Niektoré britské nemocnice prijímajú výrazy ako rodiaci človek či ľudské mlieko

gay, trans, pride, lgbt, Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Rodiace osoby, ľudské mlieko či spolurodič. To sú niektoré z nových výrazov, ktoré sa odporúčajú používať v niektorých britských nemocniciach. Majú byť viac inkluzívne pre transrodové či nebinárne osoby.

Ďalším skalpom politickej korektnosti sa stali v Spojenom kráľovstve nemocnice, konkrétne oddelenia pôrodníctva. Skupina univerzitných nemocníc Brightonu a Sussexu (BSUH) na sociálnej sieti zverejnila príspevok, v ktorom predstavujú „nový jazyk“ pre rodičky, ktorý zohľadňuje tzv. transrodové a nebinárne osoby.

„Dnes spúšťame prvé klinické a jazykové odporúčania podporujúce transrodové a nebinárne rodiace osoby v Spojenom kráľovstve,“ píše organizácia a hrdí sa svojou starosťou o tieto skupiny ľudí v ich materstve. Pripomínajú, že je dôležité, aby všetky „tehotné ženy a osoby“ dostali starostlivosť s potrebným rešpektom.

Nemocnice na svojej stránke uisťujú, že nové jazykové zmeny sa nedotknú žien takpovediac v tradičnom ponímaní – zamestnankyne a matky budú môcť javy spojené s tehotenstvom a pôrodom nazývať stále rovnako. Nové slovné tvary majú byť používané pri práci s vyššie spomenutými skupinami ľudí.

Ľudské mlieko

Príkladom tohto nového jazyka je namiesto tehotných žien výraz o tehotných osobách, namiesto kojenia (v angličtine doslova prsníkové kŕmenie, breastfeeding) sa má používať hrudné kŕmenie (chestfeeding) a namiesto slova matka radšej „rodiaci rodič“ alebo spolurodič (co-parent).

Namiesto zámena „ona“ sa majú používať pomnožné tvare „oni/ony“ (angličtina v tomto tvare nerozoznáva jedno alebo druhé pohlavie), materské mlieko sa má nazývať „ľudské mlieko“ alebo hrudné mlieko. Myslí sa aj na vzdelanie – nemocnice vydali pre svojich zamestnancov aj jazykové príručky, podľa ktorých sa majú orientovať v nových výrazoch.

Premenuje sa aj názov oddelenia materinských služieb, po novom to budú perinatálne služby (perinatal services). Tieto zmeny si prirodzene našli svojich podporovateľov, ako aj odporcov. Viacero ľudí sa na sociálnych sieťach vyjadrilo, že ide o šialené či nepochopiteľné zmeny – označujú Britániu za svetového vodcu v novoreči (tzv. newspeak).

Naopak, feministka a sociologička Ruth Pearceová tieto kroky víta. Označuje ich za „absolútne zlomovú prácu v inklúzii transrodových osôb v perinatálnych službách.“


Ďalšie články