Rozhovor s Jeffreym Sachsom je späť na webe TA3

sachs2 Foto: reprofoto/YouTube

Rozhovor Anny Žitnej Lučaiovej s americkým ekonómom a kritikom vojny na Ukrajine a politiky Západu k tejto vojne je späť na webovej stránke spravodajskej televízie TA3. Z archívu bez vysvetlenia vedenia zmizol zhruba na jeden deň.

Televízia TA3 v pondelok na poludnie v rámci svojej relácie Tak takto?! s moderátorkou Annou Žitnou Lučaiovou odvysielala rozhovor s jedným zo svojich najprominentnejších hostí vôbec Jeffreym Sachsom.

Jeffrey Sachs je významný ekonóm, ktorého hlas a názory podľa štandardných meradiel patria do debaty aj o vojne na Ukrajine, kde kritizuje politiku svojej americkej vlády a hlavný prúd západného rozmýšľania o príčinách, priebehu a dôsledkoch vojny.

Napokon, jeho línia nie je nijako radikálna. Sachs zastáva veľmi podobné názory, ako mal George Kennan, jeden z najvplyvnejších amerických diplomatov v dejinách USA, či mnoho ďalších expertov, novinárov a niektorých politikov.

Na zakázanom indexe nie je ani pre americký establišment, ako dokazujú početné videá na YouTube, kde diskutuje aj s presvedčenými zástancami hlavnej línie venovanej vojne a podpore Ukrajiny.

Navyše, Sachsova reputácia sa ani zďaleka neopiera o jeho súčasné názory na vojnu, ale korene má hlboko v minulosti. Časopis Time ho niekoľkokrát zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta a denník New York Times ho v roku 1993 označil za „najdôležitejšieho ekonóma na svete“.

Tento 68-ročný profesor z Harvardu a neskôr Kolumbijskej univerzity je v našom prostredí spájaný predovšetkým so zavedením neoliberálnych ekonomických reforiem v postkomunistickom bloku, no aktívny bol aj v iných častiach sveta. Pracoval a dodnes pracuje pre OSN, mimochodom za honorár vo výške 1 dolára ročne. Ten mu, ako nedávno s úsmevom poznamenal, nebol za niekoľko rokov vyplatený.

Sachs podľa jeho zástancov upozorňuje na niektoré dôležité súvislosti, ktoré by bez neho ostali nepomenované. V jednom rozhovore napríklad poznamenal, že zatiaľ čo jeho návrhy na pomoc Poľsku po páde komunizmu v objeme miliardy dolárov boli schválené okamžite, rovnaký balíček pomoci Rusku bol zamietnutý. „Nechápal som to, myslel som si, že ide o ekonomiku, až dnes chápem, že išlo o geopolitiku,“ povedal.

Vinu majú obe strany, treba rokovať o mieri

A čo povedal Sachs v relácii TA3, ktorá bola z webu bez vysvetlenia odstránená na zhruba jeden deň a jej pondelková repríza zrušená?

Problém vidí na oboch stranách súčasného konfliktu, ktoré sa vraj vzájomne provokovali, a zdôraznil, že je naliehavo potrebné vojnu ukončiť mierovými rokovaniami, pričom mier by mohlo sprostredkovať napríklad Turecko či OSN. V minulosti napríklad konkretizoval, že USA sa zdráhajú vyrokovať mier viac, ako samotné Rusko.

„Musíme jasne vnímať červené čiary každej strany. Červená línia Západu a Ukrajiny je, že Ukrajina potrebuje bezpečnosť, suverenitu a stiahnutie ruských jednotiek. Červená čiara Ruska je nerozširovanie NATO a príslušnosť Krymu k Rusku,“ uviedol v TA3 o hlavných záujmoch oboch strán.

Ak bude teda podľa neho Západ hovoriť o znovuzískaní Krymu a vstupe Ukrajiny do NATO, vojna bude eskalovať a môže dospieť až do nukleárneho konfliktu.

Správy z bojiska sú v zmysle názoru Sachsa tvorené aj vládnou propagandou amerických orgánov a keďže tá vraj v minulosti neraz klamala – či už šlo o situáciu vo Vietname alebo v Afganistane – týmto informáciám neverí.

Skonštatoval tiež, že konfliktom na Ukrajine, ktorý sa začal zvrhnutím exprezidenta Viktora Janukovyča a trvá už osem rokov, a nie iba jeden rok, trpí aj samotná Európa. A to predovšetkým po stránke ekonomickej, čo údajne časom vyvolá veľmi jasné politické a sociálne dosahy.

„To, čo sa deje v Európe, je veľmi zvláštne. Najväčšími zástancami vojny sa stali diplomati. A generáli (nie všetci, ale väčšina) nám hovoria, že na bojisku neexistuje žiadne riešenie […] Toto je situácia, ktorá je hore nohami,“ posťažoval sa.

Reakcie boli ostré

Dočasné zrušenie relácie vyvolalo pomerne obsiahle reakcie na internete a diváci ju vo veľkom pozerali na iných zdrojoch. Dnes televízia TA3 rozhovor so Sachsom opäť vrátila na svoj web, možno si ho pozrieť na tejto adrese.

Žiadny zápas o slobodu slova sa tak momentálne nekoná, ale nie je nezaujímavé, kto ako na vzniknutú situáciu medzičasom reagoval.

„Nemám tušenia, prečo TA3 zmazala z internetového archívu rozhovor Anky Žitnej Lučaiovej s pánom menom Jeffrey Sachs, ktorý vyjadroval až priveľké pochopenie pre Putinovu agresiu. Pokiaľ by tým však niekto chcel prospieť našej prokremeľskej scéne, nemohol urobiť lepšie,“ napísal Vladimír Šnídl z Denníka N.

„Je to hanebné a škandalózne o to viac, že profesor Jeffrey Sachs nie je nejaká vidiecka púťová atrakcia a pisálek okresného formátu z našich červených denníčkov, je to jeden z najväčších mozgov a najuznávanejších vedcov súčasného sveta,“ skonštatoval zase Eduard Chmelár.

„Profesor Jeffrey Sachs bol pritom v relácii Tak Takto?! výborný, svoje argumenty mal akademicky podložené a najmä, bol aj vyvážený. Veľmi jasne zadefinoval príčiny vojny, ktoré sa nezačali pred rokom, ale už vo februári 2014, keď bol zvrhnutý vtedajší ukrajinský prezident Janukovyč,“ napísal poslanec opozičného Smeru a predseda zahraničného parlamentného výboru Marián Kéry, podľa ktorého bolo správanie média prejavom učebnicovej cenzúry.


Ďalšie články