Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29. Naď odmieta zverejniť právnu analýzu

Na snímke návštevníci kráčajú okolo slovenskej stíhačky MIG-29 na 11. ročníku Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke návštevníci kráčajú okolo slovenskej stíhačky MIG-29 na 11. ročníku Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

V piatok Hegerov kabinet rozhodol, že Ukrajine pošleme trinásť stíhačiek, časť systému protivzdušnej obrany, zodpovedajúce náhradné diely, ako aj muníciu do tohto systému. Stroje sú momentálne uzemnené na vojenskom letisku v Sliači a nemáme pre ne ani pilotov, takže sa nevyužívajú. Európska únia má Slovensku za ich darovanie Ukrajine uhradiť sumu vo výške viac ako 150 miliónov eur prostredníctvom európskeho mierového nástroja.

Našu obranyschopnosť to vraj neoslabí

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl generála Daniela Zmeka bolo pre nás ťažké migy servisovať a ich darovanie má prakticky nulový dosah na obranyschopnosť, pretože Ozbrojené sily SR ich nepoužívajú ani v budúcnosti používať nebudú. „Čo sa týka Kubov, odkrojili sme takú časť, ktorá by nás nemala zásadným spôsobom ohroziť,“ dodal.

Naď pripomenul, že Ukrajina má na to potrebnú fabriku a má aj pilotov, ktorí na strojoch vedia lietať. „Ukrajinská strana tieto lietadlá využije na zabezpečenie vzdušnej obrany štátu,“ uviedol Zmeko.

Naď potvrdil, že Slovensko sa bude uchádzať o náhradu v rámci Európskeho mierového nástroja. Očakáva ju však až v novom volebnom období. „Bude na ďalšej vláde, akým spôsobom budú peniaze použité,“ uviedol. V súčasnosti existuje podľa neho dohoda, že takéto financie sú určené pre rezort obrany na nákup munície či novej techniky.

Existuje podľa neho aj bilaterálna ponuka zo strany Spojených štátov amerických na konkrétnu vojenskú techniku, ktorej pridaná hodnota vo finančnom vyjadrení bude pre Slovensko zhruba sedemsto miliónov dolárov.

„Celkovo hovoríme o náhrade za tieto systémy vo výške 900 miliónov dolárov,“ doplnil Naď s tým, že pre slovenskú obranyschopnosť je to výhodné. Zdôraznil však, že prvoradá je pomoc Ukrajine pri záchrane životov. „To je hlavný dôvod, aby sme migy, ktoré nevieme používať, na Ukrajinu dali,“ skonštatoval.

Naď predpokladá, že prvé objednané stíhačky F-16 z USA by na Slovensku mohli byť v prvej polovici roku 2024, má ísť o štyri kusy. Deklaruje, že práce na príprave letiska Sliač, kde majú byť stíhačky umiestnené, prebiehajú. Sú síce komplikované, no verí, že letisko bude pripravené včas. „Samozrejme, počítame aj s plánom B, teda dočasné zabezpečenie iného letiska, alebo plánom C, zabezpečiť niektorú z krajín, ktorá by nám stíhačky na istú dobu parkovala,“ ozrejmil minister.

https://standard.sk/333312/kremel-slovenske-a-polske-stihacky-dodane-ukrajine-budu-znicene/

Naď: právnu analýzu o ústavnosti nezverejníme

Medzinárodnú dohodu podľa Hegera schválila vláda jednohlasne. Deklaroval, že o darovaní techniky rozhodol kabinet v súlade s Ústavou SR. Vláda má podľa neho kompetenciu rozhodovať o medzinárodných dohodách. O téme je podľa neho informovaná aj prezidentka Zuzana Čaputová a s dohodou má súhlasiť aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Proces odovzdania stíhačiek je úzko koordinovaný s poľskou stranou, Ukrajinou a ďalšími spojencami,“ načrtol Heger. Zdôraznil, že technika je určená na ochranu civilistov. Odmieta, že sa týmto krokom Slovensko zaťahuje do vojny.

Minister obrany Jaroslav Naď napriek tomu nezverejní právnu analýzu, ktorá má dokazovať ústavnosť tohto rozhodnutia. Analýza mala byť vypracovaná len pre ministra obrany a slúžiť mala na rozhodnutie vlády. Odmieta, že by ju mali zverejniť, lebo sa obáva, že by „Fico lepil autora na billboardy“.

Celkové skompletizovanie procesu darovania techniky bude podľa Naďa trvať niekoľko týždňov, aktuálne prebiehajú rokovania s Ukrajinou aj so spojencami. „Nebudeme o tom informovať dopredu vzhľadom na operačnú bezpečnosť,“ povedal. Aktuálne sa ešte stíhačky aj systém nachádzajú na Slovensku.

Daniel Zmeko a Jaroslav Naď. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Vláda na to nemá kompetencie, varovali ústavní právnici

Hoci podľa Hegera je táto vojenská pomoc v súlade so zákonom, odborníci o tom svorne neboli presvedčení.

