Nord Stream zničili USA s pomocou Nórov, píše investigatívny novinár a laureát Pulitzerovej ceny Seymour Hersh

Seymour Hersh. Foto: Profimedia Seymour Hersh. Foto: Profimedia

Biely dom označil tvrdenia prominentného novinára za absolútny výmysel.

Vlani v júni potápači amerického námorníctva, operujúci pod krytím široko propagovaného cvičenia NATO, nastražili v Baltskom mori diaľkovo ovládané výbušniny. Tie o tri mesiace neskôr odpálilo nórske námorníctvo. Výbuchy zničili tri zo štyroch plynovodov Nord Stream. S odvolaním sa na zdroj oboznámený s plánom operácie to píše jeden z najvýznamnejších amerických investigatívnych novinárov, 85-ročný Seymour Hersh.

Hersh bol odporcom americkej vojny vo Vietname, informoval o kauze Watergate či o týraní irackých väzňov v Abú Ghraib. Ako prvý opísal masaker Vietnamcov v My Lai, za čo získal Pulitzerovu cenu.

Hersh vo svojom blogu pripomína, že Biden a jeho tím pre zahraničnú politiku – poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, minister zahraničných vecí Tony Blinken a jeho námestníčka pre politické záležitosti Victoria Nulandová – boli vo svojom „nepriateľstve“ voči obom plynovodom „hlasní a dôslední“.

Podľa Hershovho zdroja sa Biden rozhodol sabotovať plynovody po viac ako deviatich mesiacoch tajnej diskusie vnútri washingtonskej bezpečnostnej komunity. Diskusia sa mala zameriavať na to, ako operáciu zrealizovať tak, aby nebolo jasné, kto je za ňu zodpovedný.

Vláda sa podľa Hersha rozhodla nasadiť do operácie absolventov potápačskej školy v Panama City na Floride, čo malo zásadný byrokratický dôvod. Potápači boli totiž príslušníkmi námorníctva a nespadali tak pod velenie špeciálnych síl, ktoré musí svoje tajné operácie reportovať Kongresu a vopred o nich informovať vedenie Senátu a Snemovne reprezentantov, tzv. Gang ôsmich (Gang of Eight). A Bidenova administratíva robila všetko pre to, aby sa vyhla úniku informácií, keďže plánovanie operácie sa uskutočnilo koncom roka 2021 a v prvých mesiacoch roka 2022.

Plánovanie operácie

Hersh píše, že v decembri 2021, dva mesiace predtým, ako prvé ruské tanky vtrhli na Ukrajinu, poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan zvolal prvé stretnutie novovytvorenej pracovnej skupiny – mužov a ženy zo Zboru náčelníkov štábov, CIA a ministerstiev zahraničia a financií. Chcel odporúčania, ako reagovať na blížiacu sa Putinovu inváziu. Účastníkom stretnutí však bolo jasné, že Sullivan chce, aby skupina vypracovala plán na zničenie oboch plynovodov Nord Stream – a že Sullivan plní zadania prezidenta.

Počas niekoľkých nasledujúcich stretnutí skupina diskutovala o možnostiach útoku. Námorníctvo navrhlo použiť novú ponorku na priamy útok na potrubie. Letectvo debatovalo o zhadzovaní bômb s poistkami s časovým oneskorením, ktoré by sa dali odpáliť na diaľku. CIA tvrdila, že čokoľvek sa urobí, bude to musieť zostať v tajnosti. Všetci zainteresovaní pochopili, čo je v hre.

„Toto nie sú veci pre deti,“ povedal Hershov zdroj. Ak by bol útok vysledovateľný do Spojených štátov, bol by to podľa neho „vojnový akt“.

Hersh ďalej píše, že riaditeľ CIA William Burns, bývalý veľvyslanec v Rusku, vytvoril pracovnú skupinu v rámci svojej agentúry. Počas niekoľkých nasledujúcich týždňov začala pripravovať plán tajnej operácie, v rámci ktorej by využila hlbokomorských potápačov.

