Mobilizácia pomôže pri obrane, pri útoku už menej. Rusi nemajú zdroje na väčšiu ofenzívu, hodnotia analytici

Na snímke z februára 2023 sú poškodené ruské tanky na poli po pokuse o útok na Vuhledar na Ukrajine. Foto: TASR/AP Na snímke z februára 2023 sú poškodené ruské tanky na poli po pokuse o útok na Vuhledar na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Čoraz viac analytikov konštatuje, že Rusko nemá v súčasnosti potenciál zvýšiť úroveň svojej ofenzívy na Ukrajine. Elitných vojakov je málo a podľa niektorých odhadov stratili Rusi od spustenia invázie polovicu tankov.

Analytik Rob Lee z katedry vojnových štúdií na King’s College London vysvetľuje, že hoci Rusi zhromaždili veľkú silu, v prípade útoku na ukrajinské pozície je veľmi závislá od nepočetných elitnejších síl vrátane výsadkových vojsk, námornej pechoty a útočných jednotiek žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Ale len čo tieto jednotky utrpia straty, útočný potenciál Ruska klesá.

„Takže keď počujete, že Rusko zhromaždilo sily so stovkami tisíc vojakov, je to trochu klamlivé, pretože väčšina týchto síl má minimálnu hodnotu pre útočné operácie. Ak sa však mobilizované jednotky použijú správne, môžu byť efektívnejšie pri obrane,“ domnieva sa Lee.

Malý pokrok

Michael Kofman z amerického Centra pre námorné analýzy (CNA) píše, že nízka kvalita vojakov, strata nižších dôstojníkov, munície a vybavenia obmedzuje ruský útočný potenciál.

Ruská ofenzíva podľa neho pozostáva z piatich až šiestich osí útoku zameraných na Donbas, pričom skôr, než o veľký tlak pozdĺž jednej časti frontu, ide o sériu rozložených bitiek prebiehajúcich zo severu na juh, od Luhanska po Bachmut a juh Donecka. Aj podľa neho ruská zimná ofenzíva, ktorá sa začala pred vyše troma týždňami, zatiaľ priniesla ruským silám len malý pokrok.

„Ruské sily útočia na Vuhledar, Marjinku, Advdijivku, Bachmut (a Bilohorivku), Kreminnu a Lyman s pokusmi o postup pri Kupiansku. Ofenzíva sa začala posledný januárový týždeň ruským útokom na Vuhledar,“ priblížil Kofman.

Dodal, že do bitky o Vuhledar Rusi vložili dve námorné brigády (155. a 40.), ale „nedopadla dobre“. Podľa neho ruské jednotky doplnené mobilizovanými vojakmi zrejme stratili kus „ofenzívnej prudkosti“, ale nie si je istý, či sa poučia z neúspechu.

Okrem toho je terén pri Vuhledare otvorený, silno zamínovaný a sú tam rozmiestnené ukrajinské jednotky s protitankovými strelami. Rusi tak majú málo možností na útok.

https://standard.sk/318171/rusko-stupnuje-utoky-na-juhu-a-vychode-ukrajiny-utocilo-na-charkov-a-zaporozie-pri-utoku-na-vuhledar-utrpelo-znacne-straty/

„Tiež by ma zaujímalo, či môže mať ruská armáda nedostatok špecializovaného vybavenia na úlohy, ako je odmínovanie,“ poznamenal Kofman.

V prípade mesta Kreminna vidí určité zisky, ktoré vybojovali ruskí výsadkári. V závislosti od toho, ako sa táto bitka vyvinie, môžu podľa neho Ukrajinci Kreminnu buď opustiť, alebo viesť „kolísavé“ boje v lese západne od mesta.

Podľa Kofmana sa takisto zvyšuje pravdepodobnosť, že sa Ukrajinci stiahnu z Bachmutu do inej obrannej línie východne od Slovianska a Kramatorska. Ruská armáda sa potom môže obrátiť na sever a pokúsiť sa upevniť kontrolu až po rieku Donec (vrátane Bilohorivky).

Analytik pripomína, že ruské sily nemali veľký úspech v Avdijivke alebo Marinke, kde boje zúria niekoľko mesiacov. „Ruská ofenzíva nevyzerá ako ofenzíva, pretože sa odohráva v oblastiach, ktoré boli už predtým dejiskom neúspešných ruských útokov,“ píše Kofman.

V tejto fáze sa podľa neho nezdá, že by Rusko využívalo svoje zálohy, a pravdepodobne tieto jednotky používa na nahradenie padlých, alebo možno čaká na nejaký prelom. „To znamená, že nie je veľa dôkazov o očakávanej väčšej, dodatočnej ruskej sile,“ uviedol analytik.

Mobilizácia a jarná ofenzíva?

Ako priznal, je skeptický k správam, že sa črtá ďalšia „jarná ofenzíva“. Na uskutočnenie takejto operácie by podľa neho Rusko pravdepodobne potrebovalo druhú vlnu mobilizácie. Tá sa však nikdy neuskutočnila. „Predpovede, že v polovici januára bude mobilizovaných 500 000 vojakov, boli nesprávne,“ pripomenul.