Napríklad ústavný právnik Vincent Bujňák upozornil, že odvolaná vláda nemôže podľa novely Ústavy SR z roku 2011 rozhodovať o zásadných otázkach v oblasti vnútornej a zahraničnej politiky. „Situáciu je možné vyriešiť buď vymenovaním vlády, lebo už od prvého dňa by mala plný rozsah právomocí, alebo zmenou ústavy. Pripomínam, že parlament bude o niekoľko dní rokovať v druhom čítaní o dvoch návrhoch na zmenu Ústavy SR,“ ozrejmil pre denník Pravda Bujňák.

Ďalší ústavný právnik Tomáš Ľalík pre Štandard zdôraznil, že migy sú uzemnené pre administratívnoprávne záležitosti, ale v čase vojny by boli nasadené aj v slovenských podmienkach – inak by ich ukrajinská strana nechcela. 

„Dodávanie funkčných zbraní tak podľa mňa predstavuje zásadnú otázku zahraničnej politiky práve v kontexte vojny, ktorá má navyše veľký geopolitický vplyv, pretože jedna zo svetových veľmocí je v konflikte priamo zaangažovaná,“ vysvetlil Ľalík.

Tento typ vojenskej pomoci nenašiel pochopenie ani v očiach slovenských občanov a dve tretiny z nich sa vyslovili proti ich odovzdaniu.

https://standard.sk/332532/prieskum-takmer-dve-tretiny-slovakov-odmietaju-dodanie-migov-na-ukrajinu/

SaS a Za ľudí poskytnutie stíhačiek vítajú

Strany Za ľudí a SaS vítajú rozhodnutie o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu.

„Je naším životným záujmom, aby sa Ukrajina ubránila ruskej agresii a mali sme za suseda normálne fungujúcu krajinu. Preto sme sa rozhodli poskytnúť v súlade s Ústavou a poverením od prezidentky naše lietadlá MiG-29, ktoré môžu pomôcť zachrániť tisíce životov na Ukrajine,“ skonštatovala predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Tvrdí, že MiG-29 sú vyradené a slovenskej armáde sú už nanič. „Vláda Smeru rozhodla o ukončení výcviku pilotov a vláda Petra Pellegriniho zároveň objednala americké stíhačky za dve miliardy eur,“ povedala Remišová.

„Migy oveľa lepšie poslúžia Ukrajincom. U nás predstavujú len kopu šrotu a sú odstavené. Pri ochrane vzdušného priestoru s nimi už nepočítame, a ak by nebola vojna na Ukrajine, platili by sme za ich likvidáciu,“ vyhlásil predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS).

Členovia oboch strán zdôraznili, že Slovensko dostane za stíhačky od spojencov protihodnotu v stovkách miliónov eur na nákup modernej techniky.

Hlas nesúhlasí, ĽSNS a Smer podávajú na členov kabinetu trestné oznámenie

Mimoparlamentný Hlas-SD nesúhlasí s dodaním stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu.

„Rozhodnutie o darovaní stíhačiek MiG-29 štátu vo vojnovom konflikte je zásadnou otázkou zahraničnej politiky. Na takéto rozhodnutie preto odvolaná vláda nemá žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť. Jediným orgánom, ktorý môže raz a navždy rozhodnúť, či odvolaná vláda má alebo nemá právo rozhodnúť o takejto otázke, je však Ústavný súd,“ uviedla strana v stanovisku.

Strana ĽSNS podá na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na všetkých členov vlády, ktorí hlasovali za darovanie vojenských strojov. Strana v tejto súvislosti hovorí o zneužití moci verejného činiteľa a zrade Slovenska. Tvrdí, že vláda ohrozuje obranyschopnosť Slovenska a zaťahuje ho do vojny s Ruskom.

Aj opozičná strana Smer avizuje trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre zneužitie právomoci verejného činiteľa. „Nikto neukázal žiadnu právnu analýzu, na základe ktorej sa vláda rozhodla konať. Naďalej sme presvedčení, že vláda a prezidentka konajú protiústavne,“ vyhlásil Robert Fico.

Pridali sa aj Poliaci

V tomto rozhodnutí nie sme osamotení. Poľsko vo štvrtok potvrdilo, že takisto pošle Ukrajine štyri bojové lietadlá MiG-29, ktoré doteraz slúžili vzdušnej obrane Poľska.

„Môžeme povedať, že skutočne teraz posielame migy na Ukrajinu,“ povedal poľský prezident Andrzej Duda po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom.

Dodal, že aktuálne ich má Poľsko k dispozícii desať. „V najbližších dňoch, ak si dobre pamätám, dáme Ukrajine štyri lietadlá. Budú plne funkčné, ostatné sú v servise a budú sa postupne odovzdávať,“ spresnil postup Duda.

Eduard Heger, Daniel Zmeko a Jaroslav Naď. Foto: Jaroslav Novák/TASR

(tasr/est)


Ďalšie články