Prvý naozaj riskantný krok Petra Pellegriniho

Pellegrini sa odkopal a vylúčil Smer ako stranu, s ktorou nechce vládnuť. Lenže pre veľkú časť voličov Hlasu je takzvanou druhou voľbou stále Smer. Píše Marek Maďarič.

222331495723_1798856373830600_5377441114120182433_n Foto: Pellegrini/FB

V rozhovore pre Nový čas sa Peter Pellegrini vyjadril nezvyčajne jasne k otázke, na ktorú doteraz odpovedal zahmlene a vyhýbavo. Nejde o to, že zopakoval už dávno vyslovené: Neviem si predstaviť, že by som sedel s Ficom v jednej vláde. Veď špekulanti už dávno upozorňovali, že s Ficom by napriek tomu mohol byť v koalícii na spôsob – jeden kohút v úrade, druhý v parlamente.

Tentoraz Pellegrini dodal aj nasledovné: „Moja preferencia je – a hovorím to vlastne od začiatku Hlasu –, pre upokojenie spoločnosti, ktorá je rozdelená na dva znepriatelené tábory, by bolo najlepším riešením, keby vznikla vláda takého zmierenia, to znamená, že by to bol mix strán, napríklad Hlasu a niekoho zo súčasnej koalície, alebo nejaký budúci tvar, ako keď sa to len takto vymení.“ Isteže, ani táto rozvitá veta nie je ešte oficiálnym vylúčením Smeru, je to len predsedova preferencia, ktorý by uprednostnil vládnutie Hlasu s niekým zo súčasnej koalície. A to vylúčením Smeru de facto je. Kto vie čítať, ten prečíta.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.