Začiatkom roka 2022 táto pracovná skupina CIA oznámila tej Sullivanovej: „Máme spôsob, ako vyhodiť do vzduchu potrubia.“

Hersh pripomína, že to, čo prišlo potom, bolo ohromujúce. Dňa 7. februára, teda necelé tri týždne pred „zdanlivo“ neodvratnou ruskou inváziou na Ukrajinu, sa Biden stretol vo svojej kancelárii v Bielom dome s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorý po „troche zakolísania“ prešiel na americkú stranu. Na tlačovom brífingu Biden vtedy vzdorovito vyhlásil: „Ak Rusko zaútočí, už nebude Nord Stream 2. Urobíme tomu koniec.“

Dvadsať dní predtým námestníčka Nulandová vyslala na brífingu v podstate rovnakú správu. „Chcem vám dnes povedať veľmi jasne. Ak Rusko napadne Ukrajinu, tak či onak sa Nord Stream 2 nepohne vpred.“

Niektorých ľudí, ktorí sa podieľali na plánovaní misie, tieto vyhlásenia vydesili, pretože ich považovali za nepriamy odkaz na útok, uviedol Hershov zdroj.

„Bolo to ako položiť atómovú bombu na zem v Tokiu a povedať Japoncom, že ju ideme odpáliť,“ konštatoval. Podľa neho bol plán taký, že „tieto možnosti budú vykonané po invázii a nebudú verejne propagované. Biden to jednoducho nepochopil alebo to ignoroval“.

Bidenova a Nulandovej nerozvážnosť, „ak to teda tak bolo“, píše Hersh, mohla síce frustrovať niektorých plánovačov, ale otvorila im príležitosť. Podľa novinárovho zdroja niektorí z predstaviteľov CIA usúdili, že vyhodenie potrubia do povetria „už nemožno považovať za tajnú možnosť, pretože prezident práve oznámil, že vieme, ako to urobiť“.

Operácia

Nórsko bolo ideálnym miestom pre základňu misie, píše Hersh. Okrem iného bolo jedným z pôvodných signatárov zmluvy NATO v roku 1949 – v prvých dňoch studenej vojny. A šéfom NATO – s americkou podporou – je v súčasnosti Jens Stoltenberg, oddaný antikomunista, expredseda nórskej vlády.

„Je to rukavica, ktorá sedí na americkú ruku,“ uviedol zdroj.

Podľa neho v marci 2022 odletelo niekoľko členov amerického tímu do Nórska, kde sa stretli s nórskou tajnou službou a námorníctvom. Jednou z kľúčových otázok bolo, kde presne v Baltskom mori je to najlepšie miesto na umiestnenie výbušnín. Nórske námorníctvo rýchlo našlo správne miesto – v plytkých vodách Baltského mora, niekoľko kilometrov od dánskeho ostrova Bornholm. Potrubia viedli viac ako kilometer od seba a v dosahu potápačov, ktorí by operovali z nórskej mínolovky triedy Alta a nasadili by na štyri potrubia nálože C4. Po preskúmaní tejto možnosti boli Američania spokojní. V tomto bode vstúpila do hry tajomná skupina potápačov z Panama City.

Hersh pripomína, že ruské námorníctvo je známe svojou sledovacou technológiou, ktorá je schopná odhaliť a odpáliť podvodné míny. Americké výbušné zariadenie bolo preto potrebné zamaskovať tak, aby sa ruskému systému javili ako súčasť prirodzeného backgroundu. A Nóri vyriešili aj zásadnú otázku, kedy by k operácii malo dôjsť.

Posledných 21 rokov každý rok v júni organizovala americká šiesta flotila veľké cvičenie NATO v Baltskom mori. Vlaňajšie manévre mali názov BALTOPS 22. A Nóri vraj navrhli, že by to bolo ideálne krytie.

Hersh píše, že Američania presvedčili plánovačov zo šiestej flotily, aby do programu pridali aj cvičenie, v rámci ktorého by potápači NATO kládli míny, pričom konkurenčné tímy by využívali na ich nájdenie a zničenie najnovšiu technológiu. Chlapci z Panama City by potom, do skončenia manévrov, umiestnili na plynovody výbušniny C4 s pripojeným 48-hodinovým časovačom. Američania a Nóri by boli po výbuchoch dávno preč.

