Čína je blízko dodania zbraní Rusku. Vojna na Ukrajine sa môže zmeniť v epochálny boj troch superveľmocí, píše New York Times

Podľa amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena je Čína blízko k dodaniu zbraní Rusku. Washington Peking varoval, aby tak nespravil. 

Vladimír Putin a Xi Ťin-pching na staršej snímke. Foto: TASR/AP Vladimír Putin a Xi Ťin-pching na staršej snímke. Foto: TASR/AP

Blinken povedal, že reč je o zbraniach a munícii, no o aké zbrane by malo ísť, nekonkretizoval. Dodal však, že „nesmrtiacu formu pomoci” dodávajú čínske firmy na ruský front už teraz, informuje denník New York Times.

Šéf americkej diplomacie počas rozhovorov s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I na mníchovskej bezpečnostnej konferencii Peking varoval, že vyzbrojovanie Ruska by pre americko-čínske vzťahy malo „vážne dôsledky“.

Američania tvrdia, že hoci neoficiálne, Irán a Severná Kórea dnes dodávkami zbraní podporujú Rusko. Irán Rusku dodáva najmä bezpilotné drony a KĽDR muníciu. Čína sa podľa Američanov zatiaľ na vojenskú podporu neodhodlala.

New York Times pripomína, že ak by na taký krok skutočne došlo, z konfliktu na Ukrajine by sa stal „epochálny boj zahŕňajúci všetky tri najväčšie svetové superveľmoci a ich partnerov na opačných stranách: Rusko, Čína, Irán a Severná Kórea proti Spojeným štátom, Ukrajine a ich európskym a ázijským spojencom.”

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dokonca varoval, že ak by Čína podporila Rusko, vypukla by tretia svetová vojna. „Ak sa Čína spojí s Ruskom, bude svetová vojna, a myslím si, že Čína si je toho vedomá,“ povedal v rozhovore pre denník Die Welt.

https://standard.sk/322485/zelenskyj-ak-cina-podpori-rusko-vypukne-svetova-vojna/

Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok