Daj tie špinavé ruky preč od Turecka. Minister vnútra zaútočil na amerického veľvyslanca, píše Bloomberg

Sülejman Soylu. Foto: FB/ Sülejman Soylu Sülejman Soylu. Foto: FB/ Sülejman Soylu

Turecký minister vnútra Sülejman Soylu slovne zaútočil na veľvyslanca Spojených štátov amerických Jeffreyho L. Flakea prítomného v Ankare. O incidente informovalo viacero zahraničných zdrojov, video z prejavu ministra sa objavilo na sociálnej sieti Twitter.

Kritika USA zo strany ministra vnútra nepatrí medzi ojedinelé javy. Šéf rezortu napríklad obviňuje Biely dom z pokusu o vojenský prevrat v Turecku v roku 2016.

„Každý americký veľvyslanec, ktorý príde do Turecka, sa ponáhľa, aby zistil, ako v Turecku vykonať prevrat,“ povedal minister počas piatkového prejavu na adresu kariérneho diplomata.

„Viem, ktorých novinárov ste prinútili písať články, dajte špinavé ruky preč od Turecka,“ vyhlásil Soylu a dodal, že vie, aké kroky Spojené štáty podnikli s cieľom destabilizácie Turecka. Napísala o tom napríklad agentúra Bloomberg.

Soylu adresoval americkému veľvyslancovi ostré slová v reakcii na krok Washingtonu, ktorý vydal pre svojich občanov cestujúcich do krajiny varovanie pred zvýšeným rizikom útokov v Turecku.

Ankara, reagujúc na viaceré nenávistné prejavy voči islamu a režimu prezidenta Erdogana, vydala pre svojich občanov obdobné upozornenie týkajúce sa USA a niektorých európskych krajín.

Napäté diplomatické vzťahy má Turecko so západnými krajinami nielen pre turistické varovania. Spojené štáty sa snažia zastaviť dodávky niektorých komponentov, ktoré Ankara zasiela Moskve. Washington tvrdí, že Turecko obchádza európske a americké protiruské sankcie a do Ruska dováža čipy do zbraní.

Vyostrená situácia vznikla aj vo vzťahu so Štokholmom. Turecko totiž viacnásobne podmienilo vstup Fínska a Švédska do NATO. Vo Švédsku sa preto v súčasnosti uskutočňujú viaceré protesty proti islamu a tureckému prezidentovi Erdoganovi.

Na druhej strane obvinenia zo zasahovania do vnútroštátnych záležitostí adresované Bielemu domu prestávajú byť ojedinelé. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo štvrtok podobne reagoval na kritiku zo strany amerického veľvyslanca v Budapešti Davida Pressmana.

„K vyjadreniam veľvyslanca USA môžem povedať iba toľko, že je absolútne nepodstatné, čo si on alebo ktorýkoľvek iný veľvyslanec myslí o vnútropolitických procesoch v Maďarsku, pretože mu do toho vôbec nič nie je,“ povedal šéf maďarskej diplomacie.


Ďalšie články