komédiu či satiru. V niektorých prípadoch vystupujú aj pred deťmi.

Návrh zákona republikánov však žiada prekvalifikovať drag šou na podnikanie, ktorého cieľovou skupinou môže byť len dospelé publikum.

https://standard.sk/225659/znameho-lgbti-aktivistu-obvinili-z-drzania-detskej-pornografie-pred-detmi-ucinkoval-ako-drag-queen/

Republikánska guvernérka Sarah Huckabeeová uviedla, že zákon podporí. „Guvernérka verí, že naše školy nie sú miestom pre progresívnu agendu radikálnej ľavice a podpísala by zákon, ktorý sa zameriava na ochranu a vzdelávanie našich detí, nie na ich indoktrináciu,“ povedala hovorkyňa Alexa Henningová.


Ďalšie články