Poľský veľvyslanec v Paríži: Ak sa Ukrajina neubráni, Poľsko bude musieť vstúpiť do vojny

profimedia-0758543366 Poľský premiér Mateusz Morawiecki a ukrajinský premiér Denys Šmyhal pri príležitosti odovzdania poľských tankov Leoprad 2 Ukrajine. Foto: Profimedia

Ak Ukrajina neubráni svoju nezávislosť, nezostane nám nič iné, ako sa zapojiť do vojny, povedal poľský veľvyslanec vo Francúzsku Jan Emeryk Rościszewski. Toto vyhlásenie vyvolalo v Poľsku veľkú diskusiu a prišlo v čase, keď Slovensko a Poľsko oznámili, že spoločne darujú Ukrajine stíhacie lietadlá Mig-29.

Kontroverzné slová poľského diplomata zazneli vo vysielaní francúzskej televízie LCI. „Ak Ukrajina neubráni svoju nezávislosť, nebudeme mať inú možnosť, nebudeme mať inú možnosť, ako sa zapojiť do vojny,“ povedal Rościszewski.

Veľvyslanec dodal, že ak budú ohrozené „základné hodnoty“, tak Poľsko „nebude mať na výber“. Slová poľského diplomata vyvolali v Poľsku veľkú diskusiu.

https://standard.sk/309936/polsky-general-skrzypczak-na-vojensku-porazku-rusov-je-neskoro-ich-armada-uz-bude-len-silnejsia/

Opozícia: Odvolajte ho, kým bude neskoro

Štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Paweł Jabłoński tvrdí, že poľský veľvyslanec mal pravdepodobne na mysli obrannú vojnu. „Ak by Rusko dostalo príležitosť, zaútočilo by na iné krajiny. Nejde o to, že by sme sa chceli pridať do vojny, ale môžeme sa stať obeťou útoku. Takto to podľa mňa veľvyslanec myslel,“ uviedol štátny tajomník.

Kritickejší však bol veterán vojenských misií v Afganistane a Iraku a člen opozičnej Občianskej platformy Adrian Tomaszkiewicz. „Veľmi nebezpečné a nezodpovedné vyhlásenie súčasného poľského veľvyslanca vo Francúzsku. Ten chlap nemá ani poňatia o vojne, a preto hovorí také nezmysly. Premiér Morawiecki, urobte niečo s tým človekom, kým nebude neskoro,“ vyzval Tomaszkiewicz.

Veľvyslanectvo Poľska v Paríži v nedeľu večer vo svojom vyhlásení uviedlo, že Rościszewského výrok zaznel v polhodinovom rozhovore a bol vytrhnutý z kontextu. „Len varoval pred následkami, ktoré môže mať porážka Ukrajiny – možnosť, že Rusko napadne alebo vtiahne do vojny ďalšie stredoeurópske krajiny – pobaltské štáty a Poľsko,“ uvádza sa vo vyhlásení ambasády.

Poľskí diplomati vo Francúzsku pripomínajú, že prezident Lech Kaczyński pred takýmto scenárom varoval. „Vyjadrenie veľvyslanca Rościszewského je súčasťou tejto analýzy a v tomto zmysle treba citovanú časť vyhlásenia chápať,“ tvrdí veľvyslanectvo.

Migy a záväzky Slovenska

Vyjadrenia Rościszewského prichádzajú v čase, keď Slovensko a Poľsko oznámili, že darujú svoje stíhacie lietadlá Mig-29 Ukrajine. Varšava zatiaľ prisľúbila štyri tieto stroje a Bratislava trinásť.

Žiadna iná krajina NATO sa zatiaľ k takémuto postupu neodhodlala. Odvolaná slovenská vláda navyše tento krok vykonala napriek tomu, že podľa prieskumu verejnej mienky takmer dve tretiny Slovákov darovanie migov odmietajú a z právneho hľadiska ide o veľmi sporné rozhodnutie.

https://standard.sk/332532/prieskum-takmer-dve-tretiny-slovakov-odmietaju-dodanie-migov-na-ukrajinu/

Kremeľ v reakcii vyhlásil, že slovenské a poľské lietadlá na Ukrajine budú zničené. Biely dom oznámil, že USA svoje lietadlá F-16 Ukrajine nedodajú a že iniciatíva Poľska a Slovenska toto rozhodnutie Washingtonu neovplyvní.

Poľsko je spoločne so Slovenskom súčasťou vojenskej aliancie NATO. Vo svojich základoch však ide o obrannú alianciu, v rámci ktorej sa jednotlivé členské krajiny zaviazali vzájomne si pomôcť v prípade, že budú čeliť agresii.

Iná situácia nastane, ak štát NATO na základe svojho vlastného rozhodnutia vstúpi do vojny. V prípade takéhoto konfliktu môžu ostatní členovia zostať neutrálni. V minulosti napríklad USA viedli vojny vo Vietname a na Blízkom východe alebo Spojené kráľovstvo a Francúzsko vyslali vojenské oddiely do bojov vo svojich bývalých kolóniách bez toho, aby sa týchto konfliktov zúčastnili aj ďalší členovia NATO.


Ďalšie články