Odhaduje, že Moskva si najprv počká na to, čo vzíde zo súčasnej ofenzívy, a potom pristúpi k druhej vlne mobilizácie. Nevylučuje, že keď Ukrajina spustí na jar ofenzívu, Rusko vyhlási mobilizáciu v lete.

„Vzhľadom na to, že Ukrajina už nemá výhodu v oblasti ľudských zdrojov, stratégiou Ruska v roku 2023 by mohlo byť opotrebovávanie ľudských zdrojov Ukrajiny,“ konštatuje Kofman.

Podľa neho ruské sily v súčasnej ofenzíve míňajú delostreleckú muníciu, ktorá im bude na jar chýbať: „Najbližšie mesiace odhalia skutočnú situáciu Rusov, pokiaľ ide o dostupnosť delostreleckej munície, ktorá je podľa mňa dosť problematická, čo ich núti prejsť k prídelom.“

Ale aj ukrajinské sily môžu mať problém s delostreleckou muníciou a delami. „Toto zostáva krátkodobou až strednodobou výzvou. Ružové hodnotenia západného potenciálu výroby munície z dlhodobého hľadiska nemusia byť v súlade s požiadavkami Ukrajiny na najbližších 6-12 mesiacov. Ukrajina by mala lepšie absorbovať ruský útok a vyčerpať ruský útočný potenciál a neskôr na jar prevziať iniciatívu. S vynaloženou muníciou, lepšími jednotkami a vybavením by to mohlo spôsobiť, že obrana Ruska bude celkovo slabšia,“ domnieva sa Kofman.

Veľký optimista však Kofman nie je ani v prípade možného ukrajinského postupu. „Jarná ofenzíva bude pre Ukrajinu náročnou operáciou. Ruská armáda má teraz dostatok ľudskej sily a záloh, aby sa vyhla vyčerpaniu na fronte ako v Charkove. Cherson je nedokonalý, ale pravdepodobne lepší návod na to, ako sa môže odvíjať budúca ofenzíva Ukrajiny,“ uzavrel.

Pripomeňme, že podobné hodnotenia prichádzajú z ruskej strany. Napríklad veliteľ proruského práporu Vostok Alexandr Chodakovskij minulý týždeň upozorňoval, že na veľkú ofenzívu Ruskov ešte nenastal čas. Za optimálnejšie považuje viesť obrannú vojnu.

https://standard.sk/319697/na-velku-ofenzivu-nemame-zatial-musime-viest-obrannu-vojnu-prekvapil-velitel-proruskeho-praporu-vostok/

Straty tankov a vyčerpanosť

Podľa analytikov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) tiež nie je pravdepodobné, že by Rusi výrazne zvýšili svoje útočné operácie.

„Hlavná fáza ruských útočných operácií v Luhanskej oblasti práve prebieha a Rusku pravdepodobne chýbajú dostatočné neviazané zálohy na dramatické zvýšenie rozsahu alebo intenzity ofenzívy túto zimu. Ruské konvenčné pozemné sily sa vo všeobecnosti rozmiestňujú a bojujú v normálnych doktrinálnych formáciách a jednotkách, a nie v taktických skupinách práporov alebo iných ad hoc štruktúrach,“ uvádza ISW.

Podľa tohto inštitútu „pozorovaná absencia“ niekoľkých kritických tankových jednotiek naznačuje, že ruská armáda sa naďalej snaží nahradiť vybavenie, najmä tanky, stratené počas predchádzajúcich neúspešných útočných operácií.

„Ruské sily takmer určite stále majú v zálohe nejaké zrekonštruované mechanizované jednotky, ale nasadenie týchto obmedzených záloh do frontovej línie v Luhanskej oblasti pravdepodobne dramaticky nezmení priebeh terajšej ofenzívy,“ domnieva sa ISW.

Podľa neho bude ruská ofenzíva s najväčšou pravdepodobnosťou nejaký čas pokračovať a môže dočasne nabrať na sile, „keď budú nasadené posledné zálohy (ak existujú), ale veľmi pravdepodobne vyvrcholí ďaleko za stanovenými cieľmi a pravdepodobne nepovedie k operačne významným ziskom“.

Inštitút ďalej upozorňuje, že Rusi stratili od začiatku invázie množstvo tankov. Zodpovedá to „hodnote približne 16 tankových plukov, čo pravdepodobne bráni schopnosti Ruska rýchlo rekonštruovať svoje tankové jednotky“.

Vysoké straty podľa ISW potvrdzujú aj nedávne odhady britského Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) a holandskej investigatívnej organizácie Oryx .

Podľa IISS prišli Rusi o približne 50 percent svojho predvojnového počtu hlavných bojových tankov T-72B a T-72B3M.

Oryx uvádza, že Rusi stratili viac ako 1 000 tankov a 500 im ukoristili, „čo pravdepodobne znamená, že Rusko stratilo polovicu svojej predvojnovej tankovej sily“.

Okrem toho, dodáva ISW s odvolaním sa na ukrajinských vojenských predstaviteľov, Rusi nie sú schopní opravovať svoje modernizované raketové systémy protivzdušnej obrany S-300 v blízkosti frontovej línie. Musia ich prevážať do výrobných závodov v Rusku.


Ďalšie články