„Hodiny tikali a my sme sa blížili k splneniu misie,“ uviedol Hershov zdroj.

A potom… si to podľa neho Washington rozmyslel. Obával sa, že dvojdňové okno je málo, pričom by bolo zrejmé, že do sabotáže sú zapojené USA.

Členovia plánovacieho tímu boli nahnevaní a frustrovaní prezidentovou „zdanlivou nerozhodnosťou“, píše Hersh. Tím v Nórsku však musel nájsť spôsob, ako dať Bidenovi to, čo chce – možnosť vydať príkaz na odpálenie v čase, ktorý si sám zvolí.

Riešenie sa našlo. C4 pripojená k potrubiam by bola aktivovaná sonarovou bójou spustenou lietadlom.

„Dňa 26. septembra 2022 vykonalo pozorovacie lietadlo nórskeho námorníctva P8 zdanlivo rutinný let a zhodilo sonarovú bóju. Signál sa šíril pod vodou najprv do Nord Streamu 2 a potom do Nord Streamu 1. O niekoľko hodín neskôr boli aktivované vysokovýkonné výbušniny C4 a tri zo štyroch potrubí boli vyradené z prevádzky. V priebehu niekoľkých minút bolo vidieť, ako sa na hladine vody šíria kaluže metánu, ktoré zostali v uzavretých potrubiach, a svet sa dozvedel, že sa stalo niečo nezvratné,“ napísal novinár.

Biden má gule

Hovorkyňa Bieleho domu Adrienne Watsonová na Hershovu žiadosť o vyjadrenie v maile napísala: „Toto je nepravdivé a úplná fikcia.“

Hovorkyňa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Tammy Thorpová reagovala podobne: „Toto tvrdenie je úplne a dočista nepravdivé.“

Hersh v závere píše, že keď jeho zdroj hovoril o Bidenovi, tak priznal, „že ten chlap má gule. Povedal, že to urobí, a urobil to“.

Na otázku, prečo si myslí, že Rusi po sabotáži nereagovali, cynicky odvetil: „Možno chcú urobiť to isté, čo urobili USA.“

„Bol to krásny krycí príbeh,“ pokračoval, „skrytá operácia, v rámci ktorej nasadili odborníkov a zariadenia, ktoré fungovali na skrytý signál“.

„Jedinou chybou bolo rozhodnutie urobiť to,“ dodal Hershov zdroj.

Dozvuky

O Hershovom článku už v stredu informovali niektoré svetové mienkotvorné médiá, napríklad britský denník The Times alebo agentúra Reuters.

Biely dom aj pre agentúru Reuters uviedol, že Hershove tvrdenia sú „absolútne nepravdivé a úplný výmysel“.

Na článok už reagovala aj Moskva. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová uviedla, že Washington má čo vysvetľovať.

Vyšetrovatelia z Dánska a Švédska vyhlásili, že poškodenie plynovodov bolo dôsledkom sabotáže. Nepovedali však, kto by mohol byť zodpovedný.

Kto je Seymour Hersh

Seymour Hersh je veterán americkej investigatívnej žurnalistiky. Bol odporcom americkej vojny vo Vietname aj vojny v Iraku, informoval o kauze Watergate či o týraní irackých väzňov v Abú Ghraib. Ako prvý opísal masaker Vietnamcov v My Lai, za čo získal Pulitzerovu cenu. Dlhé roky pracoval pre denník New York Times. Pre jeho novinársku činnosť pred vojnou v Iraku ho Richard Perle, poradca amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, označil za „čosi najbližšie k teroristovi, čo v americkej novinárčine nájdete“.

Do nemilosti časti mienkotvorných médií sa dostal, keď spochybnil oficiálnu verziu vlády Baracka Obamu o zabití teroristu Usámu Bin Ládina, ako aj pre jeho spochybnenie použitia chemických zbraní vládou sýrskeho prezidenta Baššára Asada.

Okrem Pulitzerovej ceny Hersh získal viacero ďalších významných novinárskych ocenení vrátane ceny Georgea Orwella a piatich cien Georgea Polka.

Seymour Hersh v roku 1975. Foto: Profimedia


Ďalšie články