Bol to nezmar, tryskáč a génius. Viktor Kubal považoval svoju prácu za istý druh hry

Viktor Kubal, zakladateľ a nestor slovenského animovaného filmu, sa narodil pred 100 rokmi, presnejšie 20. marca 1923. Jeho profesionálna umelecká dráha sa spája s filmom. Od roku 1943 Školfilm, neskôr Slovenská filmová tvorba na Kolibe. Ako režisér a animátor vytvoril takmer štyristo krátkometrážnych animovaných filmov. Z jeho umeleckej dielne vyšli úspešné celovečerné animované filmy Zbojník Jurko a Krvavá pani. Súčasťou jeho tvorby bol kreslený humor a satira. O tomto pracovitom, zábavnom a pozitívnom človeku sa spolupracovníčka Štandardu rozprávala s autorom monografie Viktor Kubal – filmár, výtvarník, humorista, dramaturgom a režisérom Rudolfom Urcom.

Viktor Kubal. Ivan Rychlo/TASR Viktor Kubal. Ivan Rychlo/TASR

Keď ste spoločne s Viktorom Kubalom pripravovali biografiu, pamätal si, ako v detskom veku časopise Kinorevue videl prvý raz obrázky postavičiek Walta Disneyho?

Spomienky na detstvo boli pre Viktora Kubala milou témou. Vždy ožil, keď sme hovorili o týchto rokoch. Bol som jeho pozorným poslucháčom, aj keď občas preháňal. Bral som s rezervou, keď spomínal, že ako sedemročný lúskal český text o technike filmovej kamery. Mal bujnú fantáziu a ja som bol verný poslucháč.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami