História vezme Trumpa na zodpovednosť za útok na Kapitol, vraví jeho bývalý viceprezident

Bývalý americký viceprezident Mike Pence povedal, že história bude brať Donalda Trumpa na zodpovednosť za útok na Kapitol v roku 2021.        

Mike Pence. Foto: TASR/AP Mike Pence. Foto: TASR/AP

„Prezident Trump sa mýlil,“ povedal Pence v prejave na sobotnej výročnej večeri prestížnej novinárskej organizácie Gridiron Club.        

„Nemal som právo zvrátiť voľby. A jeho nerozvážne slová ohrozili moju rodinu a všetkých v Kapitole v ten deň. A viem, že história bude hnať Donalda Trumpa na zodpovednosť,“ citovali ho viaceré médiá.        

Obaja poprední predstavitelia Republikánskej strany sú v spore od roku 2020, keď Pence odmietol úsilie Trumpa zvrátiť výsledky volieb a zostať pri moci. Niektorí z demonštrantov, ktorí 6. januára 2021 zaútočili na Kapitol (sídlo amerického Kongresu), vyzývali aj na obesenie Pencea. To ho prinútilo utiecť na bezpečné miesto.        

Trump sa v roku 2024 chce uchádzať o nový prezidentský mandát. Pence naznačil, že do zápasu o nomináciu Republikánskej strany sa tiež môže zapojiť.        

Gridiron Club je najstaršou a najprestížnejšou žurnalistickou organizáciou vo Washingtone. Výročné stretnutie Gridiron Dinner je jedno z mála podujatí, kde sa na neutrálnej pôde stretávajú politici s predstaviteľmi amerických médií. Býva skôr odľahčenou akciou s hudbou a parodickými vystúpeniami. Často si na nej politici vrátane prezidentov uťahujú sami zo seba. Aj Pence sa spočiatku snažil žartovať.        

„Z celého srdca, bez výhrad podporím republikánskeho nominanta na prezidenta v roku 2024 – ak to budem ja,“ vtipkoval.
Ostré vyjadrenia voči Trumpovi nikto nečakal. „Bola som na večeri a môžem potvrdiť, že Mike_Pence určite prekvapil sálu – ovislo veľa čeľustí,“ napísala na Twitteri Maryam Mujica, bývalá predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí USA.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac