Umlčiavanie odporcov vojny sa v Rusku stupňuje. Alebo keď za slobodu slova bojuje Prigožin

Wagner head Yevgeny Prigozhin, a Putin henchman, praises his marketing team for advertising for new recruits on Pornhub. Jevgenij Prigožin. Foto: Profimedia.sk

Po tom, ako ruskí politici zapojili do vyhľadávania protivojnového obsahu na internete už aj umelú inteligenciu a zaoberajú sa návrhom odobrať kritikom ťaženia na Ukrajine štátne občianstvo, našla sloboda slova v Rusku nového obhajcu. Opatrne sa ním stal oligarcha Jevgenij Prigožin, ktorého súkromná armáda na Ukrajinu takisto útočí.

Ruská prokuratúra požaduje dvojročný trest odňatia slobody pre otca žiačky z Tulskej oblasti, ktorá nakreslila známu protivojnovú kresbu. Úrad okrem toho žiada, aby súd Alexejovi Moskaľovovi na tri roky zakázal používať internet a skonfiškoval mu počítač v prospech štátu. Muž je stíhaný za diskreditáciu ruskej armády na sociálnych sieťach.

Vo svojej záverečnej reči pred súdom však Moskaľov svoj negatívny postoj k vojne zopakoval. Muž zo široko medializovaného prípadu vyhlásil, že k vojne, zomieraniu ľudí a detí v nej možno mať len negatívny vzťah. Dodal však, že by sa „neznížil k tomu, aby písal negatívne veci či urážky“.

Úrady začali Moskaľova vyšetrovať vlani po tom, ako jeho dcéra Maša na hodine výtvarnej výchovy namiesto obrázka na podporu vojakov vyslaných do vojny na Ukrajine nakreslila protivojnový plagát s vlajkou Ruska a Ukrajiny a s nápismi „Nie vojne“ a „Sláva Ukrajine“. Riaditeľka školy po hodine zavolala políciu. Alexeja následne zbili a jeho dcéra sa dostala do sirotinca.

Tento prípad zďaleka nie je jediný svojho druhu. Už na začiatku vojny zadržali v Novosibirsku muža, ktorý sa sám prechádzal po ulici s prázdnym hárkom papiera. Nič nehovoril, neskandoval heslá, iba kráčal. Po chvíľke k nemu pristúpil policajt spolu s kolegami a upozornil ho na nezákonnosť demonštrácie. Muž však bez akejkoľvek reakcie zostal stáť a pokračoval v držaní papiera. Polícia ho preto schmatla a odviedla preč.

Niekoľkoročné väzenie hrozí napríklad aj Vasilijovi Bolšakovi z mesta Kasimov za vtip, ktorý ruská prokuratúra vyhodnotila ako diskreditáciu armády. Bolšakov vtip zverejnil na sociálnej sieti vlani 9. novembra, keď minister obrany Sergej Šojgu nariadil stiahnuť ruské jednotky zo západnej časti Chersonskej oblasti. Vtedy zverejnil vtip zachytávajúci vymyslený rozhovor ministra s Putinom: „Sergej, prečo ustupujeme z Chersonu? Voloďo, veď ty sám si nariadil oslobodiť Ukrajinu od fašistov a nacistov…“

Ide pritom iba o kvapky v mori. Ruská prokuratúra začala celkovo vyšetrovať už viac ako 5 800 prípadov údajnej diskreditácie ozbrojených síl, tvrdí nezávislé združenie OVD-Info, ktoré v Rusku monitoruje protivládne protesty a súvisiace počty zadržaných.

Režim prezidenta Vladimira Putina však po februári 2020 okrem bežných občanov pritvrdil aj voči opozičným médiám ako Meduza alebo Dožď a de facto im znemožnil vysielať. Dnes preto informácie v Rusku distribuujú takmer bezvýhradne vládou kontrolované stanice ako RT, Rossija 1, Sputnik a agentúry Ria Novosti a TASS. Alternatíva je iba okrajová.

