Bezpodmienečná podpora vyzerá inak. K čomu začínajú niektorí západní lídri tlačiť Zelenského

Ubehol rok od začiatku krvavej vojny na Ukrajine. To, čo k nej nedávno poznamenal napríklad český prezident Peter Pavel – že my nemôžeme Kyjevu odporúčať ďalší postup, teda ani konanie, iba poskytovať, čo od nás žiada – možno už prestáva zodpovedať politickej realite.

Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron a Olaf Scholz. Foto: Profimedia.sk Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron a Olaf Scholz. Foto: Profimedia.sk

Ukrajinci prevádzkujú satiricky pomenovanú webovú stránku „Mirotvorca“, čiernu listinu ľudí, ktorí prehovorili o mieri, zatiaľ čo treba rozdrviť Rusko. Zoznam by sa teraz mohol rozrásť o mená Sunak, Macron, Scholz. Denník Wall Street Journal píše, že predsedovia vlád Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka Zelenému predostreli plán, ktorý má viesť k mieru.

Medzinárodné spoločenstvo by Ukrajine poskytlo isté bezpečnostné garancie, tie by sa však nerovnali členstvu v NATO. Dôležitým prvkom, ktorý má Ukrajine dať pocit väčšieho bezpečia, by boli dodávky modernej vojenskej techniky, faktická integrácia ukrajinskej armády do zbraňových systémov Aliancie. Ťažko povedať, či práve toto Putina s jeho cieľom „demilitarizácie“ Ukrajiny uspokojí. Ale Ukrajina niečo, z čoho bude čerpať akúsi istotu, potrebuje. A súčasne je to tiché uznanie významu, aký v ruských hlavách zohrával plán prijať Ukrajinu do NATO.

Je nesmierne smutné, ak k niečomu takému Ukrajina so Západom za chrbtom dospela o rok a pol, alebo napríklad o dva roky neskôr, než to bolo možné. Vlani v marci, teda po prvom mesiaci bojov, podľa vysokopostavených predstaviteľov z Ukrajiny, Ruska, Ameriky, Turecka, Izraela existovala šanca na mier: ruská delegácia pristúpila na stiahnutie za hranice z 23. februára výmenou za to, že Ukrajina rezignuje na členstvo v NATO a vráti sa k neutralite. Od dohody odstúpil Zelenskyj, v ktorom iste hlodali pochybnosti, nakoľko sa dá veriť Putinovi, a tie pochybnosti v ňom zásadne priživili angloamerickí spojenci. Boris Johnson mu to začiatkom apríla 2022 priletel oznámiť rovno do Kyjeva: Západ dohodu s Putinom garantovať nebude, bodka.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.