Stíhačky na Ukrajinu. Heger pózuje v smere vetra. Bez podpory spojencov

Prečo chce premiér tvrdohlavo predať naše migy na Ukrajinu aj bez širšej podpory NATO a západných spojencov, ktorí Zelenskému povedali nie.

Eduard Heger poèas stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) počas stretnutia v Kyjeve v piatok 8. apríla 2022. Foto: Úrad vlády SR/Tasr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň absolvoval ďalšie epické turné na linke Londýn-Paríž-Brusel, aby spojencov okrem iného žiadal, aby ukrajinskej armáde dodali západné stíhačky. Všade sa mu dostalo rovnako dvojtvárneho prijatia: standing ovation, potľapkanie po pleci a napokon prišiel dôvetok: „Stíhačky vám nedáme.“ Podobný odkaz zaznel zo Spojených štátov.

No keď Zelenskyj oslovil slovenského premiéra Eduarda Hegera, ten sa okamžite rozhýbal a na rozdiel od svojich zdržanlivejších západných partnerov sa proaktívne angažoval, aby sme tie štyri funkčné stíhačky na Ukrajinu predsa len poslali.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.