Foto: reprofoto Investigace.cz

Z kritikov môžu byť vyhnanci

Prenasledovanie odporcov vojny bez ohľadu na legitimitu ich názorov sa v Rusku neudialo zo dňa na deň a je výsledkom vyše rok trvajúceho priťahovania slučky zo strany štátu. Táto zmena podľa časti kritikov mení ruskú spoločnosť z autokratickej na totalitnú. Jej kľúčové míľniky sú nasledovné.

Štátna duma už zopár dní od začiatku vojny jednomyseľne prijala zákon o zavedení trestnej zodpovednosti za šírenie nepravdivých informácií vo vzťahu k armáde. Začiatkom marca 2023 zasa sprísnila tresty a diskreditácia ozbrojených síl sa preto v súčasnosti v Rusku môže trestať až piatimi rokmi väzenia, zatiaľ čo za vedomé šírenie nepravdivých informácií o nich hrozí 15-ročné väzenie.

Minulý mesiac Rusi spustili systém na vyhľadávanie takzvaného nelegálneho obsahu na internete. Úradom má okrem iného uľahčiť odhaľovanie nepovolených protestov a protivojnového disentu. Umelá inteligencia nazvaná Oculus má byť schopná čítať text a rozpoznávať nezákonné scény na fotografiách či vo videách. Denne má zanalyzovať 200-tisíc obrázkov rýchlosťou približne jeden obrázok za tri sekundy.

Do tretice, niektorí ruskí politici si čerstvo osvojili naratív, ktorý možno chápať aj tak, že ten, kto nesúhlasí s vojnou, nie je Rus. Zmeny zákona o odobratí nadobudnutého ruského občianstva by totiž umožnili za diskreditáciu vojenskej operácie rovno odoberať štátne občianstvo. Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy o odobratí nadobudnutého ruského občianstva sa týkajú „zrady, diskreditácie špeciálnej vojenskej operácie“, citovala agentúra RIA Konstantina Zatulina, prvého podpredsedu parlamentného výboru pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).

Medializované informácie pritom potvrdzujú, že perzekúcia v Rusku neplatí len na papieri, ale aj v praxi. Kritika sa často nepripúšťa v akejkoľvek forme a dôvody, pre ktoré sa občania dostávajú do konfliktu so štátnou mocou, mnohokrát presahujú medze fantázie.

Ruský pas a ruské ruble. Foto: pixabay.com

Velenie kritizujme, radí Prigožin

Potláčanie nepohodlných postojov k vojne zašlo v Rusku tak ďaleko, že sa proti nemu nedávno ohradil aj šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Ako je pritom všeobecne známe, Prigožin je verným spojencom prezidenta Putina a jeho skupina sa aktívne a vo veľkom zapája do útokov proti Ukrajine.

„Myslím si, že zákon o diskreditácii by sa nemal vzťahovať na (kritiku) veliteľského štábu, teda mňa, ministra obrany (Sergeja Šojgua) a ďalších vedúcich predstaviteľov, ktorí počas špeciálnej vojenskej operácie robia alebo môžu spraviť chyby,“ napísal Prigožin na platforme Telegram. „Spoločnosť by mala o nich povedať, čo považuje za potrebné,“ zdôraznil.

Kritizovaní by vraj nemali byť iba bežní vojaci. „Len vojak je posvätný. Takže vojakov by mali nechať na pokoji,“ uviedol. „Hovorím len pravdu,“ zdôraznil Prigožin. „Samozrejme, každý môže byť uväznený a rovnako aj ja. Ale v tom prípade by sme nemali zabudnúť, že uväznených by mohlo byť aj 146 miliónov Rusov, čo nikam nevedie,“ povedal.

Až na niektoré svetlé momenty, Rusko si so slobodou historicky veľmi nerozumelo. Pokiaľ sa proti potieraniu akejkoľvek kritiky stavia aj šéf vagnerovcov, skupiny, ktorú takisto chráni legislatíva znemožňujúca diskreditovanie armády, je zrejmé, že pojmy „sloboda slova“ a „Rusko“ sa od seba vzďaľujú čoraz viac.


Ďalšie články