Vojna sa stala aj náboženskou. Tisíce pravoslávnych sa zhromaždili v kláštornom komplexe v Kyjeve

Bohoslužba v Kyjevsko-pečerskej lávre. Foto: Profimedia Bohoslužba v Kyjevsko-pečerskej lávre. Foto: Profimedia

Tisíce členov Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa zhromaždili v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra. Zhromaždenie sa konalo krátko po tom, ako ukrajinská vláda cirkvi nariadila, že má priestory tohto takmer tisíc rokov starého komplexu opustiť.

„Tisíce ľudí, ktorí sa zišli na liturgii v deň spomienky na Katedrálu všetkých jaskynných mníchov, jedným srdcom a jednými ústami, spievajú Symbol viery,“ napísala Ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC) na svojom telegramovom kanáli.

Už aj náboženská vojna

Zhromaždenie sa konalo v čase, keď ukrajinské ministerstvo kultúry nariadilo cirkvi do 29. marca opustiť 980-ročný kláštorný komplex Kyjevsko-pečerská lavra, kde má svoje sídlo.   

Kyjevsko-pečerská lavra. Foto: Pixabay.com

Hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill preto v sobotu požiadal pápeža Františka a ďalších náboženských lídrov, aby presvedčili Ukrajinu, nech zastaví zásahy proti historicky ruskému krídlu tejto cirkvi.       

Kirill vyzval náboženských vodcov a medzinárodné organizácie, aby „vynaložili všetko úsilie na zabránenie násilnému zatvoreniu spomínaného kláštora, ktoré povedie k porušeniu práv miliónov ukrajinských veriacich“, uvádza sa vo vyhlásení patriarchu.  

https://standard.sk/291103/v-ukrajinskom-kostole-sa-strhla-bitka-nacionalisti-nutili-veriacich-spievat-hymnu/

Podpora vojny Kirillom a naštrbené vzťahy s ukrajinskou odnožou

Kirill dôrazne podporil inváziu Ruska na Ukrajinu. UPC však argumentuje, že prerušila všetky svoje vzťahy s Ruskom a moskovským patriarchátom a že je obeťou „politickej honby na čarodejnice“.

Ukrajinská cirkev sa od Kirilla dištancovala ešte v máji. „Nesúhlasíme s postojom moskovského patriarchu Kirilla… k vojne,“ uviedla po zasadnutí svojho snemu zameraného na „agresiu“ Ruska voči Ukrajine. Zároveň na sneme vyhlásila „plnú nezávislosť a autonómiu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi“.

„Snem odsudzuje vojnu ako porušenie Božieho prikázania ’Nezabiješ!’ a vyjadruje sústrasť všetkým, ktorí trpia v tejto vojne,“ uviedla cirkev vo vyhlásení.

https://standard.sk/211052/pravoslavna-cirkev-na-ukrajine-spadajuca-pod-moskvu-prerusila-vztahy-s-ruskom/

Kyjev zasahuje   

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ďalší ukrajinskí lídri obviňujú UPC z podkopávania ukrajinskej jednoty a kolaborácie s Moskvou. Zelenskyj cez víkend uviedol, že Ukrajina je o krok bližšie k dosiahnutiu náboženskej nezávislosti.

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) od vlaňajšieho októbra pravidelne vykonáva prehliadky v chrámoch UPC, uvaľuje sankcie na jej biskupov aj finančných podporovateľov a začala trestné stíhanie desiatok jej duchovných.   

Väčšina ukrajinských pravoslávnych veriacich do UPC nepatrí a hlási sa k samostatnej vetve pravoslávneho vierovyznania – pravoslávnej cirkvi Ukrajiny, ktorá vznikla pred štyrmi rokmi zjednotením vetiev nezávislých od moskovskej moci.

https://standard.sk/305629/na-socialnych-sietach-sa-siri-dezinformacne-video-z-poziaru-kostola-na-ukrajine/

Ďalšie články