V Amerike kolabujú banky, ale nie je to repríza roku 2008

Problémy Silicon Valley Bank a niektorých ďalších menších amerických bánk pripomínajú začiatok ostatnej veľkej finančnej krízy. Hoci aj tú odštartovali pády bánk, dnešná situácia je iná. Na paniku zatiaľ nie sú dôvody.

Pobočka Silicon Valley Bank v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP Pobočka Silicon Valley Bank v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

Ekonomické správy posledných dní určite vyvolali emócie. V mnohých mohli oživiť spomienky na pád Lehman Brothers a ďalších amerických bánk pred takmer 15 rokmi a obavy z nástupu novej veľkej krízy. Niektorí možno pocítili zadosťučinenie, že sa plnia ich chmúrne predpovede o prichádzajúcej kríze.

Paralely medzi rokmi 2023 a 2008 iste existujú, no nie je ich toľko, aby sme mohli povedať, že sa história opakuje. V oboch prípadoch môžeme vidieť kolapsy bánk v prostredí zvyšujúcich sa úrokových sadzieb. Prostredie je však iné a nezdá sa, že by problémy Silicon Valley Bank (SVB) signalizovali významné systémové riziko vo finančnom sektore.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.