Preč s náhubkovými paragrafmi

Josef Skála, Vladimír Kapal a Juraj Václavík vo verejnom vysielaní spochybnili sovietsku zodpovednosť za masovú vraždu zajatých poľských dôstojníkov v roku 1940 v Katyni. Zločin pripisujú nacistickému Nemecku. Začiatkom mesiaca ich za to za súd v Česku odsúdil na päťročnú podmienku. Rozsudok padol v politickom procese, ktorý do demokratického režimu nepatrí.

Ilustračné foto: Profimedia.sk Ilustračné foto: Profimedia.sk

V dvoch veciach možno napriek tomu dať súdu za pravdu. Sovietsku zodpovednosť za katynský zločin možno považovať za preukázanú. Nie je dôvod revidovať prevládajúci pohľad, že išlo o zločin stalinizmu odhalený nacistami. Rovnako sú namieste obavy z totalitných ideológií, pred ktorými sudca varoval pri vynesení rozsudku.

Ale ani stalinizmus, ani nacizmus nás neohrozujú. Dnes živoria úplne na okrajoch. Politický stred súčasného Západu obsadzuje nová totalita ideológií progresivizmu, atlantizmu a technokracie. Tlačí sa aj k nám. Liberálna elita odvodzuje svoju identitu z presvedčenia o tom, že dokáže meniť pohlavie, riadiť klímu aj vírusy či cez Ukrajinu poraziť Rusko.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.